"Zoete, zaadloze paprika's zitten in de lift”

2 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Productnieuws

Bart Van Bael en Wim Konings van Coöperatie Hoogstraten kennen de paprika door en door. Als brug tussen producent en afnemer streven ze ernaar om de beste paprika’s op de markt te brengen. Maar wat is een ‘goede paprika’? En welke variant valt het meest in de smaak?

Unit-manager Bart Van Bael geeft aan dat de geblokte rode paprika nog altijd de populairste is. “Goed voor zo’n 70% van de paprikaverkoop in de winkels. Maar het aandeel van zoete puntpaprika’s en snackpaprika’s neemt toe. We kweken tegenwoordig zelfs compleet zaadloze snackpaprika’s. Ready to eat, op het steeltje na. Zo spelen we in op de behoefte aan gezonde, instant eetbare snacks voor onderweg.”

Al focust de innovatie binnen de paprikateelt zich meer op ziekte- en viruspreventie dan op het creëren van nieuwe soorten. “Vergeleken met de breedte van diversiteit die we zien bij aardbeien en tomaten, blijft de paprika nog altijd een massaproduct.”

Kleine voetafdruk

“Het teeltgebied voor onze lokale paprika’s omvat de Lage Landen en een stukje van Duitsland”, legt Bart uit. “Hoewel de smaak vergelijkbaar is met exemplaren uit concurrentielanden zoals Polen, Spanje of Marokko, onderscheiden onze paprika’s zich door hun mooie, consistente vorm en duurzame kweekproces. Onze serres zijn uitgerust met de nieuwste technologieën op het vlak van klimaatcontrole, water- en warmterecuperatie. Qua voetafdruk niet te vergelijken met de plastic serres uit het zuiden.”

Bart Van Bael, Coöperatie Hoogstraten

Soms wijzen winkels gele of rode paprika’s af omdat ze nog wat groene plekjes vertonen, terwijl dit net duidt op versheid en langere houdbaarheid.

Bart Van Bael, Coöperatie Hoogstraten

Bonte paprika’s

Hoe herken je een kwalitatieve paprika? “De paprika moet goed uitgegroeid en volledig intact zijn, alsook vrij zijn van ziektebeelden of sporen van insecten. Er mogen geen brandvlekken van zonnestraling zijn”, geeft productspecialist Wim Konings aan. 

“De smaak wordt bepaald door het ras van de paprika. Kwaliteit is dus vooral frisheid van uiterlijk en kleuring”, vervolgt Bart. “Soms wijzen winkels gele of rode paprika’s af omdat ze nog wat groene plekjes vertonen, terwijl dit net duidt op versheid en langere houdbaarheid.”

“Zulke bonte paprika’s zijn soms wel beter, zeker in de zomer, als het rijpingsproces sneller gebeurt. Als ze nog een beetje bontheid hebben, hebben ze ook een langere houdbaarheid en heb je dus minder snel kans op overrijpe vruchten”, verklaart Wim. “Telers weten dat ze niet mogen wachten tot hun paprika’s egaal van kleur zijn, want dan zijn ze in principe overrijp als ze bij de consument terechtkomen.”

Vraag en aanbod matchen

De grootste uitdaging is het matchen van vraag en aanbod wegens de onvoorspelbaarheid van de markt. “Je kan drie tot vijf weken vooruitkijken bij het telen van paprika’s, maar geen heel jaar zoals dat bij sommige andere groen-ten het geval is. De kunst ligt er voor telers in om hun rendement te maximaliseren wanneer er schaarste heerst. Door meer varianten te kweken, spreiden ze hun risico en hebben ze minder arbeidskrachten nodig.”

Ook het beheersen van plagen en virussen is cruciaal volgens Wim. “Drie jaar geleden was de groene stinkwants – die vervormde paprika’s veroorzaakt – nog onbekend. Vandaag is elke teler ervoor op zijn hoede. Het gebrek aan biologische bestrijdingsmiddelen maakt de situatie des te complexer, aangezien gewasbeschermingsmiddelen enkel als noodoplossing gelden.”

Niet in de koelkast

Hebben de heren ook tips voor winkelhouders? “Paprika’s worden vaak te koud bewaard, zowel in de winkel als thuis”, legt Wim uit. “Twaalf graden is de ondergrens. Bewaar ze niet in de koelkast maar in een koele berging of kelder, dat is meer dan fris genoeg.”

Bart vervolgt: “Hou de temperatuur vooral ook stabiel. Schommelingen kunnen condensatie veroorzaken, wat leidt tot sneller bederf, vooral als de paprika al lichte beschadigingen heeft. Ook tocht is een echte boosdoener.”

Zeg nee tegen de paprikapiramide!

Groente- en fruitpiramides zien er leuk uit en vragen weinig aanvulling, maar paprika’s zijn er niet bij gebaat om zoveel gewicht te dragen. Een geblutste paprika bederft dubbel zo snel. Zonde!

Gerelateerde artikels

Het zit 'm in de digitale details
Zo zet Jumbo Niel in op beleving
Mooie combinatie van digitalisering én beleving

Actueel

Zomerse podcasts

AllesMAG, niets moet!

Zomerse podcasts

2 min.
Hoe sexy is de buurtsuper op de arbeidsmarkt?
Doe mee aan de fotowedstrijd!
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy