Waar of niet waar?

1 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG
Verhalen

In ons magazine onderzoeken we of een bepaalde stelling over voedselveiligheid en HACCP waar of niet waar is. Deze keer ging die stelling over het toezicht op de plantengezondheid en of dat ook een van de taken van het FAVV is. 

Waar of niet waar?

Naast het waken over de veiligheid van de voedselketen en de gezondheid van dieren, is het toezicht op de  plantengezondheid ook een van de taken van het FAVV. 

Waar!

Op het eerste gezicht lijken de risico’s voor plantengezondheid misschien niet zo belangrijk als de voedselveiligheid. Toch kunnen planten, bloemen en zaden, die de basis vormen van de voedselketen, vaak ongemerkt plaagorganismen meedragen.  

De handel van planten, zowel binnen Europa als wereldwijd, zorgt voor een vlotte verspreiding van al dan niet exotische virussen, schimmels, bacteriën en insecten. Door de klimaatveranderingen kunnen steeds meer van deze organismen overleven in onze streken en veel schade toebrengen aan onze productie (landbouw, bosbouw …) en aan het milieu (openbaar groen, natuur …). Dit heeft nadelige gevolgen voor onze voedselvoorziening, onze economie en onze levenskwaliteit. Het is dus beter om de insleep van plaagorganismen te voorkomen dan te genezen. 

Partijen planten die besmet blijken te zijn met EU-quarantaineorganismen* moeten uit de handel worden genomen. In geval van prioritaire quarantaineorganismen en zeer hardnekkige EU-quarantaineorganismen wordt een terugroeping bij de consument opgelegd.  

Zo werd in december 2022 een terugroepactie opgezet voor rozemarijnplanten die deel uitmaakten van een partij waarin in Portugal de bacterie Xylella fastidiosa was aangetroffen en die via een Nederlandse handelaar aan Belgische tuincentra waren geleverd. In april 2023 werd ook een terugroepactie opgezet voor kamerplanten van Ficus microcarpa die besmet waren met de nematode** Meloidogyne enterolobii (en die verdeeld werden door een grote distributieketen). 
  
* Dit zijn schadelijke organismen zoals insecten, schimmels of bacteriën die niet of nauwelijks in de EU voorkomen. Door deze organismen kan een ziekte of plaag ontstaan die heel schadelijk is voor gewassen. Ook kan er grote economische schade ontstaan. 
** Een microscopisch klein, met het blote oog onzichtbaar aaltje of rondworm.   

Gratis begeleiding HACCP & Voedselveiligheid

Gratis begeleiding HACCP & Voedselveiligheid

Leden van Buurtsuper.be hebben recht op een gratis jaarlijks bezoek van een van onze experten Voedselveiligheid. Ze komen bij je langs, bekijken samen met jou de jongste wijzigingen en nemen je een pak werk uit handen!

Leg meteen een afspraak vast via via veronique.bert@buurtsuper.be of ann.wayenberg@buurtsuper.be

TIP: Met een gevalideerd autocontrolesysteem betaal je slechts 1/4 van de jaarlijkse FAVV-heffing! 

Meer over onze HACCP & Voedselveiligheid
Veronique Bert
Ann Wayenberg

Gerelateerde artikels

SuperMAG zomereditie 2025

Dossier digitalisering & mini-dossier veiligheid

SuperMAG zomereditie 2025

3 min.
Buurtsuper.be bepleit voedselveiligheidsbeleid dat voldoende rekening houdt met kleinere bedrijven
Laat de houdbaarheid van je producten testen door onze adviseurs

Actueel

SuperMAG zomereditie 2025

Dossier digitalisering & mini-dossier veiligheid

SuperMAG zomereditie 2025

3 min.
Buurtsuper.be bepleit voedselveiligheidsbeleid dat voldoende rekening houdt met kleinere bedrijven
Albert Heijn lanceert AI-tool voor winkelmedewerkers
cover-van-supermag-juni2025-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy