Lokale producenten: wie zijn ze en waar vind je ze?

3 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Speciaalzaak

Jouw klanten vinden het ongetwijfeld fijn om in jouw zaak producten te vinden van lokale producenten uit  de buurt, gekend voor hun expertise en aanbod. Niet altijd makkelijk om ze te vinden? We helpen je de boer op met deze handige sites. 

Website ‘Recht Van Bij De Boer’

Ken jij alle vormen van korte keten al: hoevewinkel, boerenmarkt, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), groente abonnementen, zelfpluktuinen, CSA (Community Supported Agriculture) en Voedselteams? Ze hebben elk hun eigen specifieke DNA maar delen dezelfde zorg en inzet voor hun producten en een warme belangstelling voor hun afnemers. Ook zij kunnen producten leveren voor jouw winkel!

De toelichting bij de verschillende vormen van korte keten en de verhalen van producenten zijn te vinden op www.rechtvanbijdeboer.be, dé referentiewebsite voor korte keten voor consumenten. Deze website werd recent volledig vernieuwd en maakt nu ook deel uit van www.lekkervanbijons.be, het kookplatform waar koken met ingrediënten van eigen bodem centraal staat.

Er zijn ruim 1.600 verkooppunten te vinden en Google Maps helpt om heel snel een verkooppunt in jouw buurt te vinden. Je kan niet alleen filteren op locatie, maar ook op product of soort verkooppunt dat je zoekt. Je vindt er bijvoorbeeld maar liefst 709 hoevewinkels op terug. 

Website ‘Limburg Smaakt Naar Meer’

Dit digitale platform verbindt consumenten en lokale Limburgse landbouwers met elkaar op een laagdrempelige en transparante wijze. De provincie Limburg wenst hiermee de kloof tussen consument en producent te verkleinen en zo de korte keten extra te belichten. 

Op het platform vind je als consument en/of afnemer gemakkelijk de producten en hun producent in de buurt. Ook lekkere recepten en nieuwsberichten staan er vermeld. Kortom: een handige verzamelplaats met alles over de korte keten in Limburg. 

Website ‘Steunpunt Korte Keten’

De producentenmodule wordt in de zomer van 2023 uitgerold om, net zoals op de website ‘Limburg Smaakt Naar Meer’, te zoeken op productniveau. Zo vind je eenvoudig korte keten-leveranciers waar je b2b kunt bestellen. De nadruk ligt op het unieke aanbod van de producenten. 

In de beschrijving vind je meer info over soorten, rassen, teeltwijzen, smaken, enzovoort. Contacteer de producent via zijn website voor een samenwerking of kies voor een samenwerkingsverband dat producten gebundeld levert op je bedrijf. Niet gevonden wat je zocht? Steunpunt Korte Keten helpt je graag verder deze module te optimaliseren. 

TIP: Niet alle producenten verkopen momenteel al b2b. Neem contact op om dit eenvoudig te verifiëren. Mogelijks kan je hen overtuigen om hun eerste b2b­klant te zijn.

Niet gevonden wat je zoekt?

Neem dan contact op met bestaande samenwerkingsverbanden die al b2b-activiteiten doen, zoals 

Regio Leuven: KortOm Leuven www.kortomleuven.be

Regio Asse: Curieuseneus www.curieuseneus.be

Regio Pajottenland: Lekkers in Pajottenland www.pajottenland.be/merkgebruikers/lekkers-uit-het-pajottenland

Regio Gent: Vanier www.vanier.gent

Regio West-Vlaanderen: Westreex www.westreex.be

Regio Waasland: Smaak Van Waas www.smaakvanwaas.be

Regio druivenstreek: De Woudpoort www.facebook.com/dewoudpoort

Gerelateerde artikels

Nieuw kiwibesseizoen

Coöperatie Hoogstraten

Nieuw kiwibesseizoen

2 min.
Het familiale en landelijke karakter van AD Gooik
Van kans tot succes

Duaal leren

Van kans tot succes

3 min.

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy