Franchise

Alles over franchise

In de voedingsdetailhandel werkt de meerderheid via een franchiseformule. Dit is een manier van samenwerken die zowel voor de franchisegever als -nemer een toegevoegde waarde biedt. Maar helaas zijn er nog al te vaak contractclausules die bedreigend zijn voor de investeringen van de franchisenemer. 

Via www.allesoverfranchising.be informeren we zowel startende als gevestigde franchisenemers over franchise en reiken we de nodige tools aan om zelf de belangrijkste valkuilen in contracten te ontdekken.

Quick Scan

Na stevig lobbywerk van Buurtsuper.be en UNIZO is er sinds 2020 een wet van toepassing die oneerlijke handelspraktijken en clausules in onder meer franchisecontracten aanpakt. Sommige ‘onrechtmatige bedingen’ worden verboden tenzij de franchisegever ze kan rechtvaardigen. Er komt ook een open norm waarbij de rechter een beding als ‘onrechtmatig’ kan beschouwen wanneer dat beding alleen of in samenhang met andere bedingen, een kennelijk juridisch onevenwicht schept tussen de rechten en plichten van franchisenemers en -gevers. De rechter kan dan de bewuste bedingen nietig verklaren.

Toch blijft het belangrijk dat zowel kandidaat-franchisenemers als gevestigde franchisenemers, die voorstellen krijgen van de franchisegever om hun contract te verlengen, hun contract laten analyseren alvorens het te tekenen of het al dan niet stilzwijgend te laten verlengen.

Dat kan via onze ‘Quick Scan’ die wij met een gespecialiseerd advocatenkantoor op maat voor jou samenstellen. Bij een Quick Scan wordt het ontwerp-franchisecontract onderzocht op 10 mogelijke struikelblokken. 

Buurtsuper.be-leden kunnen de ‘Quick Scan’ bestellen voor slechts € 250 (€ 750 voor niet-leden). 

TIP: Bestel ook de ‘Franchise Gids’ met de 10 belangrijkste bedingen in een franchisecontract met bijhorende analyse & commentaar. 

Nog vragen over franchise?

Nog vragen over franchise?

Heb je nog vragen over je franchisecontract of over de mogelijkheden en valkuilen van franchise? Neem dan contact op, we helpen je graag verder. 

Stel je vraag

Ook lid worden van Buurtsuper.be? Vul onderstaand formulier in en we bezorgen je meer info.

Verhalen

OR Coffee, passie voor direct trade
Beleving bij Van Eccelpoel
"Een menselijk klankbord in digitale tijden”
HACCP & Voedselveiligheid

HACCP & Voedselveiligheid

Maak gebruik van onze gratis begeleiding naar een validatie van jouw autocontrolesysteem, een jaarlijkse update van de voedselveiligheid in jouw zaak én behaal een ‘Smiley’.

Personeels- en Managementopleidingen

Personeels- en Managementopleidingen

Boek een gratis personeelsopleiding, gegeven door de experts van PMO. Dit zijn praktijkgerichte opleidingen voor winkelpersoneel en leidinggevenden.

Voedingsspeciaalzaken

Voedingsspeciaalzaken

Met het project ‘De moed om ietsje duurder te zijn’ verenigen en ondersteunen we speciaalzaken in de voeding.

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Tijdens CAO-onderhandelingen verdedigt Buurtsuper.be steeds de belangen van de zelfstandige supermarkten en speciaalzaken! Hier vind je een overzicht van documenten die nodig of nuttig kunnen zijn in je personeelsbeleid.

Info & advies

Info & advies

Heb je vragen? Ons team staat klaar met gespecialiseerd advies. Via onze nieuwsbrief, het magazine SuperMAG en onze Facebookpagina inspireren we en brengen we jou als eerste op de hoogte van belangrijk nieuws uit de sector.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy