Het lik-op-stukbeleid van Van Quickenborne

3 min.

SuperMAG
Belangenbehartiging
Verhalen

Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, maakte in zijn beleidsplannen een prioriteit van de snelle vervolging van winkeldiefstallen. We vroegen hem naar zijn ambitie, aanpak én concrete plannen.

SuperMAG: Als minister van Justitie is het uw ambitie om justitie ‘straffer, sneller en menselijker te maken’, wat betekent dit concreet?

Vincent Van Quickenborne: “Iedereen weet dat Justitie zowat het moeilijkste departement van de Wetstraat is. Velen hebben er hun tanden al op stukgebeten. Dan moet je van bij je aan treden zeker niet de zoveelste grote revolutie gaan verkondigen. Als we justitie willen ver beteren, dan moeten we luisteren naar de mensen op het terrein.” 

“Daarom kregen de 27.000 medewerkers van Justitie en de Federale Gerechtelijke Politie eind vorig jaar een mail met de vraag om mee te schrijven aan de plannen voor justitie. Dat is de eerste keer dat mensen op het terrein bevraagd worden. Vanuit hun kennis en praktijkervaring kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren. Meer dan 300 voorstellen kwamen binnen. Die hebben we verwerkt en op basis daarvan de plannen voor justitie herschreven.”

SuperMAG: Welke aanpak mogen we van u verwachten?

Vincent Van Quickenborne: “Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk op het terrein aanwezig te zijn en te zien wat goed werkt en moet uitgebreid worden, waar de problemen zitten en hoe we die concreet kunnen oplossen."

"Het Limburgse lik-op-stukbeleid bijvoorbeeld, is een aanpak die we gaan uitbreiden naar het hele land. Dankzij een nauwe samenwerking tussen politie en parket kunnen zaken, die vroeger pas na 42 weken werden afgewerkt, nu in 5 weken opgelost worden. Het is een project dat ons moet inspireren. Een verdachte wordt geconfronteerd met iemand van het parket, fysiek of via een videoverbinding. Hij of zij wordt daar de les gespeld en krijgt dan te horen of er een dagvaarding volgt. Dat is het antwoord dat mensen verwachten van justitie, want zo worden de slachtoffers vergoed én daders sneller veroordeeld.” 

Cijfers

Uit cijfers van de politie tussen 2016 en de eerste helft van 2020 zien we dat er jaarlijks iets meer dan 20.000 winkeldiefstallen plaatsvinden. Daarnaast gebeuren ook een kleine 1.000 pogingen daartoe. De provincie Antwerpen spant met zo’n 4.500 feiten de kroon. Wel zien we duidelijk de impact van de eerste lockdown, tussen maart en mei 2020. Toen werden er op maandbasis iets minder dan 1.000 feiten gerapporteerd. De helft minder dan in normale tijden. 

SuperMAG: Welke plannen heeft u specifiek voor onze sector, de (food)retail?

Vincent Van Quickenborne: “Winkeldiefstal is nog steeds een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. Ik wil hier kort op de bal spelen. We moeten zorgen voor een snelle en gepaste strafrechtelijke reactie en daarbij zeker aandacht geven aan het voorkomen van recidive.”  

“Ik ga resoluut voor een lik-op-stukbeleid voor vaak voorkomende kleine criminaliteit. Winkeldiefstal maakt daar een belangrijk deel van uit. Ik wil dat daders een gepaste vervolging krijgen. Het is belangrijk dat we mensen al bij het eerste criminele feit de gevolgen laten voelen. Zo voorkom je dat ze veelplegers worden.”

Vincent Van Quickenborne

Ik wil dat daders een gepaste vervolging krijgen. Het is belangrijk dat we mensen al bij het eerste criminele feit de gevolgen laten voelen.

Vincent Van Quickenborne

SuperMAG: Waarom is het zo belangrijk dat die winkeldiefstallen aangepakt worden?

Vincent Van Quickenborne: “Quasi elke winkel wordt hiermee geconfronteerd. Maar we merken dat er vaak geen aangifte wordt gedaan vanuit een gevoel ‘dat er toch niets mee wordt gedaan’. We mogen dit als samenleving niet tolereren. Wanneer mensen de indruk hebben dat er te veel straffeloosheid is, dan vreet dat aan het vertrouwen in justitie."

"Iedere diefstal  – de geregistreerde feiten zijn dan nog maar het topje van de ijsberg – betekent minder omzet en dus netto minder winst voor de hardwerkende winkelier. Justitie moet hierin sneller en straffer optreden.”

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy