Wielrenner met witloofambities

4 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Verhalen

Voormalig Belgisch wielrenner Stijn Neirynck runt een witloofbedrijf in het West-Vlaamse Egem. Dankzij een recente modernisering kan hij zijn bedrijf – dat jaarlijks  25 ton witloof teelt – met zijn echtgenote, ouders en schoonouders en slechts een handvol seizoenarbeiders runnen. 

Witloofteler Stijn Neirynck heeft een carrière als profwielrenner achter de rug. Hij zat veertien jaar lang op de fiets waarvan vijf jaar als prof bij Topsport Vlaanderen. Het grootste verschil met zijn leven nu? “Als wielrenner moet je gewoon zien dat je rap koerst, al de rest wordt voor je gedaan. Dat is nu wel anders”, knipoogt hij. 

Stijn leidt ons rond in zijn gloednieuwe loods in Egem. De loods werd op amper zes maanden tijd gebouwd en in gebruik genomen. Aan de werken ging wel twee jaren denkwerk vooraf want het bedrijf werd volledig geautomatiseerd. Dat gebeurde grotendeels uit noodzaak.

“Ons zwakke punt is het vinden van goeie werkkrachten. Dankzij de automatisatie kan ik het bedrijf nu runnen met mijn vrouw, ouders en schoonouders en een viertal seizoenarbeiders.” 

De automatisatie is indrukwekkend. Grote geprogrammeerde machines verplaatsen en spoelen de containers en bakken. Stijn en zijn team kunnen de koel- en verwarmings-technieken vanop afstand besturen en alles is volledig op maat gemaakt. De machine die de bakken uitwast, bijvoorbeeld, is een robot uit een BMW-fabriek die voor hem werd omgebouwd. 

Het bouwen van de loods en de automatisatie zijn grote investeringen geweest die de komende 30 jaar moeten meegaan.

Het bouwen van de loods en de automatisatie zijn grote investeringen geweest die de komende 30 jaar moeten meegaan.

Stijn loopt ons door het witloofseizoen: “We starten in april met de grondwerken. Half mei zaaien we de ruggen in. In oktober en november - afhankelijk van het ras - worden de wortels gerooid, die moeten dan zo snel als kan de frigo’s in. Ze worden er bewaard op -2,5 graden om te voorkomen dat ze al beginnen uit te lopen. De wortels blijven zo minstens twee weken tot maximum 12 maanden gekoeld.”

Op het moment dat we Stijn bezoeken, worden er dagelijks wortels uit de frigo’s gehaald en ‘ingetafeld’. Dat gebeurt wel nog handmatig. Ze worden netjes in bakken gerangschikt zodat de witloof erbovenop kan groeien. De bakken worden in een van de acht zalen gestapeld waar de witloofkropjes groeien onder ideale omstandigheden. Drie weken later is de witloof klaar om te oogsten. Het ‘afknippen’ van de wortels is een proces dat ook nog gedeeltelijk met hand gebeurt.

Tijdens het seizoen rijdt hij, net zoals zijn ouders dat deden, elke dag vande week naar de Reo veiling om de witloof te verkopen. 

Het ‘afknippen’ van de wortels is een proces dat ook nog gedeeltelijk met hand gebeurt.

Het ‘afknippen’ van de wortels is een proces dat ook nog gedeeltelijk met hand gebeurt.

Stijn glundert als hij ons het resultaat van al dat werk toont. Het bouwen van de loods en de automatisatie zijn grote investeringen geweest die de komende 30 jaar moeten meegaan. Dus zeker tot hij er mee stopt. “Onze jongste zoon zegt dat hij ook gaat koersen. Maar onze oudste is nu acht en zijn interesse in de witloofteelt is gewekt. Hij helpt zelfs al goed mee. Misschien is de opvolging dan toch verzekerd?”  

Gerelateerde artikels

Groot geworden met mosselen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
Zet je schouders onder duaal leren

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy