Winkeldiefstal en zeven jaar vervolgingsbeleid in België

3 min.

SuperMAG
Belangenbehartiging
Winkeldiefstal

De afgelopen jaren kondigde – op vraag van Buurtsuper.be – de regering een aantal initiatieven aan om winkeldiefstal in te perken. Het vervolgingsbeleid is in ons land helaas nagenoeg onbestaande en winkeldiefstal wordt nog steeds beschouwd als ‘kleine (dus te verwaarlozen) criminaliteit’. De impact op ondernemers is echter groot. We maakten de balans op na zeven jaar overheidsbeleid rond winkeldiefstal.  

Onze ledenbevragingen wijzen uit dat bij zelfstandige supermarkten tot 1% van de omzet verloren gaat aan winkeldiefstal. Rekening houdend met de beperkte marges in de supermarktsector, kan de derving hierdoor oplopen tot de helft van de nettowinst van de handelaars.     
 
Het is voor winkeliers niet evident om dieven te betrappen. Pas als de winkeldief de kassa is gepasseerd zonder af te rekenen, kan deze hierop door de zaakvoerder of het personeel worden aangesproken. Bovendien worden handelaars die geen gecertificeerde (en dure) bewakingsfirma’s inschakelen, in grote mate beperkt in hun verweer tegen diefstal. Dit maakt betrapping bijna onmogelijk. Al meer dan zeven jaar kondigen de opeenvolgende regeringen en bevoegde ministers aan dat ze winkeldiefstal een halt willen toeroepen. Tot dusver zonder enig resultaat.  

De volgende federale regering moet nu eindelijk daad bij het woord voegen.

Buurtsuper.be en UNIZO

Winkeldiefstallen blijven stijgen

Volgens de federale politie werden er in 2021 19.411, in 2022 23.267 en in 2023 24.021 winkeldiefstallen aangegeven (interessante noot: er zijn momenteel 23.252 zelfstandige handelaars in België). Dit is op twee jaar tijd een stijging van 20% of één vijfde. In de wetenschap dat slechts 11% van de diefstallen effectief door handelaars wordt aangegeven, kan je stellen dat het reële aantal een veelvoud bedraagt van het aantal aangiftes. De impact op de rendabiliteit van de handelaars is gigantisch. Negen op de tien winkeluitbaters vertelt dat ze wekelijks geconfronteerd worden met een diefstal. De moedeloosheid in de sector is bijzonder groot.  

Nieuwe regering moet winkeldiefstal prioritair aanpakken

Buurtsuper.be en UNIZO roepen de nieuw te vormen federale regering op om prioriteit te geven aan deze vorm van criminaliteit. Winkeldiefstal is geen kleine criminaliteit want de impact ervan op de getroffen handelaars is gigantisch.     

Welke initiatieven nam de federale regering?

14 mei 2017: De ministerraad keurt het Buurtsuper.be-voorstel rond winkeldiefstal goed. Naar analogie met Nederland wordt ‘Afrekenen met winkeldieven’ ingevoerd, een minnelijke schikking waarbij de betrapte winkeldief akkoord gaat om de winkelier te vergoeden zonder tussenkomst van de politie.  

28 mei 2018: Het Commissariaat-generaal van de federale politie formuleert een negatief advies aan de toenmalige federale minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, rond ‘Afrekenen met winkeldieven’.  

Februari 2020: Op vraag van Buurtsuper.be stelt NVA een parlementaire vraag aan de bevoegde minister Pieter De Crem. Volgens hem had het College van procureurs-generaal juridische reserves met betrekking tot het ontwerp van protocolakkoord rond ‘Afrekenen met winkeldieven’.  

Januari 2021: De (nieuwe) regering neemt de problematiek van winkeldiefstal ter harte, maar geeft de voorkeur aan snelheidsrecht (dus nog via parketten). De nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lanceert het zogenoemde ‘lik-op-stukbeleid’.  

7 februari 2022: Een jaar later zijn er slechts 312 lik-op-stukboetes uitgeschreven.  

April 2024: Buurtsuper.be maakt affiches waarmee leden het ‘lik-op-stukbeleid’ in hun winkel kunnen aankondigen samen met de boete die winkeldieven riskeren (€ 350). Het lik-op-stukbeleid is echter nauwelijks bekend bij de politiediensten of wordt gewoon niet toegepast.  

Juni 2024: Buurtsuper.be organiseert een ledenenquête. Daaruit blijkt dat 95% geen ervaring heeft met de lik-op-stukregeling. 87% heeft wel al zelf een (schadevergoedings)regeling met winkeldieven toegepast, zonder tussenkomst van de politie.  

Juni 2024: FOD Binnenlandse Zaken stuurt een omzendbrief waarin wordt gesteld dat handelaars hun klanten niet mogen vragen om vrijwillig hun boodschappentas te openen aan de kassa op risico van zware boetes. Er mag evenmin een infobordje worden gehangen met dezelfde vraag, zoals dat in onze buurlanden gebeurt.  

Gerelateerde artikels

Waar of niet waar?

Controles op de kritische controlepunten

Waar of niet waar?

3 min.
Door nieuwe wetgeving is vanaf 1 april in dit dorp geen tabak meer te koop
UNIZO en Buurtsuper.be willen meer garanties van Batopin

Actueel

“Wat heeft grootte van winkel met sigaretten te maken?”
Vier Antwerpse Carrefours blijven maandag halve dag dicht
Belg breekt record online-aankopen
cover-van-supermag-feb25-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy