Het leven zoals het is: audits in de slagerij

3 min.

HACCP
Verhalen
Voedselveiligheid

Een van onze leden, een ambachtelijke slager, had een dispuut met een door het FAVV erkende auditor - een zogenaamde OCI - rond de productie van droge worsten. Eerst vermelde de auditor in het auditrapport een non-conformiteit waarbij werd gesteld dat het gebruik van fermenten verplicht is bij de productie droge worsten.

Onze HACCP & Voedselveiligheid experts konden dit echter, samen met de ondernemer, weerleggen op basis van de recepturen van de leveranciers en de informatie uit de autocontrolegidsen G003 en G044. 

Zo'n procedure zou anders een belangrijke impact hebben op de productie van droge worsten bij zowel ambachtelijke slagerijen als de slagersafdeling van onze buurtsupermarkten. 

Nadat de non-conformiteit door Buurtsuper.be werd weerlegd, werd de klemtoon van de non-conformiteit telkens verplaatst naar een andere tekortkoming die vervolgens steeds door de Buurtsuper.be-experts en de ondernemer werden onderbouwd. Er ging van audit tot afronden van het dossier bijna een half jaar over. Dit zorgde bij de betrokken ondernemer uiteraard voor heel wat administratieve overlast en onnodige stress.

Buurtsuper.be besliste, na lange en vruchteloze discussies met de auditor en OCI, om uiteindelijk het federaal voedselagentschap (FAVV) te contacteren over deze wantoestanden. Gelukkig werden Buurtsuper.be en de betrokken slager in het gelijk gesteld door het FAVV.

Los van dit concrete dossier, stelde Buurtsuper.be ook de klachtenprocedure zelf aan de kaak, waarbij de OCI’s zelf de klacht behandelen en dus in die context de rol van advocaat én rechter tegelijk spelen. Er werd bij het FAVV door Buurtsuper.be eveneens gepleit om OCI’s te verplichten om vanaf de eerste vastgestelde non-conformiteiten of tekortkomingen waar geen akkoord over bereikt wordt, te rapporteren. Zodat men onmogelijk na aanvechting door de betrokken ondernemers of Buurtsuper.be, telkens met nieuwe problemen voor de dag kan komen.

Buurtsuper.be klaagt dit soort situaties aan, vermits ze allerminst ondernemers ertoe aanzetten om hun HACCP- autocontrolesysteem te laten valideren en een Smiley te bekomen. En vermits men zowel bij de Europese als bij onze federale overheid het autocontrolesysteem wil aanmoedigen, is dit soort van toestanden contraproductief.  

HACCP & Voedselveiligheid

HACCP & Voedselveiligheid

Buurtsuper.be-leden genieten een gratis bijstand (na aftrek KMO-portefeuille) van onze experts rond hun HACCP-autocontrolesysteem en voedselveiligheid.

Maak er gebruik van!

Meer over dit ledenvoordeel

Gerelateerde artikels

De tips van Spar Glabbeek

Zo word je Buurtsuper van het jaar

De tips van Spar Glabbeek

2 min.
De tips van Albert Heijn Maldegem
Duurzame vishandel met groeiambitie

Actueel

Waarom Buurtsuper.be procedure aanspant tegen verbod op tabaksverkoop
Netwerkavond met Delen Private Bank
"Buurtsupers ontzorgen met Superbuurt"
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy