Waar of niet waar?

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG

Waar of niet waar?

Bij het portioneren en verwerken van (eigen) producten mag je zomaar een houdbaarheidsdatum toekennen. 

Niet waar!

De uiterste consumptiedatum van een product dat voorverpakt is in het verkooppunt, wordt bepaald door de houdbaarheid van de ingrediënten (als het product bereid werd voor het verpakt werd) of bepaald door de fabrikant (als het product alleen maar in porties verdeeld wordt).

Een product waarvan de UCD (de uiterste consumptiedatum) bijvoorbeeld binnen twee dagen bereikt wordt, mag geen UCD van drie dagen krijgen nadat het in individuele bakjes verdeeld werd. Met andere woorden, de UCD van een product mag niet ‘op goed geluk’ bepaald worden.  

Hij moet in theorie gevalideerd worden door microbiologische analyses. Dat is niet altijd even evident. Bij het ontbreken ervan, is het vastleggen van een extreem korte (twee of drie dagen) uiterste consumptiedatum dan ook een aanvaardbare oplossing.

Wanneer je bijvoorbeeld (smeer)salades of kazen gaat portioneren en de bewaaromstandigheden veranderen niet, dan kan de houdbaarheid  van de leverancier overgenomen worden. Mits het in acht nemen van de goede hygiënische praktijken uiteraard.  

Als je een houdbaarheid op eigen producties wil laten bepalen, dan kan dit onder andere aan de hand van microbiologische analyses. Er wordt dan een staalnameplan uitgewerkt op basis van wetgeving en richtlijnen van 
de UGent.

Wil je een staalnameplan laten uitwerken?

Wil je een staalnameplan laten uitwerken?

De adviseurs voedselveiligheid van Buurtsuper.be kunnen een staalnameplan uitwerken op maat van jouw productie.

Ze bepalen de staalnames, de te analyseren parameters en beoordelen de rapporten na analyse door het labo. Jij kan daarna de houdbaarheid met een gerust hart toepassen.

Meer weten? Contacteer onze adviseurs voedselveiligheid via veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be

Meer over onze HACCP & Voedselveiligheid

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
Het leven zoals het is: audits in de slagerij

Actueel

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy