Binnenkort zelftests in bedrijven?

3 min.

Personeel
Coronacrisis

De Standaard gaat dit weekend uitgebreid in op de sneltesten. De zelftests zouden een echte ‘game changer’ kunnen worden. Want de huidige sneltests in de bedrijven zijn geen echt succes. 

Sneltest moeten in bedrijven nu door zorgverleners toegediend worden, wat zorgt voor heel wat werkdruk bij de bedrijfsgeneeskundige diensten (lees: arbeidsartsen kunnen niet volgen). Het zorgt ook voor een extra kost voor de bedrijven en vooral voor heel wat administratieve rompslomp, want alle resultaten moeten geregistreerd worden.

Daarom zijn zelftests - die de werknemers zelf thuis of op het werk kunnen afnemen - een goed alternatief. Professor Herman Goossens wijst wel op een valkuil: "Mensen moeten wél de maatregelen blijven volgen, want het risico bestaat dat ze ook na zo’n test wel nog besmettelijk zijn."

"Meer en breder preventief testen"

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) kondigde eerder al aan dat ze een breed gebruik van sneltests op het werk wil. In een antwoord op een parlementaire vraag stelde ze: "Het is belangrijk dat we in bedrijven meer en breder preventief testen via sneltesten", klonk het. "We kijken voornamelijk naar de speeksel- en ademtesten die nu volop ontwikkeld worden."

De voorbije maanden liep hierover al een proefproject. Personen in een kritische functie in een essentieel bedrijf kunnen, mits een sneltest, aan de slag blijven na een hoogrisicocontact zonder symptomen. Buiten het werk moeten ze in quarantaine.

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Compromis over loonakkoord
Slim belonen

Q&A

Slim belonen

3 min.

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy