"Motivatie is véél belangrijker dan achtergrond"

4 min.

PMO
Personeel
SuperMAG
Verhalen

Wat Yurii Vydyborets, Valentyna Mostenska, Oleksandr Dolhanin en Olha Levadha verbindt? Hun Oekraïense roots, een auditieve beperking én hun Albert Heijn-badge. Gestart als enthousiaste rekkenvullers en opgeklommen tot meer. Het getuigt van een knap staaltje doorzettingsvermogen en solidariteit.

Maar hoe verloopt dat nu écht tussen de winkelrekken? Zaakvoerder Gianni Daems, hr-verantwoordelijke Alexia De Poorter en supermarktmanager Annelies Wiets lichten het unieke verhaal toe.

Het is gezellig druk in de Albert Heijn op de Kouter in Gent. Het team van 31 vaste medewerkers – aangevuld met studenten – draait vlot. Onmisbare vaste schakels van dienst? Yurii, Valentyna, Olek en Olha. Harde werkers uit Oekraïne die er de oorlog moesten ontvluchten. Via GTB, een organisatie die mensen met een beperking terug op de arbeidsmarkt wil krijgen, kwamen ze hier terecht. 

“We dachten dat het over één Oekraïner en één dove persoon ging toen de organisatie hier kwam polsen. We wisten niet dat het de combinatie van beiden was”, lacht Gianni. “Maar dat maakte voor ons ook niet uit, we hadden echt nood aan een frisse teug enthousiasme. We zijn heel dankbaar dat ze er zijn”, beaamt Alexia. 

Gianni Daems, zaakvoerder AH Kouter Gent

We zien de mogelijkheden en matchen die aan de noden in onze winkel.

Gianni Daems, zaakvoerder AH Kouter Gent

Shift op de arbeidsmarkt

Vroeger had je 20 sollicitanten voor een functie en pikte je er de beste persoon uit. Maar dat is anno 2023 wel anders. Gianni: “Door de kleine instroom van geschikte kandidaten, moet je op zoek naar alternatieven. Vandaag kijken we veel meer naar de vaardigheden die er wél zijn. Iemand die fysiek niet zo sterk is, maar een sociale tetter heeft, zetten we achter de kassa. We zien de mogelijkheden en kansen en matchen die aan de noden in onze winkel.” 

En die kansen hadden geliefden Yurii en Valentyna hard nodig. “Zij willen hier een leven opbouwen”, vertelt Alexia. “Daardoor zijn ze gemotiveerder dan ooit. Die mentaliteit zoeken we. Dat enthousiasme zorgt ervoor dat collega’s je ook sneller aanvaarden. En dat geeft dan weer moed om te blijven gaan. Natuurlijk vraagt het wel wat administratief werk. Ik run hier elke dag een serieuze papierwinkel (lacht). Maar dat is het waard. We zijn gewoon heel blij met die werkkrachten.”

Alexia De Poorter, hr-verantwoordelijke

Zij willen hier een leven opbouwen. Daardoor zijn ze gemotiveerder dan ooit.

Alexia De Poorter, hr-verantwoordelijke

Gebaren- en lichaamstaal

“In het begin was het even zoeken”, vertelt Annelies. “Iedereen wil elkaar verstaan, dus zoeken we oplossingen. Denk maar aan gebarentaal, Google Translate, soms met handen en voeten, … Die solidariteit is goud waard voor de groepsdynamiek. Bovendien zet het de ‘problemen’ van andere collega’s wel wat in perspectief."

"Wat ook opvalt: als je wilt werken, vind je samen wel een manier.” Gianni beaamt. “Door hun spraakgebrek en slechthorendheid neem je die verwachting van taal weg. Dan móét je wel aan de slag met gebaren en andere alternatieven. Lichaamstaal is universeel.”

Serieuze verantwoordelijkheid

Sommige retailers verklaren hen zot. Maar Gianni wil ook graag andere Oekraïners – met of zonder beperking – kansen geven in zijn Albert Heijn-vestigingen in Dendermonde en Ninove. “Als het té belemmerend was, die taal of die beperking, dan waren ze nog steeds rekkenvullers. Vandaag oefenen ze een job mét verantwoordelijkheid uit."

"Als shiftleider en AGF’er (verantwoordelijke voor groenten en fruit), bepaal je mee hoe de winkel eruitziet. Olek doet mee de tellingen binnen de afdeling. Yurii en Valentyna nemen ’s ochtens de lead over de rekkenvullers. En met Olha staat of valt onze kwaliteit en hygiëne in de winkel. Onmisbare functies dus.”

Annelies Wiets, supermarktmanager

De uitdaging is voor mij niet groter dan werken met iemand zonder beperking.

Annelies Wiets, supermarktmanager

Eigen set uitdagingen

Of er uitdagingen zijn? Ja. Maar wegen die op tegen de inspanningen en het enthousiasme van de vier slechthorende Oekraïners? “Neen”, geeft Annelies stellig mee. “Zij vormen voor mij persoonlijk niet meer uitdaging op de werkvloer dan iemand die geen beperking heeft. Als je zo’n motivatie hebt én de drijfveer om er iets van te maken, dan maakt je achtergrond niets uit."

"Natuurlijk moeten we soms inspringen wanneer een klant iets wil vragen. Maar de sfeer is onderling zo gemoedelijk dat we dat graag doen voor elkaar. En ook bij klanten regent het positieve reacties. Ik zie geen redenen om het niet te doen!”  

Heb jij nog een #werkplekvrij?

Heb jij nog een #werkplekvrij?

Op zoek naar een leergierige, gemotiveerde medewerker? Zo’n 4.300 gedreven Oekraïense nieuwkomers staan voor je klaar. De belangrijkste skills bezitten ze al, de rest leren ze heel graag bij jou op de werkvloer.

VDAB biedt gratis taalcoaching aan en PMO, aangesloten bij UNIZO, stoomt hen klaar met een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer. 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Milan via milan.chevrolet@pmocvba.be of gsm 0472 222 104.

Wil je je vacature openstellen voor gedreven Oekraïense nieuwkomers? Publiceer je vacature dan op de VDAB-website met #werkplekvrij.

Mail Milan Chevrolet

Gerelateerde artikels

Anoniem aanwervingsproces leidt tot succesvolle rekrutering
De perfecte puzzel van Spar Lier
Wandelbaan, loopbaan of sprintbaan?

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy