Het verhaal achter duaal

2 min.

PMO
Personeel
SuperMAG
Verhalen

Duaal leren krijgt de laatste jaren steeds meer voet aan wal in buurtsupers en speciaalzaken. Maar waarin schuilt nu het succes van zo’n leertraject? En wat is je eigen aandeel als ondernemer? Kurt De Wispelaere, accountmanager op de afdeling Duaal Leren en Sectoren van de Vlaamse overheid, is een levende mascotte voor duaal leren en geeft met plezier tekst en uitleg. 

Kurt is al jaren bezig met het thema. In zijn job bij het departement WEWIS bouwt hij bruggen tussen het onderwijs, de overheid en de sectoren via samenwerkingsovereenkomsten rond grote werktopics als levenslang leren, diversiteit en inclusie ... Via sectorale partnerschappen wordt er (samen)gewerkt aan de kwaliteit en kwantiteit van werkplekken in duaal leren. 

“Duaal leren is een leermethode”, start Kurt stellig. “Bij een stage leer je iets op school en pas je het daarna toe op een stageplek. Maar duaal leren loopt anders: er is een opleidingsplan per leerling waarin er componenten op school aangeleerd worden én op de werkplek. Die twee vullen elkaar meer aan. Het lijkt een miniem verschil, maar het is een van de sterktes van duaal leren.” 

Op 1 oktober 2024 zaten er voor dit schooljaar 5.229 leerlingen in het duaal leren-systeem, waarvan een kleine 400 in de zelfstandige kleinhandels.

Op 1 oktober 2024 zaten er voor dit schooljaar 5.229 leerlingen in het duaal leren-systeem, waarvan een kleine 400 in de zelfstandige kleinhandels.

Imago en cijfers

Hoe staat het met duaal leren in de buurtsupersector? “Op 1 oktober 2024 zaten er voor dit schooljaar 5.229 leerlingen in het duaal leren-systeem, waarvan een kleine 400 in de zelfstandige kleinhandel. Een goeie 4.500 leerlingen zitten in een aanloopfase, als mogelijke voorbereiding op duaal leren."

"In de top tien van populairste opleidingen doen ‘Onthaal, organisatie en sales’ en ‘Winkelmedewerker’ het goed. Kortom, de sector spreekt veel jongeren aan. En toch kampt duaal leren met een imagoprobleem, omdat veel ouders naar het systeem van vroeger – het zogenaamde leren en werken – kijken. We doen er dan ook alles aan om het imago te versterken, bijvoorbeeld met de Week van Duaal Leren van 17 tot 21 februari.” 

Duaal leren kampt helaas met een imagoprobleem, omdat veel ouders naar het systeem van vroeger kijken.

Duaal leren kampt helaas met een imagoprobleem, omdat veel ouders naar het systeem van vroeger kijken.

Win-winverhaal

“Door de aanhoudende arbeidskrapte is duaal leren de ideale manier om mensen op te leiden en aan je te binden, waarbij je zelf een aandeel hebt in het overbrengen van skills en je organisatiecultuur. Het is daarbij ook een intense samenwerking met de school: wat leer jij de leerling aan en wat zien zij in de les?"

"Het is een vaak gemaakte denkfout dat een buurtsuper álle componenten uit de opleiding moet aanbieden. De meeste onderdelen wel natuurlijk, maar er is ruimte om af te stemmen met de school en eventuele extra partners zoals VDAB om topics aan te leren. Het principe van duaal leren levert naast een kostenbesparing bij het uiteindelijke aanwerven, ook extra kennis op. Jongeren weten bijvoorbeeld veel over sociale media en technologie. In het ideale scenario kan dat echt een win-winverhaal zijn.” 

Door de aanhoudende arbeidskrapte is duaal leren de ideale manier om mensen op te leiden en aan je te binden.

Door de aanhoudende arbeidskrapte is duaal leren de ideale manier om mensen op te leiden en aan je te binden.

Engagement loont

Waarin ligt het succes van duaal leren volgens Kurt? “In je engagement. Je moet een mentor binnen je organisatie aanstellen en opleiden en ook de rest van je team warm maken. Er moet een draagvlak zijn, ook om fouten in te calculeren."

"Maar je krijgt er veel voor terug. De mentor die je aanstelt leert bijvoorbeeld kritisch naar het eigen werk kijken. Die persoon zal zich afvragen waarom hij of zij handelingen op een bepaalde manier doet bij het doorgeven van die kennis. Alles kan altijd beter. De mentoropleiding in de kleinhandel vindt ook op de werkvloer zelf plaats, wat de drempel voor veel ondernemers verlaagt.” 
 
Daarnaast ligt het succes ook in de match met de leerling. “Overeenkomsten worden soms vroegtijdig beëindigd door uiteenlopende verwachtingen. Daarom is een goede match tussen leerling en werkplek én opvolging van cruciaal belang om de kwaliteit van deze leermethode te garanderen. Die opvolging gebeurt vanuit de school, waarbij er regelmatig contact is met de werkvloer, maar er zijn ook externe kwaliteitscontroles. Zoals het toekennen van de erkenningen aan de bedrijven die de leerling opleiden – om de vijf jaar.” 

Gerelateerde artikels

Waar of niet waar?

Controles op de kritische controlepunten

Waar of niet waar?

3 min.
Dé go-to referentie in vers!
Dubbel plezier tijdens het Weekend van de klant

Actueel

“Wat heeft grootte van winkel met sigaretten te maken?”
Vier Antwerpse Carrefours blijven maandag halve dag dicht
Belg breekt record online-aankopen
cover-van-supermag-feb25-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy