Is coaching het succesingrediënt van duaal leren?

3 min.

PMO
Personeel
SuperMAG
Verhalen

Duaal leren is niet meer weg te denken uit ons onderwijs. Bij Go! Next Level X in Hasselt pakken ze het atypisch aan en werken ze samen met tal van organisaties om jongeren intensief te coachen en klaar te stomen voor het werkveld. Dat vraagt een stevig engagement van alle partijen, maar loont ongelofelijk. Coördinator duaal leren Heidi Stippelmans geeft tekst en uitleg. 

Dat Level X transformeerde vanuit een centrum deeltijds onderwijs geeft ze een streepje voor op andere voltijdse secundaire scholen met een duaal aanbod. “Als voltijdse coördinator bewaak ik vanuit mijn expertise de kwaliteit van de duale opleidingen en leerlingen”, vertelt Heidi.

“Van de 170 ingeschreven duale leerlingen, zijn we uiteindelijk met 133 effectief aan de slag gegaan. In de tweede graad kiezen ze voor winkelmedewerker of verpakker, in de derde graad stromen ze door naar onthaal, organisatie en sales of logistiek. In een zevende jaar kunnen ze nog kiezen voor commercieel assistent of logistiek assistent magazijn. Je komt onze leerlingen dus op alle plekken in de supermarkt tegen.” 

Doordat we de leerlingen op school behandelen zoals op een échte werkvloer, leren we hen hoe je een goede werknemer wordt met de juiste werkethiek.

Doordat we de leerlingen op school behandelen zoals op een échte werkvloer, leren we hen hoe je een goede werknemer wordt met de juiste werkethiek.

Coachende verschilmakers

Het toverwoord binnen de duale opleidingen van Level X? Coaching. Heidi: “Jongeren hebben nood aan begeleiding – vooral op vlak van attitude. Die skills krijgen ze mee op school. Daarna stromen ze door richting een stage en later naar een betaald contract."

"Doordat we ze op school behandelen zoals op een échte werkvloer, leren we hen hoe je een goede werknemer wordt met de juiste werkethiek. Denk aan op tijd komen, feedback vragen en krijgen en het tonen van doorzettingsvermogen. We focussen daarbij op het positieve en geven goesting om te werken. Dat hier enkel leerlingen zitten die schoolmoe zijn, is absoluut achterhaald.” 

De coaching overstijgt daarbij het klaslokaal. “We werken samen met vzw’s zoals Groep INTRO, PROFO, LOOA, Alternatief, IN-Z en Job-art om onze jongeren te begeleiden naar de werkplekken toe. Dat is niet alleen een meerwaarde voor de ontwikkeling van de leerlingen zelf, maar ook voor de bedrijven waar ze (later) terechtkomen.” 

Een goede mentoropleiding is een gamechanger.

Een goede mentoropleiding is een gamechanger.

Uitdagend engagement

Coachen gebeurt natuurlijk niet alleen op school. Ook de werkplek gaat het nodige engagement aan om de leerling zoveel mogelijk bij te brengen. Het succes van een duaal traject hangt volgens Heidi dus niet alleen af van de motivatie van de leerling, maar ook van het engagement van de mentor op de werkplek.

“Een goede mentoropleiding is een gamechanger. Je kan een hele goede winkeluitbater zijn, maar alle vaardigheden ook effectief aanleren aan iemand, is een ander paar mouwen. De supermarkt kan de school daarbij altijd bereiken om tips te vragen. Zeker bij jongeren met een moeilijke thuissituatie, autisme, AD(H)D of andere leerproblemen is dat vaak nodig.” 

De intense samenwerking zorgt ervoor dat je aan het einde van de rit misschien wel de ideale medewerker hebt om aan je organisatie te binden. “Het is een gouden kans om een jong iemand op te leiden met ondersteuning van de school. In dit traject mag je als uitbater zelf ook fouten maken en vragen stellen om bij te leren. De meeste leerlingen blijven daarbij twee of drie jaar op dezelfde werkplek. Geloof me, dan weet je wat je aan die mensen hebt.” 

Kruip in het puberbrein

Als duaal leren-coördinator weet Heidi perfect hoe je het best met jongeren omgaat. “Het puberbrein werkt anders. Een goede aanpak begint bij oprecht zijn. Benoem wat oké is en wat niet. Daarnaast heb je ook geduld nodig: een ‘perfecte’ medewerker kneed je niet van vandaag op morgen."

"Zoek daarbij naar de positieve dingen en geef opbouwende kritiek. Vanuit de school leren onze leerlingen hoe ze hiermee moeten omgaan, op de winkelvloer kunnen ze die sociaal-emotionele skills in de praktijk oefenen. Een laatste tip? Wees duidelijk. Zeker naar taakomschrijvingen toe. De opleidingsplannen vormen daarbij de leidraad voor zowel de leerling als de werkplek én de school.” 

Gerelateerde artikels

Twee experts, één slimme totaaloplossing voor retailers
Gen Z wil een mentor

Webinar op 17 juli 2025 om 12u

Gen Z wil een mentor

2 min.
De egelstelling

Column Luc Ardies

De egelstelling

2 min.

Actueel

Supermarkten krijgen concurrentie uit China
Tony’s Chocolonely bij de invloedrijkste bedrijven ter wereld
Chimay lanceert eerste blikken
cover-van-supermag-juni2025-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy