over de familie Boone van Lotus Bakeries

4 min.

Productnieuws

Onlangs lazen we een uitgebreid portret in De Morgen van de familie Boone en Anton Stevens van Lotus Bakeries. Aanleiding was de verkoop van 65.303 Lotus Bakeries-aandelen aan enkele institutionele investeerders. Dat levert de familie Boone en Anton Stevens de mooie som van 326,5 miljoen euro op. 

In het Oost-Vlaamse Lembeke, in de jaren dertig een dorp van amper 2.800 inwoners, vind je meerdere speculoos- en peperkoekbakkerijen. Ene A. Boone begint er in 1928 op het dorpsplein zijn eigen fabriekje, met de fleurige naam Edelweiss.

Zijn florerende handel inspireert ook drie naamgenoten, de broers Henri, Jan en Emiel Boone. Zij gaan in 1932 even verderop van start. En net als de Boone van op het dorpsplein geven ze hun fabriek ook de naam mee van een mooie uitheemse bloem: lotus, symbool van zuiverheid.

De Tweede Wereldoorlog strooit roet in het eten. Suiker en andere basis ingrediënten van speculoos en peperkoek zijn schaars en dus gerantsoeneerd. De productie wordt willens nillens stilgelegd.

Wanneer de Duitsers de deur uit zijn, kan de fabriek weer opgestart worden. Maar omdat er niet genoeg geld is om én de peperkoek- én de speculooslijn te moderniseren, moeten de Boones kiezen. Het wordt speculoos.

Stap voor stap en dorp per dorp veroveren ze de markt. Ze doen aan prospectie, trekken in een rode vrachtwagen rond met hun blikken koekjesdozen, geven kortingen, organiseren degustaties. Tot ze in de streek in bijna alle kruidenierswinkels liggen. Dan gaan ze verder. 

In Lembeke verpakken ze hun speculoosjes voortaan niet langer enkel in grote dozen, maar ook individueel. Klanten krijgen op café en in de patisserie voortaan een gratis Lotus-koekje bij de koffie. Het blijkt geweldige reclame en een dito strategie. Lotus Bakeries hanteert ze vandaag de dag nog altijd bij het veroveren van nieuwe markten in het buitenland.

Karel Boone, zoon van medeoprichter Jan sr., is de man die deze internationale expansie op gang trekt. Hij werd CEO in 1974. 1974 is ook het jaar dat de Boones de handen in elkaar slaan met de familie Stevens, de Oostakkerse bakkers van de Corona-cakejes. Twee van Karels broers werken dan ook in het fusiebedrijf Lotus-Corona. Matthieu doet de verkoop en de marketing, Stanislas - Stany voor de vrienden - is operationeel directeur. Alleen de jongste van de vier - Johan - laat de speculoosjes voor wat ze zijn.

Gerelateerde artikels

Koekjes van Lotus hype op TikTok
The Busker

Nieuwe Ierse whiskey

The Busker

1 min.
KETTLE® Chips Black Truffle & Sea Salt

Actueel

Zeg niet zo maar tomaat tegen een Stoffels tomaat
En daar komt de ecoscore!
Buurtwinkels bezorgd over prijsstijgingen
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy