Nieuw: een écht duurzame draagtas

4 min.

Zwerfvuil
SuperMAG
Verhalen

Wim Pelgrims had 26 jaar een eigen verpakkingszaak. Pelgrims Verpakkingen in Sint-Katelijne-Waver was één van de grootste producenten van papieren en plastic zakken in de Benelux. Sinds 2016 werkt hij aan een écht duurzaam alternatief voor eenmalige draagtassen. 

"Na het verbod op de gewone single use plastic tassen stapten veel supermarkten over op papieren, juten, katoenen of PP (polypropeen) en PE (polyethyleen) woven draagtassen”, vertelt hij. “Die alternatieven zijn al een stap in de juiste richting, maar helaas niet altijd gebruiksvriendelijk en weinig duurzaam door hun productieproces en de logistiek die erachter schuilt.” 

Wim Pelgrims

Die alternatieven zijn niet altijd gebruiksvriendelijk en weinig duurzaam door hun productieproces en logistiek.

Wim Pelgrims

Papier, PP of PE woven of linnen?

Pelgrims steekt van wal met de papieren draagtassen. “Die lijken op het eerste zicht een duurzaam alternatief en ze zijn dat ook voor een stuk. Maar ze worden vaak toch maar één keer gebruikt. Als je weet dat er bijzonder veel energie in transport en opslag kruipt, dan snap je dat het geen volwaardige alternatieven zijn. Bovendien is een papieren draagtas niet ideaal in slechte weersomstandigheden.” 

De meeste herbruikbare draagtassen worden gemaakt van het sterke PP of PE woven materiaal. Die moeten echter in Azië geproduceerd worden om betaalbaar te blijven. “Men gaat daar letterlijk lappen geweven plastic aan elkaar naaien”, vertelt Wim. “Vaak worden ze dan ook nog eens gelamineerd om een mooi glad drukoppervlak te bekomen op de geweven onderlaag. Uiteindelijk is de tas niet of moeilijk te recycleren en komt hij bij het restafval terecht. Daarenboven zijn ze dik en log en dus niet ideaal om op zak te hebben.”

Linnen, juten of katoenen draagtassen dan? “Die zijn stevig, eindeloos herbruikbaar en wasbaar. Maar ze worden vaak geïmporteerd vanuit Azië. Het sorteren en recycleren van deze tassen is niet evident, waardoor ze toch weer bij het restafval terechtkomen. Ook is de kostprijs een veelvoud ten opzichte van andere herbruikbare alternatieven.”

Toch moeten er dringend duurzame oplossingen komen, weet Wim. “De regering trekt de strop nog meer aan. Vanaf 3 juli 2021 zullen ook de lichte en zeer lichte plastic draagtassen moeten verdwijnen, waardoor winkels enkel nog herbruikbare varianten mogen aanbieden aan de consument.”

PP non-woven

Wat is dan wel een goed alternatief voor duurzame draagtassen? Die oplossing is volgens Wim niet ver te zoeken.

“Bagfactory ontwikkelde samen met de universiteit van Kaunas in Litouwen PP non-woven draagtassen. PP non-woven is een soort plastic maar het productieproces is helemaal anders. In plaats van te weven, gebruiken we een zelfontwikkelde en innovatieve seal- en ultrasoon technologie in combinatie met een smeltprocedure. Dankzij die methode kunnen de zakken uit één soort materiaal worden gemaakt. Ze zijn bovendien heel soepel en hebben de look & feel van textiel. De tas kan je wassen, is makkelijk plooibaar en eenvoudig op te bergen.”

PP non-woven is een sterk, extreem licht en recycleerbaar plastic materiaal met de look & feel van textiel.

PP non-woven is een sterk, extreem licht en recycleerbaar plastic materiaal met de look & feel van textiel.

De tassen zijn zeer licht (slechts 50 gram/m2 in plaats van 140 gram/m2 zoals de klassieke herbruikbare draagtassen) maar hebben wél dezelfde draagkracht als de woven modellen. Je bespaart dus op grondstoffen. “Door hun lage gewicht kan je meer tassen per m³ stockeren. Wat resulteert in minder transportkosten en minder CO2-uitstoot. En ze worden geproduceerd in Europa waardoor we op vier tot zes weken een afgewerkt product kunnen leveren."

"De draagtassen van Bagfactory zijn bovendien niet alleen duurzamer, maar ook gunstig in prijs!", besluit Wim. 

Circulaire economie

Hoe beter je de drie R’s kan invullen: reduce, reuse en recycle, hoe duurzamer je product, weet Wim tenslotte nog te vertellen. “De reduce-impact is groot doordat de PP non-woven modellen zeer dun en licht zijn. Je hergebruikt – ‘reuse’ – de tas ook zo vaak je wilt. Is hij vuil, dan was je hem in de wasmachine. En als hij helemaal versleten is, kan hij gewoon bij de PMD-zak waardoor hij perfect gerecycleerd kan worden.” 

Bagfactory, dat met zijn productie gevestigd is in Vilnius (Litouwen), wil in de toekomst ook recyclage van gebruikte tassen aanbieden. “De draagtassen worden nu al gemaakt uit 50% gerecycleerd materiaal. Op termijn willen we de versleten draagtassen, die ingeruild werden bij de supermarkten, terug van de markt halen om er opnieuw een draagtas van te maken. Een echte Cradle to Cradle-oplossing. En zo is de cirkel weer rond!”    

Speciaal voor de buurtwinkel werden twee PP non-woven modellen ontworpen:

De BIG Shopper

Een stevige PP non-woven draagtas met  een groter volume van 32.000 cm3 en een draagkracht van 40 kg. Vervaardigd uit 100 gram materiaal, nog steeds lichter dus dan de meeste andere herbruik bare draagtassen.

De Ecocent Bag

Deze tas bestaat uit slechts 50 gram materiaal en kan tot 15 kg dragen.

Meer weten?

Meer weten?

Ben jij klaar om de herbruikbare draagtas nog duurzamer te maken? Bagfactory alleszins wel! 

Neem contact op met Bagfactory of klik door naar www.buurtsuper.bagfactory.eu

Bekijk de mogelijkheden

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy