Heldere rolverdeling

5 min.

PMO
Personeel
SuperMAG
Verhalen

In Spar Mechelen had Steven Van de Kerckhove de rol van winkelverantwoordelijke al even op zich genomen. Omdat hij het werk in zijn eentje niet gedaan kreeg, flankeerde zaakvoerder Kristof Merckx hem met twee assistent-winkelverantwoordelijken. Toch ontbrak het de organisatie nog aan structuur en duidelijkheid. 

Steven en zijn twee assistenten volgen daarom de ‘Me and my team’ opleiding. Op dag één van het traject ging PMO-coach Jo Vermeylen meteen op zoek naar hun doelen én hindernissen. Steven: “Voor mij moest de winkel gewoon beter draaien. Jo gaf aan dat ik dan moest leren loslaten en vertrouwen geven aan mijn team.” 

De ervaren PMO-coach legt hen uit dat iedereen zijn eigen communicatiestijl en ‘valkuilen’ heeft waar je in trapt als iets niet loopt zoals je zou willen. “Je gaat bijvoorbeeld op een heel sarcastische manier antwoorden of direct van je afbijten”, vervolgt Steven.

“Jo heeft ons geleerd om het zogenaamde GROW-model te gebruiken. Het komt er op neer dat je in een gesprek vier punten bespreekt: Goal (wat wil je bereiken), Reality (waar zitten we nu, hoe gaan we daar vandaag mee om), Options (wat zijn de mogelijkheden, wat kunnen we doen om verandering te brengen) en Will (hoe gaan we aan de slag en volgen we dit op). Door dat model te hanteren in elk gesprek komt er altijd iets positiefs uit.” 

Het team komt nu ook zelf met verbeteringen of suggesties omdat ze zich gesterkt voelen.

Na die eerste dag theorie volgde Jo hen twee halve dagen op de werkvloer. Hij bekijkt hoe ze situaties aanpakken met het GROW-model op zak. “Bij mij kwam naar boven dat ik iedereen wel stuurde, maar vergat om op te volgen. Ik heb nu geleerd dat ik – als iemand zijn opdracht heeft uitgevoerd – moet teruggaan om feedback te geven. Iedereen krijgt graag een compliment.”

Steven heeft veel gehad aan de opleiding. En hij is niet de enige, iedereen in de winkel voelt een positieve verandering. “Ze voelen zich beter gehoord omdat ik de tijd neem om echt door te vragen en te luisteren. Het team komt  nu trouwens ook zelf met verbeteringen of suggesties omdat ze zich gesterkt voelen.”

Qua organisatie zijn we op een half jaar tijd enorm geëvolueerd. Maar de grootste verandering is duidelijkheid.

Kristof Merckx

Ook Kristof ziet na de opleiding een totaal ander winkelbeeld. “Qua organisatie zijn we op een half jaar tijd enorm geëvolueerd. Maar de grootste verandering is duidelijkheid over wie welke rol heeft in de winkel. Ik merk het aan de vragen die de afdelingsverantwoordelijken me komen stellen. Die zijn anders. De noden liggen een niveau hoger. Voor praktische zaken gaan ze naar Steven omdat ze weten dat ze daar een antwoord krijgen.”  

We werkten hier precies in het donker. Maar Jo heeft het licht aangestoken.

Steven Van de Kerckhove

Kristof en Steven hebben alleszins veel meer plezier in hun werk. “Vroeger trok ik me alles veel te hard aan,” besluit Steven. “Ik dacht ik dat ik er alleen voor stond. We werkten hier precies in het donker. Maar Jo heeft het licht aangestoken en nu zien we dat er hier een heel team paraat staat om ons te helpen!”    

Me and my Team

Me and my Team

Ook interesse in de praktijkgerichte ‘Me & My Team’ opleiding  voor de leidinggevende(n) in jouw zaak?

Neem dan contact op met PMO via wendy.labie@pmocvba.be of tel. 02 212 26 51

Mail Wendy Labie

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy