Een operator die in België actief is in de voedselketen mag geen enkele activiteit uitoefenen zonder eerst door het FAVV geregistreerd, erkend of toegelaten te zijn. Op basis van het risico – gelinkt aan de activiteit – is een erkenning, toelating of registratie vereist.
Een erkenning is nodig voor een activiteit met een hoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek en een voorafgaand bezoek zijn noodzakelijk voor de verlening van de erkenning.
Een toelating heeft betrekking op een activiteit met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek, en zo nodig een voorafgaand bezoek, is vereist voor de verlening van de toelating.
Een registratie is van toepassing voor een activiteit met een laag risico voor de voedselveiligheid. Enkel een kennisgeving is nodig voordat de registratie wordt verleend.
De erkenning, toelating of registratie moet altijd aanwezig zijn vooraleer je je activiteit mag opstarten. Je moet de toelating of registratie zichtbaar ophangen voor de klant aan de buitenkant van je bedrijfspand.