Respect voor traditie en vakmanschap, een bewuste keuze

2 min.

SuperMAG
Productnieuws

Al meer dan tien jaar maakt de familie Desmet haar Flandrien Kaas op ambachtelijke wijze.  Dat respect voor traditie en vakmanschap is  een bewuste keuze. “Toen we met een eigen kaas makerij begonnen, wilden we bewijzen dat er nog plaats was voor kwaliteitsvolle kazen  die deels met de hand en volgens de traditionele technieken bereid werden”, zegt Jan Desmet, zaakvoerder van Flandrien Kaas.

Na decennialang actief te zijn geweest als groothandelaar in kazen, maakte de familie Desmet een goede tien jaar geleden de opmerkelijke keuze om zelf kaas te maken. “In die periode werden heel wat ambachtelijke kaasmakerijen overgenomen door grote kaas producenten. Onze vrees was dat er eenheidsworst – of liever eenheidskaas – zou ontstaan.”

Kiezen voor ambacht

Jan en zijn echtgenote Helga besloten niet aan de zijlijn te blijven staan, maar resoluut te kiezen om eigen kazen te maken. In thuis gemeente Wervik zag een kaasmakerij het levenslicht. Deze werd met de modernste technieken uitgerust, maar er bleef veel aandacht voor manuele handelingen.

“Die bewuste, handmatige ingrepen zijn van cruciaal belang voor de kwaliteit en eigenheid van de kaas. Zo wordt de wrongel in onze kaasmakerij bijvoorbeeld nog ritueel en manueel geharkt. Het voorzichtig omroeren zorgt ervoor dat onze kazen extra smeuïg zijn”, aldus Jan Desmet.

Het inbouwen van die manuele handelingen zorgt ook voor een zekere beroepstrots bij de medewerkers. “Onze kaasmakers maken effectief het verschil tussen echte topkaas en minder goede kaas. Ze voelen zich als geen ander verantwoordelijk voor ‘hun’ kazen. En dat is extra fijn, aan de slag kunnen met mensen met een hart voor je product”, zo schetst Jan Desmet.

Vakmanschap centraal, ook in de toekomst

Het bewaken van de tradities bij het kaasmaken heeft ook zijn consequenties voor de toekomst van Flandrien Kaas. “Wat we doen, willen we goed blijven doen. Volgens de principes van vakmanschap en traditie. Jaren geleden hebben we bepaald dat we uitsluitend voor kwaliteitsvolle, ambachtelijke kazen gaan. Daar hebben we de lat gelegd en daar gaan we niet onder”, zo besluit Jan Desmet.  

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
Grootste snoeptaart ter wereld

Ameel Candy World trakteert voor 25-jarig bestaan

Grootste snoeptaart ter wereld

2 min.

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy