Flexi-jobbers en studenten? Daarom doen ze het!

4 min.

Personeel
SuperMAG
Verhalen

Steeds meer Vlamingen kiezen voor een bijverdienste. Het digitale uitzendplatform NOWJOBS onderzocht waarom mensen een extra job uitoefenen, welke uitdagingen ze ervaren en wat werkgevers kunnen doen om hun bedrijf nog interessanter te maken voor bijverdieners. 

Uit cijfers van Stabel blijkt dat 104.000 mensen in Vlaanderen een extra job hebben. Vorig jaar was dat nog zo’n 4,5% van de werkende Belgen, wat toen al een serieuze stijging was ten opzichte van de voorgaande jaren. Maar ook dit jaar zet die trend zich voort: met 5,3% bijverdieners in het eerste kwartaal van 2022. 

“In februari 2022 voerde iVOX in opdracht van NOWJOBS een onderzoek uit bij 2.000 studenten en flexi’s. Omwille van de snel veranderende context werd het onderzoek herhaald in  september 2022”, vertelt Celine Blomme, International Brand & Digital Coordinator bij NOWJOBS. 

De belangrijkste drijfveren zijn een extraatje verdienen om leuke dingen te doen, om te sparen of om te kunnen rondkomen.

Waarom bijverdienen?

De energiecrisis, inflatie, oorlog in Oekraïne …  In de nasleep van de COVID-19-pandemie zijn er redenen genoeg om je zorgen te maken over je inkomsten en op zoek te gaan naar extra verdiensten. “Meer dan de helft van de werkende Vlamingen zegt zelf behoefte (59%) of zin (57%) te hebben om naast hun hoofdjob bij te verdienen. De belangrijkste drijfveren zijn een extraatje verdienen om leuke dingen te doen (25%), om  te sparen (17%) of om te kunnen rondkomen (17%)”, vertelt Celine. En die laatste reden wordt alsmaar belangrijker. 

Sinds februari is het aandeel werkende Vlamingen dat aangeeft een bijverdienste echt nodig te hebben om te kunnen rondkomen significant gestegen: 17% in september tegenover 11% in februari. Het gaat daarbij vooral om vrouwen (19%), mensen met hoogstens een hoger middel-baar diploma (20,9%) en alleenstaanden (23,6%). Gepensioneerden gaan dan weer eerder op zoek naar sociale contacten. Ze geven dat sociaal contact maar liefst drie keer vaker als reden dan de rest van groep. 

De beste werkgevers voor bijverdieners

Veel flexibiliteit en zelf de werktijden kunnen kiezen die het best uitkomen: het zijn de meest genoemde redenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Fijne collega’s en een aangename werksfeer worden door alle leeftijdsgroepen in de top drie geplaatst. Maar dit is met bijna 25% toch vooral belangrijk voor de 35- tot 54-jarigen. Voor 55-plussers is een goede locatie net iets belangrijker. Maar ook voor de jonge stedelijke generatie is een goede locatie van tel, omdat zij gewend zijn aan wandel- en fietsafstanden.”

Het aandeel werkende Vlamingen dat aangeeft een bijverdienste echt nodig te hebben om te kunnen rondkomen is op een half jaar tijd van 11% naar 17% gestegen.

Belemmeringen

Voor 21,9% van de werkende bevolking klinkt een avondje Netflix beter dan een extra avondje werken. “Hoe combineer je immers twee jobs als de eerste job al zo veel van je vraagt? De combinatie met een voltijdse job en een gezin zijn de meest voorkomende obstakels in de zoektocht naar een bijverdienste. Op dat gebied is er bij de gepensioneerden nog veel potentieel. Maar zij botsen dan weer op andere barrières, zoals een beperkt aantal sectoren waarin ze mogen bijklussen."

Nochtans zijn heel wat sectoren vragende partij. "Ook NOWJOBS is vragende partij om het flexistatuut uit te breiden naar meerdere sectoren. Het zou onze economie alleen maar ten goede komen. Voor studenten ligt het probleem bij de beschikbare werkuren. Tot 2024 werden die alvast opgetrokken van 475 naar 600 uren. Een goede zaak.”

Wat werkgevers kunnen doen

“Wanneer je studenten en flexi’s aan het werk ziet, kun je niet naast hun engagement, enthousiasme en vaardigheden kijken. Los van achtergronden en opleidingen krijg je als werkgever de kans om boeiende profielen te ontdekken die misschien weleens vaste medewerkers kunnen worden”, besluit Celine.

“In een bijzonder krappe arbeidsmarkt is het dan ook belangrijk om bijverdieners niet als tijdelijke buitenbeentjes te behandelen, maar hun het gevoel te geven dat ze erbij horen en hen te omarmen als onmisbaar deel van het bedrijf.”

Op zoek naar bijverdieners?

Op zoek naar bijverdieners?

Snel en digitaal studenten en flexi’s vinden? Dat doe je via NOWJOBS, hét 100% digitale uitzendplatform. Jij plaatst de vacature, zij regelen het papierwerk. Zo bouw je in no time een flexibele poule van bijverdieners op.

Check onderstaande pagina, registreer je en ontvang € 50,- korting op je eerste contract. 

Registreer je hier

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy