Open voor Oekraïners

3 min.

Personeel
SuperMAG
Verhalen

Wist jij dat er heel wat Oekraïense nieuwkomers staan te trappelen om in de retail  aan de slag te gaan? “Ze kunnen misschien geen Nederlands maar taal is een competentie en competenties kan je leren. Een attitude is veel moeilijker om te veranderen”, weet Hans Bosschaerts van VDAB Antwerpen.

Omdat er heel wat hooggeschoolden aan de slag gaan, zien we dat die taalverwerving heel snel kan gaan.

VDAB Antwerpen schakelde vier extra medewerkers in om de grote groep Oekraïense nieuwkomers te begeleiden naar een job. Tetyana Dmytruk, Mila Mamchich, Michail Moeskambarjants en Iryna Osadciuc vertrokken zelf ooit uit Oekraïne om zich te settelen in ons land. Ze kennen de cultuur en spreken de taal van hun land van herkomst nog. Dat is een grote meerwaarde.  

Intussen wisten ze in Antwerpen dan ook al heel wat Oekraïners aan het werk te zetten in de retail. Dat gebeurt via een individuele beroepsopleiding (IBO). Naast de bemiddelaars heeft VDAB ook professionele taalcoaches die zorgen voor taalcoaching op de werkvloer.  

“Die coaching is aanvullend op de Nederlandse les die nieuwkomers sowieso volgen. Het woord ‘zelfscankassa’ of ‘spiegelen’ gaan ze daar niet leren”, vertelt Hans Bosschaerts, teamleider Business Support Retail van VDAB Antwerpen. Er is volgens hem geen snellere manier om Nederlands te leren dan op de werkvloer zelf. “En omdat er heel wat hooggeschoolden aan de slag gaan, zien we dat die taalverwerving op de werkvloer heel snel kan gaan.”

Als je wacht tot die Oekraïense nieuwkomers vlot onze taal spreken, ben je ze misschien wel kwijt.

Beroepsverkennende stage

Wil je ook een kans geven aan een Oekraïner in jouw supermarkt, buurtsuper of speciaalzaak? Dan raadt Hans aan om gewoon contact op te nemen met VDAB in jouw regio. Twijfel je nog? Dan kan je starten met een beroepsverkennende stage. “De kandidaat komt dan gedurende maximum vijf dagen een onbetaalde stage in jouw zaak doen. Dat geeft de nieuwkomer de kans om te ervaren of een job in de retail iets voor hem of haar is. Klikt het? Dan starten we IBO op.”

Ondanks de energiecrisis en hoge inflatie, zien ze bij VDAB de werkloosheidscijfers nog niet omhooggaan. De krapte op de arbeidsmarkt blijft hoog. “Er staat een groep hooggeschoolde mensen met heel wat competenties en veel goesting klaar … Waarom zou je het dan geen kans geven?”, zegt Hans.

“Taal is bovendien een competentie en competenties kan je aanleren. Een attitude is veel moeilijker om te veranderen. Een slimme werkgever zet zich dus over het  feit dat de kandidaten nog geen Nederlands spreken. Als je wacht tot die Oekraïense  nieuwkomers vlot onze taal spreken, ben je ze misschien wel kwijt.”

“Iemand aanwerven die de taal niet spreekt, is altijd een sprong in het onbekende”, besluit hij. “Spreek dit dus altijd goed door met je team. Zodat iedereen weet waaraan ze zich kunnen verwachten. Maar weet dat er al heel wat succesverhalen zijn. En VDAB is er om je tijdens het hele traject te ondersteunen.”

Weinig cultuurverschillen

Tetyana Dmytruk is al zeventien jaar in België. Ze zorgt er samen met haar drie collega’s voor dat de Oekraïense kandidaten worden ingeschreven. “Maar eigenlijk zijn we ook psycholoog voor die mensen”, vertrouwt ze ons toe. Haar familie woont in het westen van Oekraïne. “Ze hebben op dit moment maar vier uur elektriciteit per dag. We verwachten dus een tweede grote golf Oekraïners als de winter start en elektriciteit nog schaarser wordt door de Russische bombardementen.”

Ook Mila Mamchich is al even in ons land. In 2014 ruilde ze Oekraïne in voor België. “60% van de kandidaten die wij hier zien, zijn hoger opgeleid”, weet ze. “Hét grote verschil tussen Oekraïne en België is dat alles hier heel traag gaat. Dus eigenlijk doen we ook de bemiddeling. Want de mensen die we inschrijven bellen ons tot drie, vier keer terug om te vragen of we al iets voor hen hebben gevonden.”

“Voor de rest zijn de cultuurverschillen niet zo groot”, vult Tetyana aan. “Wat wel anders is, is dat wij nooit een afspraak maken om vrienden of familie te zien, we springen gewoon bij elkaar binnen. Daar heb ik wel aan moeten wennen”, lacht ze.    

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker?

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker?

4.300 gedreven Oekraïense nieuwkomers staan voor je klaar! De belangrijkste skills bezitten ze al, de rest leren ze heel graag bij jou op de werkvloer. VDAB biedt gratis taalcoaching aan en PMO stoomt hen klaar met een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer.

Interesse of vragen?

Surf naar werkgevers.vdab.be/anderstalig-talent of mail milan.chevrolet@pmocvba.be

Mail Milan Chevrolet

Gerelateerde artikels

Wat is een cafetariaplan en wat zijn de voordelen?
Sociaal akkoord voor onze sector goedgekeurd
Team Vershuis is Groentevakman 2023

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy