Ann, onze adviseur Voedselveiligheid

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG
Verhalen

We gingen op de koffie met Ann Wayenberg, onze adviseur Voedselveiligheid. Ze is – net als haar collega Veronique Bert – gegradueerde in de klinische scheikunde. De twee zijn al bevriend sinds het middelbaar en studeerden samen in Gent.

Na haar studies gaat Ann een tijdje aan de slag in het Bloedtransfusiecentrum. Ze werkt er in het labo en doet er de noodzakelijke (serologische) testen op de bloedinzamelingen. Wanneer de labo’s van de verschillende centra fusioneren, start ze bij Vlevico, het vleesverwerkende bedrijf van Colruyt. “Het leuke bij Vlevico was dat we daar ook bacteriologische testen deden in het labo, maar op dierlijke stalen. Dus even boeiend, maar toch anders.”

Helemaal toevallig was haar start bij Vlevico niet. Haar goede vriendin en studiegenoot Veronique Bert werkte er al even. Op de zestien jaar dat ze samen voor Vlevico werkten, bouwden ze het labo volledig uit. “Alle medewerkers volgden een korte opleiding bij ons in het labo”, vertelt Ann. “Dat was de manier om ze mee te krijgen rond HACCP en voedselveiligheid. Slagers, verpakkers van de diepvries, mensen die charcuterie produceerden… Ze passeerden allemaal bij ons. Daar heb ik mijn eerste opleidingen gegeven.” 

Samen uit, samen thuis

Ondertussen was Veronique bij Buurtsuper.be begonnen. Ze geeft er de opleidingen HACCP & Voedselveiligheid. En die lopen als een trein. In 2011 vraagt ze of Ann haar team wil versterken. Die twijfelt niet en start op 1 september 2011 als adviseur Voedselveiligheid bij Buurtsuper.be. 

“De afgelopen 12 jaar is mijn job sterk uitgebreid”, zegt Ann. “In het begin waren het vooral opleidingen. Al snel kwamen de smileys van het FAVV erbij. De smiley is een zelfklever die aantoont dat het bedrijf beschikt over een gevalideerd en gecertificeerd autocontrolesysteem. Wie een smiley heeft, moet maar een kwart van de FAVV-heffing betalen. We stimuleren én begeleiden onze leden dus om hun smiley te behalen.” 

We weten altijd wat de meest recente regels en afspraken zijn en testen enkel wat nodig is. Dat bespaart onze ondernemers veel geld.

Veel regels

En in die begeleiding zijn onze collega’s Ann en Veronique pro’s. “Sommige enseignes houden er hun eigen regels op na. Die zijn  soms zelfs strenger dan de wet. Zit een ondernemer met een vraag? Veronique zetelt bij het FAVV en  krijgt alle info uit eerste hand. Via een verordening, KB, een gids of een FAQ … we weten altijd wat de meest recente regels en afspraken zijn.” 

Doorheen de jaren kwamen er ook de houdbaarheidstesten bij. “Wettelijk is het ‘dag +2’ of ‘dag +4’ voor je versbereide producten. Als dat bacteriologisch bepaald is, kan je die houdbaarheid verlengen. We kunnen houdbaarheidstesten uitwerken en de rapporten evalueren. Zo helpen we onze ondernemers veel geld uitsparen, want als je gewoon naar een labo belt, testen ze vaak ook overbodige parameters. En daar betaal je dan ook voor. Wij weten exact welke parameters getest moeten worden per productgroep  en welke niet.” 

We komen niet om te controleren maar om te helpen. De dankbaarheid die ik ervoor krijg, maakt mijn job extra leuk.

“Ik bouwde de afgelopen jaren een band op met heel wat buurtsuper-uitbaters. Dat is heel tof! Ik kom ook niet om te controleren – zoals het FAVV – maar om te helpen. Dat is een totaal andere insteek. Je hoeft ook niets voor te bereiden, ik wil de situatie zien zoals ze is en stuur wel bij waar nodig. Onze leden mogen me ook altijd bellen of mailen als ze vragen hebben. Ik help graag verder. Zonder extra kost. Ik ervaar veel dankbaarheid en dat maakt mijn job extra leuk.” 

Gouden tip van Ann

“Als je een opleiding HACCP & Voedselveiligheid bij Buurtsuper.be volgt, is je autocontrolesysteem altijd up-to-date, ben je op de hoogte van de laatste wetgeving én kan je erop vertrouwen dat je altijd correcte info hebt. Ben je lid van Buurtsuper.be? Dan komen we zelfs gratis langs! 

Ook de begeleiding naar een smiley, een houdbaarheidstest of de  opleiding etikettering kan je bij ons boeken. Onze opleiding is altijd op maat: we geven die aan de zaak-voerder, aan het voltallige team, of we gaan rond in het winkelpunt  en de ateliers … Alles kan.” 

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy