2 Energy Managers geven tips

4 min.

Energie
SuperMAG
Verhalen

We voelen het allemaal in onze portemonnee: de huidige energiecrisis vraagt veel van onze financiële voorraden. Ook ondernemers halen de broekriem aan om de komende maanden met zekerheid door te komen. Wij laten Yasmine Awada en Dirk Knapen, Energy Managers bij Zero Emission Solutions, aan het woord over de problematiek die nu speelt. Welke technologische oplossingen zijn er? En welke investeringen zijn er in buurtsupers nodig om te verduurzamen voor de toekomst?

Als Energy Managers krijgen jullie vast veel vragen over de energiecrisis. Wat is jullie kijk op de huidige situatie?

Yasmine: “Het is allemaal heel overweldigend, zowel voor particulieren als voor kleine en grote bedrijven. De energieprijzen zullen zich op termijn wel stabiliseren, maar we verwachten niet dat ze teruggaan naar het niveau van voor de crisis."

"Momenteel zien we wel een dalende tendens in de gas- en elektriciteitsprijzen door de milde temperaturen van dit najaar. Ook de gasvoorraden zijn nog steeds goed gevuld en worden amper tot niet aangesproken. De gemiddelde vulgraad van de Europese voor-raden is 96% en daardoor is het risico op een tekort aan gas deze winterperiode klein. Maar we moeten ook klaar zijn voor het opkomen van koude periodes in de komende weken. Ervaring leert ons dat de beweging in energieprijzen heel moeilijk te voorspellen is.”  

We laten enorm veel potentieel aan hernieuwbare energie onbenut.

Dirk Knapen, Energy Manager ZES

Dirk: “Helaas laten we enorm veel potentieel aan hernieuwbare energie onbenut. De zon stuurt ons elk jaar 30.000 TeraWattuur (TWh) aan gratis energie. We importeren ongeveer  700 TWh aan energie en, door efficiëntie ver liezen en het gebruik van aardgas en petroleum als grondstof voor de industrie, verbruiken we daar op dit moment ongeveer 450 TWh van. Het lijkt er dus op dat we meer dan voldoende energie ter beschikking hebben als het op zonne- en windenergie en waterkracht aankomt. De uitdaging ligt erin om deze met juiste investeringen en opslag optimaal te benutten.” 

Hoe kunnen ondernemers zich indekken voor de grote kosten?

Dirk: “Een ondernemer kan zowel kleine als grote maatregelen treffen. Kleine maatregelen zijn bijvoorbeeld het verlagen van energieverbruik door ledverlichting te plaatsen, maar ook energiezuinige koelkasten en diepvriezers, het installeren van timers op de HVAC-technieken (Heating, Ventilation, Air Conditioning), het isoleren van de leidingen van de verwarmingsketel, etc."

"Voor de grotere maatregelen moet  je de gebouwschil aanpassen. Goede isolatie  is van groot belang. Niet enkel in de muren, maar vooral in het dak. Daar gaat de meeste warmte verloren. Koepels kun je vervangen door zonnebuizen of zelfs daglichtverlichting via optische vezels. Ook beglazing en schrijnwerk vergen de nodige aandacht. In de zomer kan daar veel warmte door binnenkomen en in de winter isoleert zelfs drievoudig glas minder goed dan een gewone stenen muur.”

Yasmine Awada,  Energy Manager ZES

Maak een goede economische en ecologische keuze wat betreft traditionele energiecontracten.

Yasmine Awada, Energy Manager ZES

Yasmine: “Belangrijk is vooral om het totaalplaatje te bekijken. In eerste instantie is het goed om je energie-efficiëntie te optimaliseren en een duurzaamheidsstrategie uit te werken. Zo breng je het volume van korte en lange termijn in kaart. In tweede instantie kijk je best naar wat er mogelijk is op jouw site. Hierbij denk ik dan vooral aan zonnepanelen als gemakkelijkste optie, maar ook aan wind-energie, batterijen en biovergisters."

"In derde instantie kun je ook inzetten op CPPA’s (Corporate Power Purchase Agreements), waarbij je stroom geïnjecteerd op een van je sites verbruikt op een andere. Of elektriciteit van een extern project of coöperatieve  aankoopt. Bedenk wel: niet alle stroom kan gedekt worden met hernieuwbare energie. Dit wil zeggen dat je een goede economische en ecologische keuze moet maken wat betreft traditionele energiecontracten. Opslag en sturing zijn bovendien essentieel.”

Zonnestroom produceren op je eigen site is dé aanrader bij uitstek, omdat zonnepanelen een budgetstabiel alternatief bieden aan grootverbruikers.

Yasmine Awada, Energy Manager ZES

Is er een bepaalde technologie die je  aanraadt om zo groen mogelijk de toekomst in te gaan? 

Yasmine: “Van alle technologieën zijn wind- en zonne-energie vandaag de goedkoopste oplossingen. Zonnestroom produceren op je eigen site is dé aanrader bij uitstek. Op dit moment betalen zonne-installaties zich binnen wee tot vier jaar terug, zeker bij winkels met wat koeling die harder moet werken naarmate het buiten warmer is. De wachttijden voor nieuwe installaties lopen vandaag wel op vanwege de enorme vraag. Hetzelfde geldt voor CPPA’s. De vraag overtreft ruimschoots het aanbod, omdat ze een budgetstabiel alternatief bieden aan grootverbruikers.”

Dirk: “Voor winkeliers die een groot dak of een parkeerterrein hebben, maar niet zelf willen of kunnen investeren in zonnepanelen, is derde-partijfinanciering the way to go. Bij voldoende productie kun je overwegen om hen de batterijen van hun eigen voertuigen aan de winkel te laten opladen. Warmtepompen zijn trouwens ook waardevol. Die kunnen zowel warmen als koelen en zijn compatibel met zonnepanelen. Wie eigen parkeerplaatsen heeft, kan ook denken aan de bouw van zonne-carports. Dan is de stap naar het voorzien van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bijna evident.”

Waar kunnen winkeliers te rade gaan als ze hun zaak willen vergroenen? Wat is een goed beginpunt?

Yasmine: “Je kunt altijd terecht bij beroepsorganisaties zoals UNIZO en Buurtsuper.be, maar ook bij onafhankelijke studiebureaus zoals Zero Emission Solutions. En dit kan eventueel met de steun van lokale overheden. Je kan ook naar ondersteuning informeren bij lokale energiehuizen, intercommunales, koepelorganisaties, steden, gemeenten en provincies. Alle wegen leiden naar Rome. Het belangrijkste is dat we er geraken!”   

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
Het leven zoals het is: audits in de slagerij

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy