HR in de buurtsuper

5 min.

Personeel
SuperMAG

"Ik had al een 100-tal mensen op de payroll staan en daar kwamen na de overnames zo’n 50 medewerkers bij”, begint Herman Nijs zijn verhaal. “Om de loonadministratie vlot te laten verlopen, hebben we een centraal tijdsregistratiesysteem. De registraties komen via de cloud binnen in het hoofdkantoor in Maasmechelen. Daar zorgt één medewerker ervoor dat alle gegevens correct zijn. Hij past verkeerde of vergeten registraties aan en voert ook verloven en andere afwezigheden in."

"Een keer per maand bezorgt het systeem alle gegevens volledig automatisch aan Liantis, ons sociaal secretariaat. Zij kunnen op die manier makkelijk de lonen uitbetalen, de eindejaarspremie en het vakantiegeld berekenen enzovoort. Om de twee systemen, het onze en dat van Liantis, vlot met elkaar te laten werken was er wat overleg nodig. Maar dat was snel in orde.”

Herman Nijs

Naast financiële motivatie, vind ik het belangrijk om met mensen te praten.

Herman Nijs

Financiële en persoonlijke motivatie

“Wat het loonpakket betreft, zijn we natuurlijk gebonden aan het paritair comité. Maar daarnaast proberen we, binnen het wettelijk kader, de premies volledig te benutten. Naast financiële motivatie, vind ik het belangrijk om met mensen te praten. We nemen daarom regelmatig de tijd voor een motivatiegesprek. Je merkt dat medewerkers daar veel aan hebben. Het kan ook over de thuissituatie gaan, over de kinderen. Ik krijg ook graag feedback van de medewerkers: wat loopt voor hen minder goed, of juist heel goed. Want het hoeft niet negatief te zijn, natuurlijk.”

Ik heb de winkelverantwoordelijken tijdens corona gevraagd om zoveel mogelijk rond te lopen in de winkel om signalen op te pikken.

Coronatijden in de winkel

“Praten met medewerkers hebben wij in coronatijden nog meer gedaan dan anders. Er was wel wat ongerustheid. Logisch, want iedereen moest binnen blijven en onze medewerkers zaten constant tussen de mensen. Dan is het normaal dat minder weerbare medewerkers wat bijstand kunnen gebruiken. Ik heb de winkelverantwoordelijken gevraagd om zoveel mogelijk rond te lopen in de winkel om signalen op te pikken. Tegelijk creëerde die heftige periode ook wel  een soort ‘survival’-groepsgevoel.” 

“De ondersteuning zat vooral in kleine dingen. Met Pasen hebben we iedereen een bloemetje toegestuurd en er was altijd snoep à volonté. Ook op het vlak van veiligheid hebben we snel geschakeld. We hadden al een modern hygiëne-station en schermen aan de kassa vóór het door de overheid verplicht werd. We hebben ook jobstudenten ingeschakeld om de vaste medewerkers wat ademruimte te geven. Vooral tijdens de eerste golf hadden we veel zieken en als een geluk bij een ongeluk waren de scholen op dat moment gesloten. Op die manier konden we een massa overuren vermijden.”

Het komt erop aan de goede periodes zolang mogelijk te rekken en de mindere periodes zo kort mogelijk te houden.

Externe ondersteuning

“In 2018 hebben we de weloverwogen keuze gemaakt om naar Liantis over te stappen. Ik heb daar twee vaste klantenadviseurs die zeer accuraat werken, snel reageren en altijd beschikbaar zijn. En ook tijdens corona was dat niet anders. Er waren veel nieuwe steunmaatregelen waarin we onze weg moesten zoeken. Gelukkig kon de juridische dienst van Liantis ons snel een juist advies geven. Ik ben nog altijd een heel tevreden ondernemer.  Het komt erop aan de goede periodes zolang mogelijk te rekken en de mindere periodes zo kort mogelijk te houden.”

Liantis: brede en geïntegreerde dienstverlening op jouw maat

Ondernemende mensen zoals Herman Nijs ondersteunen, dat doet Liantis elke dag met overtuiging en engagement. Ondernemers vinden in Liantis een vertrouwde compagnon de route, die hen vanuit een geïntegreerde aanpak op elk moment de gepaste oplossing aanreikt.

Want waarom zou je het alleen doen, als het samen kan?

Surf naar www.liantis.be

Gerelateerde artikels

Gesprek met de voorzitter
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
SuperMAG april

Thema: veiligheid

SuperMAG april

3 min.

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy