Opleiding Etikettering

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG

Onze adviseur Voedselveiligheid Ann Wayenberg en haar collega Veronique Bert geven sinds kort de nieuwe – en voor leden gratis –  opleiding ‘Etikettering’. Collega Hestia Perkisas ging een dag mee  op pad en ontdekte waarom deze opleiding zo belangrijk is. 

Afspraak om 9.00 uur bij AD Delhaize in Aartselaar. Zaakvoerder Philip Wellens, AGF-verantwoordelijke en zoon Brooklyn, en chef-kok Niels wachten ons op. Het trio vond etikettering niet meteen de gedroomde activiteit voor een dinsdagochtend, maar ze zetten toch hun beste beentje voor. En die beentjes hebben ze nodig als ze het grote aantal regels waaraan hun etiketten moeten voldoen voor hun ogen zien dansen. Goed dat Ann de danspasjes uit haar hoofd kent! 

Ann start met een korte uitleg over de wetgeving rond etikettering en waarom deze extra opleiding zo nuttig is. Belangrijk om te weten: de regels veranderen regelmatig en je etiketten kunnen zowel door FOD Economie als door het FAVV gecontroleerd worden. Zelfs zonder veel voorkennis, begrijpen Philip, Niels en Brooklyn waar Ann het over heeft dankzij haar duidelijke voorbeelden. Ann weet bovendien zonder verpinken een mopje te plaatsen, is realistisch in het implementeren van de regels en verliest zich nooit in het vakjargon. 

We zijn een uurtje bezig met de etiketten van de beenhouwerij en AGF-afdeling. Doorheen de opleiding valt op dat de zaakvoerder goed begrijpt hoe belangrijk dit extra advies is. Hij noteert gretig, stelt extra vragen en denkt mee na over de meest efficiënte aanpak voor zijn buurtsuper. 

Over naar de zelfbereide maaltijden. Ann vraagt aan de chef-kok wat er  in zijn spaghetti bolognaise zit want  ze ziet geen ingrediëntenlijst. Het antwoord ‘dat is geheim’ is misschien wel het volste recht van een kok,  maar voor een etiketcontrole  uitermate onhandig. Dat moet dus verholpen worden. 

Na een tweetal uurtjes zijn we klaar en doen we nog een toer door de winkel. We komen bij een rek met Amerikaanse producten. Hier toont Ann dat er een Belgische sticker over de originele verpakking moet worden geplakt, aangezien  deze in de taal van de consument moet zijn. Iets kleins waar je snel over kan kijken, mocht het niet zijn dat onze HACCP- experts een oog voor detail hebben!    

Wist jij dit?

  • Lettergrootte moet minimaal 1,2 mm zijn.
  • Ingrediënten afkorten (tot ing. of ingr.) mag niet. 
  • Plaats besparen? Gebruik de E-nummers in plaats van de volledige naam. 
  • Het Sanitel-nummer of  lotnummer van rund of kalf moet mee op het etiket.
  • Als je een webshop hebt, moeten alle allergenen op de website staan. 
  • In de broodrayon moet de klant ook geïnformeerd worden over de prijs per kilo. Let op, FOD controleert dit!

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy