Bijverdienen wordt blijverdienen

3 min.

Personeel
Verhalen
SuperMAG

Zeg niet ‘bijverdienen’ maar ‘blijverdienen’, want bijverdienen uit noodzaak is voor veel mensen verleden tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox en NOWJOBS, het 100% digitale uitzendplatform voor jobstudenten, flexi­jobbers en reguliere bijverdieners. 440 werkgevers en 7.500 studenten, werkende en gepensioneerde Vlamingen gaven hun mening over bijverdienen. De resultaten zijn duidelijk: steeds meer mensen wíllen bijverdienen.

Die goesting om te werken is goed nieuws voor werkgevers die flexibele medewerkers nodig hebben. 77% van de werkgevers geeft namelijk aan dat ze in 2024 de hulp van bijverdieners zullen inschakelen. 11,5% van hen verwacht zelfs meer dan zes bijverdieners nodig te hebben.

“Bijverdienen wordt de nieuwe norm. En daar kunnen werkgevers in de retail gebruik van maken om een flexibele poule op te bouwen voor piekmomenten of onverwachte afwezigheden”, vertelt Eline David, general manager bij NOWJOBS Belgium.

Hoogtepunt

Ruim 21.000 werkgevers doen een beroep op NOWJOBS om een flexibele poule uit te bouwen. Ook retailondernemers vinden steeds vaker hulp voor onverwacht drukke periodes, want bijverdienen wordt het nieuwe normaal. Maar liefst 36% van de studenten werkt tijdens het schooljaar (een historisch hoogtepunt) en ondertussen wint het flexi-statuut aan populariteit.

In 2023 registreerden zich 50.643 flexi-jobbers in de NOWJOBS-app, ruim 17.000 meer dan in 2022. De stijging zet zich door in 2024: in de eerste maand van 2024 registreerden zich 50% meer flexi’s dan in dezelfde periode van 2023.

In totaal zijn nu al meer dan 155.000 flexi’s actief via de app, naast 300.000 jobstudenten en 6.000 reguliere bijverdieners. Onder hen ook 6.500 gepensioneerde flexi-jobbers die ervaring en maturiteit naar de werkvloer brengen. Meer dan de helft van de Vlaamse werkgevers overweegt dan ook om gepensioneerde flexi-jobbers aan te nemen. Zo stellen ze een flexibele poule samen, waarin enthousiaste werknemers, leergierige studenten en ervaren flexi-jobbers elkaar versterken.

Eline David, general manager bij NOWJOBS Belgium

Ondertussen is het aantal mensen dat bijverdient om rond te komen gedaald met 3% ten opzichte van vorig jaar. De meeste bijverdieners hoeven niet per se te werken, ze wíllen het!

Eline David, general manager bij NOWJOBS Belgium

Leuk extraatje en sociaal contact

Waarom willen steeds meer mensen bijverdienen? De meeste respondenten (34%) uit het NOWJOBS-onderzoek doen het om een leuk extraatje te verdienen. Ondertussen is het aantal mensen dat bijverdient om rond te komen gedaald met 3% ten opzichte van vorig jaar. Jobstudenten en werknemers jonger dan 35 jaar willen vooral sparen (32%). De meeste bijverdieners hoeven niet per se te werken, ze wíllen het!

Naast financiële redenen zijn er ook sociale en professionele drijfveren. Voor 55-plussers zijn sociaal contact en een zinvolle bezigheid de belangrijkste redenen om bij te verdienen. Zij willen bijleren tussen fijne collega’s in een interessante sector. Ook de jongste generatie wil bijleren en werkervaring opdoen. Een gevarieerde job in een winkel – als kassier, rekkenvuller, opkoper, inkoper of stockbeheerder – is dan ook bij alle leeftijden in trek.

Communicatieve leerkrachten, probleemoplossende IT’ers of handige techniekers, in onze buurtsupers kunnen ze hun talenten zeker inzetten.

Variatie troef

Bijverdieners tussen 35 en 54 jaar zijn vooral op zoek naar variatie: zij willen iets volledig anders doen dan hun hoofdberoep en kunnen de vaardigheden die ze daar opdeden in jouw winkel toepassen. Communicatieve leerkrachten, probleemoplossende IT’ers of handige techniekers, in onze buurtsupers kunnen ze hun talenten zeker inzetten. Zo’n 80% van de flexi-jobbers geeft aan op zoek te zijn naar iets helemaal anders dan hun hoofdjob.

Bijverdienen, bijleren, sociaal contact en variatie zijn de sleutelwoorden. De bijverdieners zijn enthousiast, leergierig en zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer. Heel wat werkgevers willen deze bijverdieners toevoegen aan hun flexibele poule. Via de NOWJOBS-app of het webplatform plaats je een gratis vacature waarmee je vlot de beste blijverdieners vindt. Zo profiteer je van de stijgende populariteit van bijverdienen: registreer je zaak vandaag nog bij NOWJOBS en bouw je flexibele poule op vóór de zomerdrukte!

Over NOWJOBS

Dankzij NOWJOBS profiteren meer dan 21.000 bedrijven van de stijgende populariteit van bijverdienen. Hoe?

•    In de NOWJOBS-databank staan 500.000 jobstudenten, flexi-jobbers en bijverdieners voor jouw winkel in de rij.
•    Via de app vind je vlot nieuwe bijverdieners, maar je schrijft ook makkelijk je eigen medewerkers in.
•    De app en het webplatform zijn 24/7 beschikbaar en het NOWJOBS-team staat na de uren en tijdens de feest- dagen klaar om je te helpen.
•    NOWJOBS is 100% digitaal en neemt al het papierwerk uit jouw handen.
•    Je betaalt pas na de shift: registreren en vacatures plaatsen zijn helemaal gratis.
•    Van Dimona-aangifte tot uitbetaling: alles is 100% wettelijk in orde.
•    Koppel NOWJOBS met de planningstool van bookU. Zo bewaar je het overzicht van al je medewerkers én vind je nieuwe werkkrachten in één tool.

Registreer je nu!

Registreer je nu!

Snel en digitaal studenten, flexi’s en bijverdieners vinden? Dat doe je via NOWJOBS, hét 100% digitale uitzendplatform. Jij plaatst de vacature, wij regelen het papierwerk. Zo bouw je in no time een flexibele poule van bijverdieners op.  

Registreer je via deze link of onderstaande knop. 

Registreer je hier

Gerelateerde artikels

IT-bedrijf Acom gaat sollicitanten betalen
Gepensioneerden willen uniek tewerkstellingsstatuut
30 jaar innovatie in retailpresentatie

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Alfa Fish
Verkoop Parkwind duwt jaarwinst Colruyt boven miljard euro
Nieuwe Alvo ‘Waasmarkt’ zet in op lokaal en vers
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy