Tegen 2040 als bedrijf CO2-neutraal zijn: een ambitieuze doelstelling. Maar Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) is alvast goed op weg. Onder het motto ‘This is Forward’ zet het bedrijf in op zes verschillende duurzaamheidspijlers. Eén daarvan is verpakking. “Daar ligt onze grootste focus, want packaging vertegenwoordigt 35% van onze uitstoot”, vertelt sustainability manager Kristel Rouma.

Reduce, reuse, recycle. Dat is de rode draad in het duurzaamheidsactieplan. “Voor elk type verpakking bekijken we hoe we de hoeveelheid gebruikt materiaal kunnen beperken, hoe we het materiaal kunnen hergebruiken en hoe we optimaal kunnen recycleren”, legt Kristel uit.
“Dat gaat van het individuele flesje of blikje tot het plastic dat we rond onze paletten wikkelen. We blijven zoeken naar de beste innovatieve oplossingen en gaan voortdurend in gesprek met leveranciers. En dat heeft ons al heel wat grote stappen in de goede richting opgeleverd!”
Arnaud Wislez, senior manager Kwaliteit & Veiligheid Coca-Cola ChaudfontaineWe zijn een grote speler op de markt, dus we geven graag het goede voorbeeld
rPET: gerecycleerd plastic
Waar een Coca-Colaflesje van een halve liter in 2008 nog 28,5 gram woog, is dat vandaag nog maar 17,5 gram. En ook het materiaal waaruit de flessen vervaardigd zijn, is door de jaren heen veranderd. “Sinds 2021 bestaan onze flessen uit 100% gerecycleerd materiaal of rPET”, vertelt Arnaud Wislez, senior manager Kwaliteit & Veiligheid bij Coca-Cola Chaudfontaine.
“Met uitzondering van het label en de dop. Sinds de omschakeling naar rPET hebben we onze CO2 tot 70% kunnen reduceren. Momenteel zijn we ook volop bezig om de verpakking van onze aluminiumblikken bij te sturen. Die hebben we al een stuk lichter kunnen maken, maar tegen 2030 zouden we het aandeel recycled content in de blikken graag verder willen opkrikken van 62 naar 85%. Zo stimuleren we de circulaire economie. We zijn een grote speler op de markt, dus we geven graag het goede voorbeeld.”
Dat geldt trouwens ook voor de doppen, die nu vasthangen aan de fles. Kristel: “Dat is wettelijk verplicht sinds 2024, maar Coca-Cola ging daar in 2023 al proactief mee aan de slag. We zoeken dus niet naar duurzame alternatieven omdat het moet, maar investeren bewust omdat we écht geloven in de meerwaarde ervan. We hebben toen bijvoorbeeld ook de halzen van onze flessen gewijzigd, waardoor die nu één gram minder wegen. Dat lijkt misschien maar een kleine plasticreductie, maar op grote schaal maakt dat wel degelijk een verschil!”
Kristel Rouma, sustainability managerHet is niet omdat iets vroeger altijd op een bepaalde manier werd gedaan, dat we het per se zo moeten houden. Als het beter kan, moeten we durven veranderen.
Gerecycleerde multipacks
“Ook bij onze secundaire verpakkingen – dat zijn de omverpakkingen van multipacks – is de CO2-uitstoot enorm geslonken”, gaat Kristel verder. “95% van de verpakkingen die op dit moment op de markt zijn, bestaat voor 98% uit recycled content en additieven. Vorig jaar hebben we besloten om de handvaten op de multipacks te verwijderen. Die waren namelijk vervaardigd uit een ander materiaal, wat het recycleren een stuk moeilijker maakte."
"Op zich geen drastische aanpassing voor de eindklant, want tijdens een testperiode van drie maanden merkten we dat er eigenlijk geen haan naar kraait. Een mooi voorbeeld om aan te tonen dat we op het vlak van duurzaamheid soms kritisch moeten denken. Het is niet omdat iets vroeger altijd op een bepaalde manier werd gedaan, dat we het per se zo moeten houden. Als het beter kan, moeten we durven veranderen.”

Lokale productie
Een tendens die ook verder doorloopt in de tertiaire verpakkingen. “De plastics rond de paletten zijn op dit moment in volle transitie naar 30% gerecycleerd materiaal. Voorlopig is dat het hoogst mogelijke wat beschikbaar is op de markt, want we moeten natuurlijk nog steeds stabiel kunnen stapelen om het transport optimaal te laten verlopen."
"Over transport gesproken: 83% van ons salesvolume wordt in een Belgische productievestiging – in Gent, Antwerpen of Chaudfontaine – geproduceerd. De overige 17% komt van vlak over de grens. Want ook het lokale karakter van Coca-Cola is een belangrijk aspect in ons duurzaamheidsverhaal.”
Actueel

Voor jou gelezen
“Wat heeft grootte van winkel met sigaretten te maken?”
Lees artikel

Voor jou gelezen
Vier Antwerpse Carrefours blijven maandag halve dag dicht
Lees artikel
