Kriebelt het nog in proefproject SuperInsect?

3 min.

SuperMAG
Verhalen

Twee jaar geleden bracht het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie van Thomas More hogeschool verschillende partners – waaronder ook Buurtsuper.be – samen in project SuperInsect met de steun van Vlaanderen Circulair. Met als hamvraag: is het haalbaar om voedseloverschotten en onverkochte producten uit de buurtsuper om te zetten in duurzaam insectenvoer en uiteindelijk in dierenvoeding? Nu het einde van het proefproject nadert, blikken alle partijen terug. Welke opportuniteiten en uitdagingen blijven overeind?  

Op de foto v.l.n.r.: Kris Borloo van SPAR Denderwindeke, Lotte Frooninckx van Thomas More en Bart Spotbeen van BlackSoldierFly.

Even terugspoelen. SuperInsect heeft als doel om voedseloverschotten uit buurtsupers om te zetten in voeder voor insecten, om die dan te verwerken in voeding voor hobbydieren. Dat klinkt makkelijk, maar het parcours was vrij uitdagend. Hoe kijkt iedereen terug?

Rond de tafel: Lotte Frooninckx, onderzoekster aan Thomas More. Kwekers van meelwormen en de zwarte soldatenvlieg Alexander Maroy en Bart Spotbeen. Kris Borloo van SPAR Denderwindeke die zijn afvalstromen afstond om onderzoek op te doen. En Nico Spotbeen, co-founder bij Livifeed, die de insecten wil gebruiken in onder andere mezenbollen en hondensnoepjes.  

Booster voor de buurtsuper

SPAR-eigenaar Kris Borloo blikt positief terug. “Voor ons was het een kleine moeite om onze onverkochte voedingsproducten – die we eigenlijk al sorteerden – te verzamelen via de twee bioboxen en mee te geven aan Renewi. Het is daarbij ook heel leuk om met dit onderzoek uit te pakken naar klanten en volgers op sociale media toe. Al moet je het natuurlijk niet doen voor het imago alleen."

"Het kan ook financieel iets opleveren. Als onverkochte voedingsproducten via dit aparte ophaalsysteem goedkoper afgevoerd kunnen worden dan tegen de huidige tarieven wanneer we ze inzamelen als afval, zou de besparing ons toelaten om iemand in te schakelen die bijvoorbeeld verpakte producten kan ontpakken. Hierdoor kunnen deze producten ook in de aparte inzameling worden opgenomen.”

Ook voor de kwekers was het een waardevolle rit. Bart: “Op dit moment kost het vrij veel tijd en moeite om genoeg voedsel te verzamelen voor de kweek. Met projecten zoals SuperInsect komen er stilaan alternatieven.” Meelwormenkweker Alexander was ook aangenaam verrast.

“De kweek met de reststromen ziet er veelbelovend uit. Normaal werken we vooral met afvalstromen van groentekwekers, maar de verwerkte reststromen uit de supermarkt brachten niet veel extra voorbereidingswerk mee en lieten zich makkelijk gebruiken als meelwormenvoedsel.”  

Kris Borloo

“Hoe leuk zou het zijn om te kunnen zeggen dat de salade die wij maanden geleden hebben weggegooid, nu via de insecten in een hondensnoepje zit?”

Kris Borloo

Geslaagde praktische haalbaarheid

Een project staat of valt met de juiste schakels. En dat is bij SuperInsect niet anders. “Qua praktische haalbaarheid vind ik het echt geslaagd”, aldus Lotte. “En dat komt door de goede participatie van alle deelnemers. Hun positieve feedback is dan ook heel waardevol en bewijst dat het project potentieel heeft."

"Zoals Kris al aangaf, bots je natuurlijk wel nog op uitdagingen. Zoals die verpakkingen die niet in de stroom mogen zitten. Door ons netwerk uit te breiden, weten we nu welke partijen ons daarmee kunnen helpen. Genoeg voer voor een vervolgtraject lijkt me (lacht).”  

Uitdagend maar hoopvol

Het verwerken van reststromen uit supermarkten tot voeder voor insecten lijkt dus praktisch haalbaar. Maar wat dan? Nico Spotbeen van Livifeed kijkt hoopvol naar de toekomst. “Ondanks de complexe FAVV-wetgeving rond het verwerken van insecten in voeding voor honden – en op termijn voor mensen – zijn er veel mogelijke toepassingen. Zoals de mezenbollen en hondensnoepjes met 80 tot 90% insecten. En afgezien van het feit dat er nog geen concrete producten op de markt zijn, zet dat geen rem op ons enthousiasme. Zeker als je naar de hallucinante ingrediëntenlijst van veel andere dierenvoeding kijkt.”

Kris ziet de producten al in z’n SPAR staan. “Hoe leuk zou het zijn om te kunnen zeggen dat de salade die wij maanden geleden hebben weggegooid, nu via de insecten in een hondensnoepje zit?” To be continued? Volgens Lotte wel. “Binnenkort zitten we met alle partners rond de tafel om te evalueren en vooruit te denken.”  

Gerelateerde artikels

Waar of niet waar?

Etiketten voorverpakte producten

Waar of niet waar?

3 min.
Daarom kozen zij voor Carrefour
Lokale betrokkenheid met een grote B(oho)

Actueel

Multifranchisers in opmars
En hoe zit het nu met het statiegeld?
Franse Carrefour ‘verzelfstandigt’ eigen winkels
cover-van-supermag-dec24-hr.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy