Straffe streekproducten


SuperMAG
Trots op die van ons
Verhalen

Hoorde jij al van de Straffe Streek Box? Het pakket, gevuld met lokale lekkernijen, werd onlangs gelanceerd door de provincie Vlaams-Brabant en vzw Streek-producten Vlaams-Brabant. Buurtsuperuitbaters kunnen de box vullen met streekproducten uit hun winkel. Tekst en uitleg krijg je van initiatiefnemer  Paul Vleminckx en Dominique Jans, uitbater van  Proxy Sint-Joris-Weert.

Paul Vleminckx is sinds 2004 voorzitter van Straffe Streek, het platform dat streek-producten in Vlaams-Brabant promoot en de Straffe Streek Box ontwikkelde. Hij zag de populariteit van streekproducten het laatste jaar de hoogte in schieten. “Het korteketen-principe dat erachter zit, maakt lokale producten aantrekkelijk”, vertelt hij. “Mensen beseffen alsmaar meer dat er ook in hun straat of om de hoek interessante lokale  producenten te ontdekken zijn.”

Paul kan het weten, want hij is zelf ook een lokale producent. Sinds 1994 maakt hij een mousserende Blanc de Blancs volgens de méthode traditionelle. “Toen we ermee begonnen, bestonden er geen Belgische mousserende wijnen. Maar we zijn er toch in geslaagd om daar redelijke resultaten mee te halen”, zegt hij bescheiden over zijn met prijzen overladen Chardonnay Meerdael. 

Dominique Jans, Proxy Sint-Joris-Weert

Als ondernemers moeten we ons differentiëren en streekproducten zijn daar de uitgelezen kans voor.

Dominique Jans, Proxy Sint-Joris-Weert

Alles op één plek

Dominique Jans verkoopt de schuimwijn van Paul maar al te graag in zijn Proxy. En die is daar in goed gezelschap. In zijn buurtsuper in Sint-Joris-Weert, die hij samen met echtgenote Kristien uitbaat, vind je een indrukwekkend assortiment lokale producten.  

“Als ondernemers moeten we ons differentiëren en streek producten bieden daar de uitgelezen kans voor. Met ons onestopshopconcept moeten klanten niet meer apart bij elke lokale producent aankloppen, maar vinden ze alles bij ons.” Dat zijn publiek bewust op zoek gaat naar lokale lekkernijen, is een meevaller. “Maar dat gebeurt niet enkel uit chauvinisme”, weet hij. “Klanten zijn vooral op zoek naar lekkere waren, en wij hebben nu eenmaal heel kwalitatieve streekproducten. Dat helpt.”

De distributie is volgens hem wel nog een uitdaging. “Je moet opletten voor te veel logistieke tussenpersonen die allemaal hun stukje van de marge willen. Want dan gaat het product zichzelf uit de markt prijzen.” Vindt hij het dan niet moeilijk om rechtstreeks met al  die verschillende leveranciers te werken? “Dat valt wel mee. Het zijn er ook geen duizend.” 

Paul Vleminckx, voozitter vzw Streekproducten Vlaams-Brabant

Lokale producten krijgen een soort van kwaliteitslabel als ze in de rekken van een buurtsuper liggen.

Paul Vleminckx, voozitter vzw Streekproducten Vlaams-Brabant

Schijnwerpers op lokale producten

Dominique vertelt ons dat het  belangrijk is  om de streekproducten in de kijker te zetten eenmaal je ze aanbiedt in de winkel. “Het lukt niet als je ze plompverloren tussen de andere producten legt. Daarom zorgen we in het begin voor een mooie, opvallende uitstalling, promotie via Facebook en spreken we de klanten erover aan. Na verloop van tijd vindt het product dan wel zijn weg in het gewone assortiment.” 

Hij vindt het zijn opdracht als lokale ondernemer om een platform voor streekproducten te bieden. “Als jonge gasten uit de buurt hun zelfgebrouwen ‘Koboi’-bier hier komen voorstellen, dan zeg ik natuurlijk ja. Ik proef het product uiteraard wel eerst”, lacht hij. 

“Lokale producten krijgen een soort van kwaliteitslabel als ze in de rekken van een buurtsuper of supermarkt liggen. Consumenten mogen er dan op vertrouwen dat het goede en lekkere producten zijn”, vult Paul aan. 

“Het is een win-win”, reageert Dominique. “We hebben als buurtsuperuitbaters het geluk dat er mensen zoals  jij - letterlijk om de hoek - een topproduct op de  markt brengen.” 

“En we hebben nu een toffe doos om al dat lekkers mooi  in te presenteren”, glimlacht Paul. 

Dominique Jans, Proxy Sint-Joris-Weert

Streekproducten zullen nog aan belang winnen. Als ondernemer mag je die kar gewoon niet missen.

Dominique Jans, Proxy Sint-Joris-Weert

Toekomstmuziek

Hoe zien ze de toekomst voor streekproducten? Beiden zijn ze ervan overtuigd dat dit verhaal alleen nog maar zal groeien. “Het gaat een bijkomende motor in de winkel worden”, besluit Dominique. “Naast het AGF-assortiment, de bakkerij enz. zullen de streekproducten ook aan belang winnen. Als ondernemer mag je die kar gewoon niet missen.”     

Word 'Ambassadeur Lekker van bij ons'

Word 'Ambassadeur Lekker van bij ons'

Ben jij ook fier op onze inlandse producten en wil je als buurtsuper of speciaalzaak de voorkeur voor lokale producten mee versterken?

Onderteken dan het charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’ en bouw mee aan een community die landbouwers, voedingsprofessionals en consumenten met elkaar verbindt.

Teken vandaag nog in en ontvang je gratis promotiemateriaal als ‘ambassadeur Lekker van bij ons’! 

Meld je nu aan

Gerelateerde artikels

De perfecte puzzel van Spar Lier
Duaal leren, kans voor werkgever en student
Snel, veilig en zorgeloos cash storten

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy