Je moet een onderscheid maken tussen de termen TGT (te gebruiken tot) en THT (ten minste houdbaar tot).
Te gebruikten tot = de uiterste consumptiedatum
Dit zijn levensmiddelen die onderhevig zijn aan microbiologisch bederf. Je vindt ze terug in de koeltogen van je winkelpunt. Wanneer de houdbaarheidsdatum overschreden wordt, moet je ze helaas weggooien. Maar ze kunnen op het einde van hun houdbaarheid wél nog perfect verwerkt worden in een bereiding die een kook- en/of bakproces heeft ondergaan.
Je mag ze dan ook invriezen om later te verwerken of aan een goed doel te schenken. Je moet ze dan wel voorzien van een etiket met vermelding ‘ingevroren op + datum’.
Ten minste houdbaar tot = de datum van minimale houdbaarheid
Hier geeft de producent mee aan dat de producten nog geconsumeerd kunnen worden na de vermelde datum, op voorwaarde dat ze correct bewaard zijn geweest, de verpakking intact is, ze nog de juiste kleur en geur hebben, enzovoort.
Winkels mogen de producten zelfs nog verkopen na deze datum, maar je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Uiteraard mogen ze ook aan een goed doel geschonken worden.
Meestal gaat dit over droge voeding (conserven, koffie, koeken, diervoeder, pasta, zelfs bepaalde diepvriesproducten …). Let op: indien deze producten apart gestockeerd worden, bijvoorbeeld in je magazijn, vermeld dan op het product duidelijk de volgende bestemming. Zodat je ze niet per ongeluk opnieuw te koop aanbiedt.