Duaal leren, kans voor werkgever en student

3 min.

PMO
Personeel
Verhalen
SuperMAG

Studenten in een duale opleiding combineren leren  in de klas met een eerste ervaring op de werkvloer.  In AD Delhaize Geetbets zijn er momenteel twee studenten via het systeem aan de slag. En dankzij de goede begeleiding zien ze er hun studenten evolueren naar volwaardige winkelmedewerkers. 

Owen Soetaerts is 16 jaar en volgt een opleiding Magazijnmedewerker bij Syntra. Hij gaat nog één dag per week naar school. Maïté Huybrechts is 18 jaar en volgt een opleiding Winkelmede-werker in een nabijgelegen middelbare school. Ze gaat nog twee dagen per week naar school. De andere dagen draaien ze mee in de AD Delhaize van Carl Van Hove in Geetbets.

Erika Putzeys is er verantwoordelijke voor de droge voeding en heeft de twee studenten onder haar hoede. Het is vooral dankzij haar begeleiding  dat de samenwerking goed verloopt. En zowel Carl als Erika zagen hun twee studenten al een mooie evolutie doormaken. 

Uit de comfortzone

Maïté is een flapuit en poseert als een ster voor onze camera maar is volgens Erika wel wat onzeker. “Ik heb haar nu een paar dingen laten doen waarvan ik wist dat ze eerst niet lukten. Of taken waarvan ze zelf zei dat ze het niet kon. Nu het dan wél lukt, zie ik dat haar dat deugd doet. Ze staat al veel sterker in haar schoenen”, vertelt Erika.

Owen was in het begin wat schuchter maar is volgens haar op enkele maanden tijd al echt opengebloeid. “Hij komt nu dingen vragen en spontaan vertellen. Hij is echt een van de collega’s aan het worden. Dat is zo fijn om te zien.” 

Dankzij het systeem van duaal leren heb je als werkgever in dit geval nog enkele financiële voordelen.

Dankzij het systeem van duaal leren heb je als werkgever in dit geval nog enkele financiële voordelen.

Dank u

Erika geeft toe dat ze uiteraard wat extra tijd in de studenten moet steken. Ze moet het leerplan volgen, de juiste taken uitzoeken en af en toe bijkomende uitleg geven. “Als het hier hectisch is en ik al met vier, vijf verschillende dingen bezig ben, moet ik soms toch de tijd maken om Maïté en Owen verder te helpen. En dat is de ene dag al wat gemakkelijker dan de andere”, knipoogt ze.

“Maar dat heb je eigenlijk bij iedereen die pas begint te werken en opgeleid moet worden”, vult Carl aan. “Dankzij het systeem van duaal leren heb je  als werkgever in dit geval toch nog enkele financiële voordelen.” 

“En Maïté en Owen doen echt wel hun best”, weet Erika. “Ze hebben er geen probleem mee om flexibel te zijn. En ze komen ook elke keer vragen om een nieuwe taak wanneer ze klaar zijn. Er heeft hier nog nooit iemand ‘dank u’ gezegd, als ik hem of haar een nieuwe taak gaf. Maïté doet dat wel!”

Winkelmentor

Voor de studenten aan de slag gingen, volgden Carl en Erika de opleiding ‘Winkelmentor’ bij PMO. Die is verplicht als je studenten in duaal leren wil begeleiden. “Het was een intense training”, herinneren ze zich. “Maar  wel heel nuttig.”

Erika leerde en cours de route om de studenten op een andere manier aan te spreken en aan te sporen om problemen op te lossen. “Je moet hen de oplossing zelf laten ontdekken en ondervinden. Ik merk dat het echt wel effect heeft en de studenten ook helpt groeien.” 

Positief verhaal

Duaal leren is hier dus duidelijk een positief verhaal. “We doen het ook om extra instroom te creëren”, besluit Carl. “Als Maïté en Owen aan hun vrienden vertellen dat het wel tof is om hier te werken en hun familie en vrienden zien dat ze hier gelukkig zijn, dan geeft dat misschien wel weer iemand anders de zin om hier te komen solliciteren.”  

Zouden ze andere werkgevers aanraden om studenten via duaal leren een kans te geven? “Zeker! Maar je moet er tijd insteken en niet verwachten dat ze vanaf dag één perfect inzetbaar zijn. Als je bereid bent om hen een kans te geven en hen toelaat om fouten te maken en te groeien, raad ik het zeker en vast aan”, besluit Erika.     

Duaal leren in jouw winkel?

Duaal leren in jouw winkel?

Ben jij zoals Carl en Erika bereid om leerlingen in een traject van duaal leren een kans te geven in jouw winkel? Er zijn financiële stimulansen en incentives waar je een beroep op kan doen.

 Onze sectorconsulenten, Aurélie, Milan of Sarah, komen graag langs om je te informeren en op weg te helpen. Maak een afspraak via milan.chevrolet@pmocvba.be

Mail Milan Chevrolet

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy