Op de koffie

3 min.

PMO
Personeel
SuperMAG

Sarah Heeman is sectorconsulente bij het Sociaal Fonds. Van opleiding is ze eigenlijk kinesitherapeute. De goesting om de pijn of zorgen van mensen te verlichten, is nog altijd haar grootste drijfveer. 

Sarah studeerde Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. Zes jaar lang werkte ze als zelfstandig kinesitherapeute in een groepspraktijk. Toen ze de kans kreeg om samen met haar echtgenoot Nicolas Vergeylen de familiezaak – een Alvo in Denderleeuw – over te nemen, twijfelde ze geen seconde.

“Ik zei de kinepraktijk met pijn in het hart vaarwel,” vertelt Sarah. “Want ik deed dat heel graag. Sommige patiënten behandelde ik zes jaar lang. Dat schept een band. Maar hoe meer we spraken over de overname van de winkel, hoe meer zin we erin kregen.” 

20-koppig team

In 2018 nemen Nicolas en Sarah de zaak over van Nicolas’ moeder en nonkel. Piepjong en zonder enige ervaring in de sector. Dé grootste uitdaging blijkt de aansturing van het 20-koppige team. Begin 2019 volgen ze daarom het ‘Me & my team’-traject bij PMO. Een praktijkgerichte opleiding voor leidinggevenden.

“We wilden vooral een niveau tussen ons en onze medewerkers creëren want het was best zwaar om alles gedaan te krijgen. Onze oudste zoon Arthur heeft uren in zijn maxicosi in de winkel gelegen”, glimlacht Sarah. Het traject blijkt een schot in de roos en geeft het ondernemerskoppel de ruimte om verder te groeien. 

In 2020 hebben Sarah en Nicolas zelfs plannen om de zaak uit te breiden. Tijdens dat proces lopen ze iemand tegen het lijf die de winkel wil overnemen. “Dat was niet het initiële plan. En voor die beslissing zijn we zeker niet over één nacht ijs gegaan. Na veel wikken en wegen lieten we de zaak over in het voorjaar van 2021.” Sarah heeft op dat moment al twee kinderen en na de zomer is ze het thuiszitten grondig beu. “Ik miste structuur. Ik wilde vooral mensen helpen en iets kunnen betekenen.” 

Ik weet hoe zwaar het kan zijn, hoe het soms ploeteren is. En die ervaring gebruik ik.

Hart voor retail

“Nicolas vroeg me ooit wat ik zou willen doen als we de zaak zouden verkopen. Toen antwoordde ik dat de retailsector me nauw aan het hart ligt en ik wel ooit voor een organisatie als Buurtsuper.be zou willen werken.” Zodra er een vacature bij het Sociaal Fonds via Buurtsuper.be gepubliceerd wordt, aarzelt Sarah niet. 

Begin 2022 start ze als sectorconsulente. In die functie bezoekt ze supermarkten, speciaalzaken en modewinkels. In de eerste plaats om duaal leren voor te stellen. Maar het gaat verder dan dat. “We hebben echt mooie jaren gehad in de winkel. Ik deed het supergraag. Maar we hebben ook heel wat moeilijke momenten beleefd. Mijn hart gaat dus echt uit naar al die zaakvoerders. Ik weet hoe zwaar het kan zijn, hoe het soms ploeteren is. En die ervaring gebruik ik. Ik kan me makkelijker in hun rol verplaatsen en inspelen op de noden van elke winkel.”

Het is onze rol om uitdagingen te detecteren en te matchen met de juiste adviseur of opleidingsverstrekker.

Motivatieboost

Hebben je medewerkers een motivatie boost nodig? Of kunnen ze eerder een opleiding klantvriendelijk-heid gebruiken? Ligt de uitdaging  op het vlak van rentabiliteit en is  daar extra ondersteuning nodig? Misschien kunnen de leidinggevenden wat extra handvaten gebruiken?  Het is onze rol om die uitdagingen te detecteren en de retailers vervolgens te matchen met de juiste adviseur of opleidingsverstrekker.”

En soms is dat ook gewoon een luisterend oor bieden. “In mijn tweede maand als sectorconsulente, ben ik zonder afspraak een winkeltje binnengegaan. De dame die me te woord stond was duidelijk wat overstuur. In het midden van mijn uitleg vraag ik of alles ok is met haar. Ze stort in en deelt haar problemen met me. Dat was best wel confronterend. Ik herkende de uitdagingen. Nicolas en ik hebben er ook ooit  voor gestaan. Uiteindelijk heb ik haar haar verhaal laten doen en zelf ook veel verteld. In duaal leren was ze niet geïnteresseerd maar ze was me wel enorm dankbaar”, vertrouwt Sarah ons toe.  

Over de vraag wat ze nu het leukste vindt aan haar job, moet ze dan  ook niet lang nadenken. “Er terug kunnen zijn voor mensen. En weer iets betekenen.” Eigenlijk is ze dus nog steeds een soort van kinesist. Maar in plaats van lichamelijke pijn, verzacht ze nu de groeipijnen van ondernemers. En dat mag je dus heel letterlijk nemen.   

Gouden tip van Sarah

"Duaal leren – vroeger leren en werken – heeft voordelen voor scholen, studenten én bedrijven. Scholen houden hun studenten gemotiveerd. Studenten kunnen de opgedane kennis meteen omzetten  in de praktijk en bedrijven krijgen de kans om potentiële medewerkers te ontdekken."

"Ik kom dus heel graag langs om meer te vertellen over de mogelijkheden en financiële stimulansen van het systeem.  Maar uiteraard help ik je ook graag verder met alle andere uitdagingen in je zaak waar een praktijkgerichte opleiding misschien wel een antwoord op kan bieden!"

Meer weten?

Meer weten?

Wil jij ook een kans geven aan een student binnen het systeem van duaal leren? De sectorconsulenten komen bij je langs!

Aurélie, Milan en Sarah informeren je graag over de voordelen om je te laten erkennen tot werkplek voor duaal leren. 

Maak een afspraak via milan.chevrolet@sociaalfonds201.be of gsm 0472 22 21 04.

Mail Milan

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy