Mosselseizoen vroeg van start met logistieke uitdaging


Productnieuws

Het mosselseizoen kent dit jaar een vroege start. “Een combinatie van een zonnig voorjaar en veel regenval heeft voor een mooie, volle mossel gezorgd”, zegt mosselkweker Cees Otte van de BRU 14. De eerste mosselen van het seizoen komen vooral van de productiepercelen in de Waddenzee. Deze mosselen blijken eerder ‘rijp’ te zijn dan die in de Oosterschelde. De productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De tijdelijk gesloten gebieden zijn beide nagenoeg geen productiegebieden voor bodemcultuurmosselen.

De mossel doet er twee tot drie jaar over om consumptierijp te zijn. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan naar de Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Hierna spoelen ze zandvrij in verwaterpercelen en vervolgens bij een van de 12 mosselbedrijven, waar de mosselen verder worden verwerkt en verpakt. Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt dus door tot april 2017.

België
De meeste mosselen gaan direct naar de zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. In België wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van de Zeeuwse lekkernij. Het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Mosselen worden gezien als een nationaal product. Vanaf komend weekend zullen de mosselpannen op de terrassen aan de kust en in de grote steden niet aan te slepen zijn. In Nederland is de afzet ook groeiend, maar ligt de piek in de afzet later in het seizoen rond september.

Gerelateerde artikels

JOZO, met een snufje Mondriaan

Erfgoedcampagne met limited edition verpakking en zoutblik

JOZO, met een snufje Mondriaan

2 min.
Oddlygood® lanceert glutenvrije Dreamy Desserts
Plantaardige lasagne

Come a casa

Plantaardige lasagne

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy