Veronique, onze expert voedselveiligheid

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG

Hoe ga jij om met voedselveiligheid in jouw zaak? Zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan kan je altijd terecht bij onze experten voedselveiligheid. Wist je trouwens dat investeren in een gevalideerd autocontrolesysteem of zogenaamde ‘Smiley’ een echte meerwaarde is voor je zaak? Waarom dat zo is, vertelt onze collega Veronique Bert bij een - propere - tas koffie. 

Veronique Bert en Ann Wayenberg zijn onze adviseurs voedselveiligheid. Leden van Buurtsuper.be kunnen elk jaar een bezoekje van deze dames inplannen. “Belangrijk om te weten is dat we geen controlerende instantie zijn”, steekt Veronique van wal. “We zijn er om te ondersteunen. We geven advies en staan altijd aan de kant van onze leden, de buurtsupers en voedingsspeciaalzaken.” 

Concreet helpen Veronique en Ann je op weg om controles en audits tot een goed einde te brengen. “We gaan rond in de verkoop- en werkruimtes, bespreken de infrastructuur, werkmethodes en de nodige administratie. Indien er aanpassingen nodig zijn, zorgen we er altijd voor dat die zo weinig mogelijk kosten of investeringen vragen. Is er bijvoorbeeld maar één werkruimte, dan stel ik voor om de warme en koude bereidingen en het afwassen gescheiden in tijd te doen. Je hebt daar niet per se drie aparte ruimtes voor nodig.” 

We zijn er om te ondersteunen. We geven advies en staan altijd aan de kant van onze leden.

We zijn er om te ondersteunen. We geven advies en staan altijd aan de kant van onze leden.

Je kan onze collega’s Veronique en Ann ook inschakelen indien er houdbaarheidstesten moeten worden uitgewerkt, er een discussie is met het Federaal Voedselagentschap (FAVV) of wanneer de audit voor de Smiley moet worden aangevraagd. “En je kan altijd bij ons terecht als er vragen over voedselveiligheid of HACCP zijn. Beschouw ons als een ‘kwaliteitsdienst op afstand’.”

In de loop van de jaren hebben ze een hechte band opgebouwd met onze leden. Ongeveer 80% van de leden is reeds gevalideerd. En dat die validatie een goede investering is, benadrukt Veronique maar al te graag: “Met een gevalideerd autocontrolesysteem betaal je slechts 1/4 van de jaarlijkse FAVV-heffing. We zijn al jaren voorstander om die bonus nog te verhogen. Gevalideerde ondernemingen zouden geen heffing meer hoeven te betalen. Maar zover zijn we nog niet.”  

“In principe wordt de detailhandel één keer om de vier jaar gecontroleerd. Maar vanaf nu zal je na het behalen van de Smiley en een gunstige FAVV-controle nog maar één keer om de zes jaar worden gecontroleerd. Een heel belangrijk pluspunt dus”, vult Veronique aan.  

Na het behalen van de Smiley en een gunstige FAVV-controle word je nog maar één keer om de zes jaar gecontroleerd.

Veronique zetelt ook in diverse sectorvergaderingen van het FAVV. Ze kan haar praktijkervaringen vanuit de winkels meenemen naar de besprekingen. Zo sleept ze regelmatig versoepelingen voor kmo’s in de wacht. “En omdat we aan de bron zitten — en dus perfect geïnformeerd zijn — kunnen we onze leden behoeden voor allerhande ‘cowboy- en indianenverhalen’ die enkel maar nodeloze kosten en tijdverspilling opleveren”, besluit ze. 

Kortom, als Ann en Veronique jouw zaak een bezoekje brengen, kan je op je beide oren slapen: jouw zaak is klaar voor een volgende controle. Controles van het FAVV zijn trouwens altijd onverwacht, weet Veronique nog te vertellen. “Ik ben onlangs bij een starter geweest om alles op punt te stellen. Heel toevallig kreeg zij de dag erna een controle van het FAVV. Gelukkig was ze goed voorbereid en is de controle prima verlopen.”  

Gratis begeleiding

Wil jij ook dat jouw winkel de eerstvolgende controle van het FAVV met glans doorstaat? Leg dan meteen een afspraak vast met onze voedseladviseurs via veronique.bert@unizo.be of  ann.wayenberg@unizo.be

TIP: Een bezoek van de voedseladviseurs is gratis. Je ontvangt een factuur van PMO cvba waarmee je de kmo-portefeuille kan aanvragen. Buurtsuper.be neemt het saldo volledig op zich. 

Mail Veronique

Gerelateerde artikels

Groot geworden met mosselen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
Consument wil saus van de frituur

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy