Welke initiatieven nam de federale regering?
14 mei 2017: De ministerraad keurt het Buurtsuper.be-voorstel rond winkeldiefstal goed. Naar analogie met Nederland wordt ‘Afrekenen met winkeldieven’ ingevoerd, een minnelijke schikking waarbij de betrapte winkeldief akkoord gaat om de winkelier te vergoeden zonder tussenkomst van de politie.
28 mei 2018: Het Commissariaat-generaal van de federale politie formuleert een negatief advies aan de toenmalige federale minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, rond ‘Afrekenen met winkeldieven’.
Februari 2020: Op vraag van Buurtsuper.be stelt NVA een parlementaire vraag aan de bevoegde minister Pieter De Crem. Volgens hem had het College van procureurs-generaal juridische reserves met betrekking tot het ontwerp van protocolakkoord rond ‘Afrekenen met winkeldieven’.
Januari 2021: De (nieuwe) regering neemt de problematiek van winkeldiefstal ter harte, maar geeft de voorkeur aan snelheidsrecht (dus nog via parketten). De nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lanceert het zogenoemde ‘lik-op-stukbeleid’.
7 februari 2022: Een jaar later zijn er slechts 312 lik-op-stukboetes uitgeschreven.
April 2024: Buurtsuper.be maakt affiches waarmee leden het ‘lik-op-stukbeleid’ in hun winkel kunnen aankondigen samen met de boete die winkeldieven riskeren (€ 350). Het lik-op-stukbeleid is echter nauwelijks bekend bij de politiediensten of wordt gewoon niet toegepast.
Juni 2024: Buurtsuper.be organiseert een ledenenquête. Daaruit blijkt dat 95% geen ervaring heeft met de lik-op-stukregeling. 87% heeft wel al zelf een (schadevergoedings)regeling met winkeldieven toegepast, zonder tussenkomst van de politie.
Juni 2024: FOD Binnenlandse Zaken stuurt een omzendbrief waarin wordt gesteld dat handelaars hun klanten niet mogen vragen om vrijwillig hun boodschappentas te openen aan de kassa op risico van zware boetes. Er mag evenmin een infobordje worden gehangen met dezelfde vraag, zoals dat in onze buurlanden gebeurt.