Sta eens stil bij de afbraaktijd

3 min.

Zwerfvuil
SuperMAG
Verhalen

Over de meeste producten in jouw buurtsuper is informatie beschikbaar. Denk maar aan de Nutri-Score, kostprijs, aantal calorieën, ingrediënten, enz. Waar klanten minder vaak bij stilstaan is dat al die producten en hun verpakking ook een eigen afbraaktijd hebben. En dat heeft dan weer een effect op hun afvalgedrag.

Daarom een korte Mooimakerles die jij ook kan overbrengen aan je klanten. 

Wat is een afbraaktijd?

De afbraaktijd van een product is de tijd die de natuur nodig heeft om materiaal af te breken tot het in eerste instantie niet meer herkenbaar aanwezig is. Daarna  volgt nog een tweede fase waarin de onherkenbare resten van het product deels of volledig vergaan. Wat betreft zwerfvuil is het dus de tijd die de natuur nodig heeft om het afval te verteren. Alle soorten producten hebben hun eigen afbraaktijd. 

Wat bepaalt de afbraaktijd?

De afbraaktijd hangt niet alleen af van het materiaal van het product, maar ook van waar het afval ligt en in welke omstandigheden het product zich bevindt. In een vochtig bos verteert een appel bijvoorbeeld sneller dan in een droge woestijn. Zowel het soort bodem, de lucht, de grootte van het product als het klimaat hebben een invloed op hoe snel een product afbreekt.

Ons klimaat doet tot 75 keer langer over het verwerken van zonevreemde fruitsoorten zoals bananen en sinaasappels dan inheemse soorten zoals appelen of peren.

Producten kunnen gecategoriseerd worden als organisch of anorganisch.

Organische producten zijn bijvoorbeeld fruit, brood, papieren doekjes, kranten, enz. De natuur gebruikt micro-organismen – zoals bacteriën en schimmels – en hun enzymen om dit organisch materiaal af te breken. Ze worden daarbij geholpen door grotere afbraakorganismen zoals wormen en kleine insecten. De afbraaktijd van organische producten is korter dan die van anorganische producten.

De afbraaktijden van bijvoorbeeld fruitresten variëren ook naargelang het soort fruit. Hierbij geldt dat inheems fruit, zoals appelen en peren, een afbraaktijd hebben van ongeveer twee weken, maar dat een bananenschil of sinaasappel er wel één tot drie jaar over kan doen voor ze volledig vergaan is. Dat komt omdat deze laatste fruitsoorten zonevreemd zijn en ons klimaat daar dus niet goed mee overweg kan.

Anorganische producten zijn gemaakt uit natuurlijke mineralen (zoals zouten en zand), natuurlijke rubber (zoals kauwgom) of metalen (zoals ijzer, koper, aluminium, zilver en goud). Dat zijn heel duurzame stoffen. Deze materialen verdwijnen heel langzaam of zelfs nooit. Dat maakt ze wel erg geschikt voor recyclage, maar zorgt er wel voor dat ze heel lang in de natuur blijven liggen (10 tot 50 jaar) en daar de nodige schade berokkenen. Voorbeelden hiervan zijn blikjes, glazen potten en flessen. Het is dan ook belangrijk dat deze producten na gebruik in de juiste vuilnisbak terechtkomen.

Plastic is een product dat nooit vergaat in de natuur. Het zal hoogstens verweren en in stukken uiteenvallen tot microplastics door de inwerking van de zon, door het schuren van  de wind en door de regen. Deze microplastics worden uiteindelijk ook in de zee aangetroffen en in de magen van vissen. Wetende dat de natuur zo lang nodig heeft om zwerfvuil af te breken, zal je klant in de toekomst hopelijk ook twee keer nadenken voordat hij achteloos afval dumpt.    

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy