Veel groenten en fruit die de reis van grond tot mond afleggen, passeren in ons land langs de REO Veiling in Roeselare. Dé plek bij uitstek voor expertise rond een 70-tal groenten- en fruitsoorten. Productmanager Jurgen De Braekeleer schaaft onze kennis over de courgette graag bij.
Als productmanager heeft Jurgen vooral contact met de telers. Aan productkennis dus geen gebrek. “Er bestaan zo’n twintig soorten courgettes, op de veiling bieden we er een zestal aan. De lange groene is natuurlijk het bekendst. Maar je hebt ook gele en witte exemplaren, en courgette de Nice met een ronde vorm. De horeca is de laatste tijd ook vragende partij voor fleurs de courgettes, omdat die zo mooi presenteren. De witte courgette wint vooral de laatste jaren aan populariteit door Noord-Afrikaanse en zuiderse invloeden.”
Uniek in Europa
Een van de grootste verschillen tussen de Belgische courgette en de buitenlandse variant? De sortering. “Onze courgettes worden per stuk verkocht. Dat is op zich al uniek in Europa. Bij ons krijg je voor vijf kilo veertien stuks. In Zuid-Europa krijg je achttien stuks voor hetzelfde gewicht. Belgische telers dienen dus bij voorkeur zwaardere courgettes te leveren aan de handel waardoor ze een dagje langer aan de plant hangen.”
Kwaliteit troef
De REO Veiling verkoopt haar courgettes onder twee kwaliteitslabels. Naast Flandria – een kwaliteitslabel dat milieubewuste teelt, kwaliteit en versheid hoog in het vaandel draagt – produceren verschillende Belgische courgettetelers onder het REO-kwaliteitslabel Fine Fleur.
“Zo’n tien telers werken onder dit kwaliteitslabel”, vertelt Jurgen. “Ze telen hun courgettes in serres, het jaar rond. Zo heb je géén productbeschadiging door wind of hevige regen. Daar zijn courgettes heel gevoelig voor. Fine Fleur-courgettes zijn de primussen onder de courgettes en worden met vakkennis en passie geteeld op familiale land- en tuinbouwbedrijven in jouw buurt."
"Ongeveer 1 miljoen van de 30 miljoen courgettes die op jaarbasis worden aangevoerd op de REO Veiling, dragen dit hoge kwaliteitslabel. Deze courgettes liggen meestal in de betere groente- en fruitwinkels. Veel telers willen daarbij graag weten waar hun producten naartoe gaan: de opvolging is veel persoonlijker. Een courgette met een verhaal, dus!”
Goed weer voor bestuiving
De courgette komt oorspronkelijk uit het zuiden en houdt daarom van warme weersomstandigheden. “Het meest uitdagende aan deze teelt? Het weer. Veel telers planten bloemenweides rond de courgettes voor meer bestuiving van hommels en bijen. Onmisbaar voor deze groente."
"We zien ook meer en meer specialisering en schaalvergroting bij de actieve leden-coöperanten van de REO Veiling. Het globale aantal actieve REO-producenten daalde in de laatste jaren, maar hun aangevoerde volume bleef jaarlijks op nagenoeg hetzelfde peil, te weten: in totaal ongeveer 40 miljoen verpakkingseenheden. In het gevarieerd REO-assortiment van lokaal en duurzaam geteelde groenten en fruit stond courgette vorig jaar op de 9e plaats in de top 10 van belangrijkste REO-producten qua jaaromzet.”
Elliptisch en stevig
Hoe herken je een lekkere courgette? Jurgen schetst het perfecte plaatje. “Een gezonde courgette blinkt, heeft een stevige poep en is licht elliptisch van vorm. Je moet nu niet als een gek aan alle courgettes beginnen te voelen (lacht). Een lichte aanraking en de vorm zeggen vaak genoeg. Als je zo’n courgette tussen vijf en twintig graden bewaart, blijft die makkelijk twee weken goed. Je mag ze zeker ook stapelen, zolang de temperatuur maar goed zit!”
Dankbare supergroente
Wist je dat de courgette ook wel bekend staat als de gezonde superheld onder de groenten? Calorie- en koolhydratenarm, veelzijdig én voedzaam. De mediterrane groente is lekker in soepen, gevuld (met vlees, kaas of andere groenten), pasta-sauzen, salades ... Je gebruikt de courgette zowel koud als warm. Een ontzettend dankbaar product!