“Een coachend gesprek neemt meer tijd in beslag maar het resultaat is 10 keer beter!”

2 min.

Verhalen
PMO
Personeel

Kris Borloo, zaakvoerder van Spar Denderwindeke, organiseerde de ‘Me & my team’ opleiding van PMO. Hij vertelt over zijn ervaringen met deze opleiding. 

"We hebben de opleiding vooral ingepland om ons team voor te bereiden op de komst van de nieuwe winkel. Uit de opleiding bleek dat we vaak in de val trappen van ‘mentoring’. Maar op lange termijn is dit gewoon niet houdbaar. Wat zou het fantastisch zijn indien onze medewerkers zelf meer nadenken over hun taken en zelfstandiger werken in plaats van dat ze elke dag op hun dagtaak wachten van de leidinggevende!" 

"De ‘Me and my team’ opleiding heeft me geleerd dat ik mijn manier van communiceren moet aanpassen. Wil je een coachend gesprek voeren, dan moet je vooraf even nadenken, je gesprek structureren, vragen bedenken en dan met de medewerker even apart  zitten. Dat neemt wat meer tijd in beslag maar het resultaat is 10 keer beter! Als je je medewerker zelf over iets laat meedenken, en de juiste vragen stelt, bereik je veel meer." 

"Ik testte dit al eens uit met de kassiers. Uitdaging was hoe ze een spaaractie verkopen aan onze klanten. In plaats van te vragen ’Spaar je mee?’ wil ik dat ze zeggen ‘aub, dit zijn de spaarzegels en een spaarkaart voor onze nieuwe actie’. Door dit op een coachende manier met hen te bespreken gingen ze zich in de plaats van de klant stellen. Ze kwamen uiteindelijk zelf tot een voorstel van aanpak. Die werkt veel beter omdat ze ook begrijpen waarom ze het zo doen."

"Dezelfde soort gesprekken had ik ondertussen ook al over ’samenwerken/opleiding geven aan een nieuwe collega’ en over kleine dingen zoals ‘hoe steek ik een rol paletfolie op de houder’. Ik probeer ook af en toe gesprekken te voeren samen met een andere leidinggevende. Die zit er dan bij als silent observer. Na het gesprek bespreken we samen de + en - van het gesprek en leren we er samen uit!" 

Intensief traject voor ondernemer én leidinggevenden

In een toekomstgerichte personeelsbenadering dient er meer aandacht te zijn voor leidinggevende posities. Ze vervullen een cruciale rol in het inspireren en motiveren van winkelmedewerkers. Die leidinggevenden worden echter meestal gepromoveerd op basis van hun arbeidsprestaties, maar mankeren doorgaans de competenties om andere mensen te coachen. Daar biedt het uniek opleidingstraject “Me & my team” een antwoord op.   

Meer weten? 
Neem contact op met Bart Persoons, manager van PMO via bart.persoons@pmovzw.be of klik hier

TIP: Dit traject komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Daarmee kan u een aanzienlijke tegemoetkoming ontvangen als uw leidinggevende ervoor kiest dit traject te doorlopen.

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Compromis over loonakkoord
Slim belonen

Q&A

Slim belonen

3 min.

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy