Controle op parasieten in vis

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG
Verhalen

Het FAVV voert momenteel verhoogde controles uit op parasieten in verse vis. Gelukkig zijn onze adviseurs Voedselveiligheid op de hoogte en vertellen ze onze leden graag wat te doen. Veronique Bert geeft tijdens een opleiding HACCP en Voedselveiligheid tekst en uitleg aan Carl Vanhove van AD Delhaize Geetbets en visrayonverantwoordelijke Chalina. En wij luisteren mee.

“Eigenlijk dateert de wetgeving rond de controles op parasieten al van 2004-2005”, begint Veronique. Toch is er momenteel weer veel aandacht voor. Waarom? “Parasieten zijn volgens het FAVV in opmars. Niet verwonderlijk, gezien we veel vaker rauwe vis consumeren. Denk maar aan sushi, carpaccio...”

Aan welke verplichtingen moet je als buurtsuper of speciaalzaak voldoen? “Het FAVV vraagt dat de hele keten controle doet op parasieten. Dat begint dus bij de visvangst, over de groothandel tot bij de supermarkt en speciaalzaak. In de bedrijven waar vis wordt gefileerd, gebeurt dat onder een grote uv-lamp. In supermarkten en speciaalzaken zijn die lampen zeker niet verplicht. De controle mag gewoon visueel en steekproefs-gewijs gebeuren bij het uitzetten van de vis.”

Veronique Bert, adviseur Voedselveiligheid

Parasieten zijn volgens het FAVV in opmars. Niet verwonderlijk, gezien we veel vaker rauwe vis consumeren.

Veronique Bert, adviseur Voedselveiligheid

Enkel door rauwe vis te bevriezen kunnen de parasieten gedood worden. Maar de vis moet dan wel minstens 24 uur bij minimaal 20 graden of minstens 15 uur bij minimaal 35 graden worden ingevroren. “Waarschijnlijk gaan jullie enkel verse – dus niet-diepgevroren – vis aangeleverd krijgen”, legt Veronique aan Carl en Chalina uit. “Je moet hoe dan ook een document hebben waarin de leverancier bevestigt of de vis al dan niet aan de juiste temperatuur en duur werd ingevroren. Wanneer het FAVV controles uitvoert, moet je die documenten ook kunnen voorleggen.”

Veronique vertelt dat ze volop bezig is met de opvraging van de nodige documenten. Van zodra die volledig zijn, zal ze dit aan Carl melden. Ze raadt aan om de documenten dan uit te printen of ergens beschikbaar te maken waar Chalina ze snel kan terugvinden. 

“Ook als een klant vraagt of een bepaalde vis rauw kan worden gegeten, moet je weten of de vis werd diepgevroren en dus veilig is. Dus, stel dat een klant carpaccio wil maken van rood-baarsfilet, dan moet je het document van de leverancier erbij halen. Is de vis niet diep-gevroren, dan moet je aan je klant zeggen dat die roodbaarsfilet diepgevroren moet worden voor consumptie volgens de voorschriften van de wetgeving.”

Er is één grote uitzondering op die regel. “Roze zalm die in Noorwegen wordt gekweekt, komt uit parasietvrij gebied. Die mag dus altijd rauw worden geconsumeerd. Omwille van de wetgeving over de traceerbaarheid van verse vis staat de oorsprong altijd op het etiket vermeld. Eenvoudig na te kijken, dus.

”Het roken, zouten, pekelen of marineren van verse vis doodt de parasieten niet. Voor al die bereidingen gelden dus dezelfde regels. Die regels gelden dan weer niet voor schaal- en weekdieren. “En wat met producten die kant-en-klaar voor gebruik zijn, zoals sushi?” vraagt Chalina nog. “Dan mag je ervan uitgaan dat die diepgevroren werden volgens de regels en dus zo geconsumeerd mogen worden. Maar ook daar moeten de nodige documenten voorhanden zijn, tenzij dit op het etiket zelf vermeld zou staan”, besluit Veronique.

Wat hebben we geleerd?

  • De vis moet altijd steekproefsgewijs en visueel worden gecontroleerd bij het uitzetten in de rayon. 
  • Wanneer een klant vraagt of hij of zij een bepaalde verse vis rauw mag eten, moet je op het document van de leverancier controleren of de vis voldoende werd ingevroren. Is dit niet het geval? Dan mag de vis niet rauw geconsumeerd worden.  
  • Betreft het roze zalm die gekweekt werd in Noorwegen? Dan mag de vis sowieso rauw gegeten worden. 
Veronique Bert
Ann Wayenberg

Gerelateerde artikels

Ben jij een goede baas?

Over leiderschap in buurtsupers en speciaalzaken

Ben jij een goede baas?

In de winkelkar van ... Soe Nsuki
Investeren in ergonomie?

Actueel

Ontdek het inspirerende Japan samen met Buurtsuper.be
Dak- en thuislozen van Radio (Z)onderdak stellen kunstwerken tentoon in Carrefour Market Borgerhout
Hoeveel verdient een kassier(ster)?
cover-supermag-okt-2024-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy