Meer dan 200 Vlaamse streekproducten erkend


Productnieuws

De beoordelingscommissie houdt drie erkenningsrondes elk jaar. De ingezonden erkenningsaanvragen worden in januari, mei en september geëvalueerd. De uiteindelijke toekenning van het Vlaamse label STREEKPRODUCT.BE is in handen van de sectorgroep Streekproducten van VLAM.

U vindt hieronder toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten. VLAM brengt ze onder de aandacht via diverse kanalen. Meer info vindt u op www.streekproduct.be.

Oostakkerse vlaai
Aangeboden door bakkerij Hemelsoet uit Oostakker
Op een kaartje uit 1949 zien we de Oostakkerse vlaai helemaal in het westen van de “Vlaamse vlaai streek”. Bakkerij Hemelsoet bakt al sinds 1928 vlaaien volgens grootmoeders recept. De lokale bevolking kon in die dagen ook met zijn eigen huisgemaakte vlaaien terecht bij de bakker, soms met een kruiwagen vol!
In Oostakker zijn de vlaaien kermisgebak. Tijdens de zomerkermis werd er dit jaar al voor de 38ste keer “Vlaaiendinsdag” georganiseerd. Bakkerij Hemelsoet bakt dan 2 grote vlaaien van 450 porties elk. Ze zijn de blikvangers van de vlaaienwagen tijdens de stoet en worden nadien samen verorberd.
Oostakkerse vlaai is net zoals andere Oost-Vlaamse vlaai eerder een flan die in een kom wordt gebakken. Ze is zacht van smaak, met enkel kaneel als kruid, een zeer smeuïg maar toch snijvast.

Dendermondse paardenworsten
Aangeboden door beenhouwerij Batselier uit Dendermonde
In het Land van Dendermonde is paardenvlees een echte traditie. In Hamme en Zele vind je de traditionele vleeswaren zoals “boulogne” en gerookt paardenvlees. De stad zelf heeft echter ook haar traditie: “Dèrremonsje pèirdewesten”.
Beenhouwerij Batselier uit Dendermonde bereidt nog 3 à 4 maal per week verse paardenworsten en 2 maal per week Dendermondse paardenworsten. Deze zijn net als in Lokeren bereid in een saus, hier in Dendermonde is de saus echter op basis van bier, bij voorkeur donker tafelbier, en veel ajuin.
De stad en lokale eetgelegenheden pakken er graag mee uit.

Grotchampignons uit Riemst
Aangeboden door Coenegrachts Champignons uit Riemst
Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds.
De champignonkwekerij van Coenegrachts heeft nog als enige een actieve ondergrondse kwekerij in Riemst. Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. Coenegrachts teelt paarse ridderzwam, kastanje- en anijschampignons. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

Haspengouwse confituur & gelei
Aangeboden door Gunther Craninx uit Gingelom
Haspengouw is de Belgische fruitstreek bij uitstek, confituur- en stroopfabriekjes konden er dus ook niet ontbreken. Deze traditie zet men bij Marie-Thérèse verder en wel met grootmoeders recepten. Het is een zeer uitgebreid gamma van geleien en confituren; voor STREEKPRODUCT.BE komen de meest klassieke fruitvariëteiten, bij voorkeur hoogstam, in aanmerking. Dit is geen probleem voor Gunther Craninx. Hij bevoorraadt zich uit eigen boomgaard of bij lokale producenten. De producten worden op artisanale wijze bereid zonder toevoeging van bewaarmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen.

Haspengouwse krieken op jenever
Aangeboden door Gunther Craninx uit Gingelom
Oude graanjenever en Haspengouwse traditionele kriekenvariëteiten zorgen voor de typische smaak van Haspengouwse krieken op jenever. Op zeer ambachtelijke wijze produceert Gunther Craninx zijn producten met lokaal fruit. Voor de krieken op jenever macereren de krieken één nacht met suiker, dan worden ze gezeefd en verdeeld over glazen bokalen. Nu komt de oude graanjenever van 35% erbij en krijgen de krieken tijd om te “trekken”. Er worden geen extra kruiden toegevoegd, er wordt gekozen voor de pure smaak.

Vlaamse gerookte heilbot
Aangeboden door Seagull nv uit Brugge
Heilbot, die vooral in de diepe Groenlandse wateren in het noorden van de Atlantische oceaan gevangen wordt, is zeer rijk aan visolie, wat hem uiterst geschikt maakt om te roken. De visrokerijen aan de Vlaamse kust zagen er dan ook geen graten in om deze grote vissen te verwerken. Seagull, een Brugse visrokerij met een geschiedenis die teruggaat tot 1859, heeft zich gespecialiseerd in de traditionele blokjes gerookte heilbot. De heilbotfilets worden gezouten in een natte pekel, alles in teken van een optimaal vochtgehalte. Wanneer de filets het zoutgehalte van de zee evenaren worden ze versneden en gedroogd; vervolgens worden ze op roosters koud, t.t.z. aan max. 26°C, gerookt met beukenhout. Deze mootjes bewaren hun smeuig karakter, ideaal als aperitiefhapje!

Vlaamse witte en zoete haring
Aangeboden door Seagull nv uit Brugge
Seagull nv “smoked fish since 1859” startte ooit als haringrokerij in het centrum van Brugge nabij de vismarkt. Het groeide uit tot de grootste visrokerij in Brugge onder de naam Van den Abeele. Het bedrijf verwerkte rond 1900 enorme ladingen Noorse haring aan de Coupure, een kanaal in het centrum van Brugge.
Deze Noorse haring vormt tot op de dag van vandaag de basis voor hun bruine, witte en zoete haring. In tegenstelling met vroeger echter wordt de haring nu niet meer gezouten en in houten tonnen aangevoerd. Diepgevroren en ongekaakte haringen worden elke dag ontdooid en gepekeld in een pekelbad met zeezout en melkzuur. Wanneer deze vervolgens gedroogd worden in de rookkast, spreekt men over de Vlaamse witte haring, ook wel “bakharing” genoemd. Deze witte haring wordt traditioneel in de pan opgewarmd en met brood opgesmuld. Om de typische Vlaamse zoete haring te bekomen wordt de gepekelde en gedroogde haring koud gerookt met beukenhout, maar slechts gedurende de helft van de tijd nodig voor het bekomen van de volledig gerookte bruine haring. Deze zoete haring is dus “zoet” gerookt met beukenhout. Lekker met een vinaigrette en ajuintjes op gekookte aardappeltjes.
Deze wilde vis, zo uit de natuur geplukt en rijk aan omega 3-vetzuren, is al altijd een lekkere en gezonde maaltijd geweest in onze contreien. De echte kenners gaan bij de zoete haringen op zoek naar de gerookte kuit of de gerookte hom. Ze worden apart in de pan opgewarmd en met brood opgesmuld.

Gerelateerde artikels

Mimolettekaas op z’n Vlaams
Tout Bien Rouge nu ook bij Delhaize
Nieuw: Ricola-bonbon met honing

Actueel

Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy