Liefdevolle bioteelt

4 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Verhalen

In 2016 schakelde tuinbouwbedrijf Vitaetom volledig over naar biologische teelt. “Ik had het tien jaar eerder moeten doen”, vertrouwt teler Koen Van Hauteghem ons toe. “Ik teel met veel meer liefde dan vroeger omdat ik nu terug met mijn handen in de grond zit én dichter bij de planten sta.”

Tuinbouwbedrijf Vitaetom werd in de jaren ’50 opgestart door Maurice Van Hauteghem. “Hij was een dokwerker die na zijn uren aardbeien kweekte”, vertelt kleinzoon Koen. Koens vader, Walter, stapt in 1973 mee in het bedrijf. Vader en zoon Van Hauteghem beginnen eind jaren ‘80 tomaten te kweken op steenwolsubstraat. In 1997 stapt ook Koen mee in het team. 

In 2016 schakelt het bedrijf over naar biologische teelt. Vanuit de overtuiging dat massaproductie en een dumpingsmarkt niet goed zijn voor onze toekomst, kiezen ze voor een meer duurzame teelt. “We moesten op dat moment de zaak volledig vernieuwen en uitbreiden, als we het hoofd boven water wilden houden. Maar we hadden hier maar drie hectaren grond. En verhuizen naar een andere locatie zagen we helemaal niet zitten.”  

Toen bleek dat we al op drie maanden konden overschakelen naar bioteelt, hebben we de avond zelf nog beslist om de stap te zetten.

Toen bleek dat we al op drie maanden konden overschakelen naar bioteelt, hebben we de avond zelf nog beslist om de stap te zetten.

Vlotte omschakeling

Na een gesprek met een collega komt Koen te weten dat hij – omdat hij op steenwolsubstraat kweekt – naar bio kan omschakelen in drie maanden. “We dachten al langer aan een omschakeling maar normaal gezien duurt die twee jaar. Dat was economisch gewoon niet haalbaar. Maar nu bleek dat het korter kon, hebben we de avond zelf nog beslist om de stap te zetten.”

Vitaetom teelt nu komkommers, tomaten en paprika’s. “Sinds we biologisch kweken, kiezen we zelf veel vaker bio in de winkel”, vertelt Koen. “Daarvoor was dat minder, dat geef ik toe. Maar bioproducten liggen korter bij de natuur en de smaak van een biokomkommer, bijvoorbeeld, is gewoon veel beter. Bovendien, als je een bioproduct koopt, is de kans heel groot dat het lokaal geteeld is.” 

We telen terug in de volle grond. Mee met de natuur.

We telen terug in de volle grond. Mee met de natuur.

Op het ritme van de natuur

Wat doet hij anders nu hij bioboer is? “Eigenlijk is het heel simpel, we telen terug in de volle grond. Mee met de natuur. Wij mogen ook geen chemische stoffen gebruiken, alles moet van natuurlijke oorsprong zijn.” Bestrijding gebeurt voornamelijk met insecten. Koens zus, Annelies, die er in 2007 is bijgekomen, is de expert op dat vlak. “Ze loopt elke dag door de serre en beslist welke insecten we waar inzetten, in overleg met onze bioadviseur.” 

“In de gangbare teelt worden ook insecten ingezet. Maar op veel kleinere schaal want ze kunnen nog corrigeren met chemische producten als het fout gaat. In de biologische teelt kan dat niet, dus je loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan.”

Achteraf bekeken hadden we het tien jaar eerder moeten doen.

Achteraf bekeken hadden we het tien jaar eerder moeten doen.

Meer marge inbouwen

Dat is volgens Koen ook een van de redenen waarom bio duurder is. “In de bioteelt moet je altijd een reserve inbouwen. Elk jaar gaat er wel iets fout. We hebben onlangs bladluis op de paprika gehad. Je kan dat bestrijden met de juiste insecten maar het duurt wel even. Dan moet je een buffer hebben om op terug te vallen. Bovendien heb je een enorme input van biologie nodig. De bestrijders voor die bladluis – een doos vol insecten – kostten ons een kleine auto! ”

Toch heeft Koen nog geen moment spijt gehad van de omschakeling. “Achteraf bekeken hadden we het tien jaar eerder moeten doen.”

Hij werd dit jaar trouwens een van de vijf genomineerden voor de Bio-VLAM award. En daar mag hij best trots op zijn. “Je moet wel iets kunnen verdragen. Je moest de planten eens zien toen er bladluizen op zaten. Je weet dat het goed komt maar je moet even geduld hebben en het verlies incasseren. Anderzijds zitten we nu in een economische markt die veel rendabeler is. En ik werk terug met plezier!”  

Alles over bio

Meer weten over bio en waarom het zo belangrijk is dat we bio blijven consumeren?

Check allesoverbio.be.

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy