Vrees voor 2e golf en eis voor meer loon

2 min.

Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

Volgens ‘De Standaard’ zet de tweede coronagolf de winkelsector onder grote druk.  Met de sociale verkiezingen in het vooruitzicht, stellen de vakbonden zich tamelijk assertief op. Ze eisen meer veiligheidsmaat­regelen en meer loon. 

Druk op personeel

Bij sommige ketens ging hier en daar al een winkel dicht door een tekort aan personeel. In Anderlecht bleef een vestiging van Colruyt één dag gesloten, een grotere Aldimarkt in Oudenaarde bleef vrijwel twee weken dicht. 

Delhaize moest nog geen winkels sluiten, maar verscherpte gisteravond de veiligheidsmaatregelen. Vanaf vandaag moeten de klanten er alleen komen winkelen in de 128 eigen vestigingen. 

“Op die manier willen we de druk op onze medewerkers verlagen en de geldende maatregelen nog beter handhaven”, zei Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Zelfstandige uitbaters van een ­Delhaize-filiaal mogen zelf beslissen of ze zover gaan. De Vlaamse overheid laat immers wel nog toe om met z'n tweeën te gaan winkelen. 

De retailers proberen de toenemende personeelsuitval ook op te vangen met uitzendkrachten en jobstudenten. “Deze tweede golf lijkt een grotere druk te leggen op de werkorganisatie dan de eerste”, zegt Dekelver. “Als het moet, kunnen we mensen van de ondersteunende diensten inzetten voor de winkels en de distributiecentra.” 

Ook Carrefour heeft een mobiel team klaarstaan, dat waar nodig ingezet kan worden. 

Sociale verkiezingen

Bij de vakbonden zegt Kristel Van Damme (ACV Puls) dat ze vooral problemen verwacht in de niet-voedingssector. “Daar heb je veel winkels met kleine ploegen. Als dan mensen uitvallen, moet je mogelijk de zaak sluiten.” De vrees voor personeelstekorten is groot omdat de sector in volle aanloop naar de drukke eindejaarsweken zit. Dat is sowieso al een periode van te weinig handen.

Die valt bovendien samen met de sociale verkiezingen. Daardoor stellen de vakbonden zich tamelijk assertief op. Ze eisen niet alleen meer veiligheidsmaatregelen, maar ook meer loon. “We willen af van de loonnorm die de loonstijging op 1 % plafonneert. De lonen in de retailsector liggen lager dan elders. We vragen een inhaalbeweging”, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. 

De handelsfederatie Comeos, die een conflict in de eindejaarsperiode wil vermijden, stelde gisteren een eenmalige netto-premie van 300 euro voor, maar de vakbonden vragen 500 euro. Comeos wil daar morgen verder over praten. Dat wordt dan al de derde vergadering deze week. ACV Puls had ingezet op een recurrente loonsverhoging.

De socialistische BBTK wil ook dat Comeos de coronamaatregelen die het dit voorjaar opstelde voor de heropening van de non-foodwinkels, opnieuw scrupuleus toepast. In veel niet-voedingwinkels zouden die sinds deze zomer maar mondjesmaat toegepast worden. 

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Denk aan de jaarpremie in april

Actueel

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy