Team Vershuis is Groentevakman 2023

4 min.

SuperMAG
Verhalen
Speciaalzaak
Trots op die van ons

David Plysier en Angie Doise zijn de trotse West-Vlaamse ondernemers achter het Vershuis. De mooie fruit- en groentewinkel in Handzame (Kortemark) werd deze zomer bekroond tot Groentevakman 2023 in de categorie ‘Speciaalzaken’. “We proberen iedere dag onze zaak te runnen alsof het de allereerste openingsdag is”, vertelt bezige bij Angie.

Groentevakman, ondertussen al aan zijn negende editie toe, is een initiatief van VLAM in samenwerking met Boerenbond, Buurtsuper.be, Coöperatie Hoogstraten, BelOrta en REO Veiling en wordt ondersteund door Euro Pool System. De wedstrijd bekroont en beloont ondernemers voor hun inspanningen om groenten en fruit van bij ons in de kijker te zetten. 

Alles begon met aardbeien

De oorsprong van Vershuis ligt eigenlijk bij de grootvader van David. Hij kweekte jarenlang aardbeien. David neemt de zaak over als hij achttien is en werkt daarnaast nog fulltime in de metaalsector. Als hij Angie ontmoet beginnen ze een klein winkeltje in de horecazaak van Davids ouders. Dat winkeltje verhuist enkele keren: eerst naar een oude garage aan hun huurhuis, daarna naar een marktwagen voor hun huis. “David heeft die marktwagen nog helemaal zelf gebouwd, samen met een collega”, vertelt Angie fier. 

Het blijft ook niet bij aardbeien. Eerst komen  er kersen en nieuwe aardappelen bij omdat  die seizoenen gelijklopen met de aardbeien. Ook rauwkostsalades en soep gaan vlot over de toog van hun winkeltje. Angie werkt ook nog fulltime op dat moment. “Mémé is ons veel komen helpen”, herinnert ze zich lachend. “Ik werkte in een ploegensysteem en zij kwam in de weken dat ik de late had.”

Of de combinatie van de aardbeienkweek, het winkeltje én een fulltime job niet te zwaar was? “Och, je bent dan nog jong, hé”, antwoordt Angie. “Bovendien was het winkeltje ook maar open van april tot eind september.” 

Opportuniteiten

In 2015 storten ze zich definitief in het ondernemersavontuur. Ze geven allebei hun job op en werken vanaf dan fulltime in de zaak. Het winkeltje wordt snel te klein. En als de kans zich voordoet om het gebouw aan de overkant van de straat te kopen – waar ze zelf nog in een huurhuisje hadden gewoond – aarzelen ze niet. In november 2021 openen ze er hun ‘Vershuis’.

“We zijn verschillende winkels in binnen- en buitenland gaan bekijken”, vertelt Angie. Ze draaien ook mee in enkele andere fruit- en groentewinkels om de stiel helemaal onder de knie te krijgen. Een leuk idee dat ze oppikken uit Nederland, zijn hun originele winkelkarretjes. “Toen ik die zag wist ik meteen: die moeten we hebben. De klanten zeggen dat onze karretjes de voorloper van de rollator zijn. Er is al veel over gesproken in de buurt. Maar ze zijn echt wel handig.” 

We leerden veel uit het rapport van de mysteryshopper. Die kijkt toch altijd met andere ogen naar je winkel.

Gemotiveerde medewerkers

Waar ze het verschil mee maken? “Door uitsluitend kwaliteit aan te bieden”, antwoordt Angie meteen. “Maar we hebben ook het geluk dat er iemand in onze warme keuken staat die jaren in een beenhouwerij heeft gewerkt en al haar kennis heeft meegebracht. Hier wordt nog gekookt zoals de huismoeder thuis kookt. En dat proeven de klanten: onze gerechten zijn vers en smaakvol.”

Dorien, over wie ze het heeft, was trouwens oorspronkelijk een goede klant. Bij de opening van de winkel is ze – bij wijze van cadeau – de kaastoog komen leggen. Dat viel zo goed mee dat ze nu de warme keuken runt. Tamara is meester in de koude keuken en bereidt, met haar jarenlange ervaring, alle koude gerechten. Ze begon nog ooit als seizoensarbeider bij Angie en David. En twijfelde geen seconde toen Angie haar vroeg om vast  in de zaak te komen helpen. Ze verhuisde daarvoor zelfs van Roemenië naar België. 

Waarom ze Groentevakman 2023 werden, kan Angie niet meteen zeggen. “Door ons best te doen, zeker? We hebben niets anders dan gewoonlijk gedaan”, vult ze aan. “Vorig jaar werden we derde. We leerden veel uit het rapport van de mysteryshopper. Die kijkt toch altijd met andere ogen naar je winkel.  Dan weet je meteen aan welke puntjes je nog moet werken.” 

Hier wordt nog gekookt zoals de huismoeder thuis kookt. En dat proeven de klanten: onze gerechten zijn vers en smaakvol.

Lekker lokaal

“We proberen onze groenten en fruit ook zoveel mogelijk bij plaatselijke boeren aan te kopen. Dan komt het rechtstreeks van het land, verser kan niet. Zelf promoot ik ook altijd de producten van hier. Als er iemand vraagt naar een smaakvolle appel, raad ik de Pink Lady niet aan, want die komt van zo ver, hé. De klanten ondervinden ook wel dat we kennis van de producten hebben. Maar als ze iets over de aardbeien willen weten, zullen het nog altijd eerder aan David vragen”, glimlacht Angie.  

De overstap van een klein winkeltje met bediening maar zonder personeel naar een grote zaak met medewerkers heeft wel voor wat kopzorgen gezorgd. “We wisten niet of het hier zou marcheren. Dus ik vond het wel heel belangrijk dat als de mensen binnenkomen ze David en Angie nog altijd zien. Dat contact met de klanten is echt wel cruciaal.” 

Stabiele verkoop

Die bezorgdheden lijken nu overbodig, want Vershuis draait goed. Komt er ooit een tweede zaak? “Zeker niet”, lacht David. “We zitten nu op 1.000 klanten per week, vorig jaar nog 700. Dat is goed voor ons.” Het cliënteel is ook veranderd. “Het aandeel groenten en fruit is stabiel in de verkoop, maar het is niet meer de hoofdzaak. De mensen komen meer voor de bereide gerechten, salades, rauwkost ...” vult Angie aan. En dat merk je ook aan het gemiddelde winkelmandje. Dat evolueerde van 10 euro naar  25 tot 30 euro. “Mensen die naar het Vershuis komen, geven graag wat meer uit aan kwaliteit.”  

“We proberen gewoon iedere dag onze zaak te runnen alsof het de allereerste openingsdag  is”, besluit Angie. “Je moet zorgen dat je mee  bent, luisteren naar de klanten en altijd nieuwe dingen proberen aan te bieden. Maar net dat maakt het zo leuk. Ons team doet trouwens ook geestig mee. Als ze op restaurant gaan, krijgen we regelmatig foto’s van mooie presentaties of lekkere gerechten doorgestuurd. En niet  enkel van de vaste mensen, ook onze flexi’s en jobstudenten doen mee. We hebben echt  een heel goed team. Ik zeg dan ook altijd dat het hele ‘team Vershuis’ Groentevakman is geworden!” 

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy