Bijzonder varkensras met speciaal dieet

4 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Verhalen

Mals, gezond en buitengewoon lekker: dat zijn de drie eigenschappen van Duroc d’Olives varkensvlees. En die topkwaliteit heeft het vlees in de eerste plaats te danken aan de combinatie van een bijzonder varkensras én een speciaal samengesteld dieet.

Twaalf jaar geleden brachten varkenskwekers Bart Mouton en Filip van Laere het Duroc d’Olives varkensvlees op de markt. “De voeding van de varkens zorgt voor een unieke smaak. Die bestaat uit een combinatie van lokale granen én olijfolie, een Europese onverzadigde vetbron”, vertelt Bart Mouton.

“Olijfolie verbetert de smaak van het vlees en maakt het nog malser. Sterker nog, het zorgt er ook voor dat het vlees van Duroc d’Olives een stuk gezonder is.”

Bart Mouton, varkenskweker Duroc d’Olives

Olijfolie verbetert de smaak van het vlees en maakt het nog malser en zelfs gezonder.

Bart Mouton, varkenskweker Duroc d’Olives

Karakterdieren

Samen met specialisten van de Universiteit Gent werd de samenstelling van het voer voor hun varkens ontwikkeld. De basis is een mix van pure granen (tarwe, gerst en mais), vezels en eiwitten. Aan deze mengeling voegen ze olijfolie als vetbron toe. “Door deze vaste formule te respecteren, kunnen we ook de constante kwaliteit van ons malse varkensvlees garanderen”, vertelt Filip Van Laere.

De uitstekende smaak van Duroc d’Olives is, naast de voeding, ook te danken aan de combinatie van twee karakterdieren. “We kruisen een witte landraszeug die gekend is voor haar prima vleeskwaliteit met een bruinrode Duroc-beer. Duroc-varkens hebben meer intramusculair vet en donkerder, malser vlees met extra smaak. Het resultaat is een licht bruinrode kruising die voor heerlijk, mals en sappig vlees zorgt.”

De dieren worden niet meer vastgezet en hebben allemaal speeltjes zoals ballen, hooi en stro ter beschikking.

De dieren worden niet meer vastgezet en hebben allemaal speeltjes zoals ballen, hooi en stro ter beschikking.

Proef het verschil

Het culinaire aspect is voor deze kwekers uiteraard van belang. Maar er is meer. Hier dragen ze ook gegarandeerde voedselveiligheid, de huidige milieunormen en optimaal dierenwelzijn hoog in het vaandel. “Wie vlees van topkwaliteit wil, moet in de eerste plaats zijn dieren goed verzorgen en behandelen. De levensomstandigheden van onze varkens zijn dus heel belangrijk”, vervolgt Filip.

“We hechten veel belang aan gezonde voeding, rustige behandelingen, diervriendelijk transport en een behoedzaam slachtproces. En goede huisvesting uiteraard. Dat proef je.”

Kooivrij

Alle stallen in hun recent vernieuwde bedrijf in Kruishoutem zijn voorzien van luchtwassers die de ammoniak, geur en fijn stof uit de uitgaande stallucht halen. “Op het vlak van dierenwelzijn zijn we hier een stap verder gegaan dan wat de wetgeving vraagt. We werken volledig kooivrij. De dieren in de kraamstal, de dekstal en de drachtstal worden niet meer vastgezet."

"Ze hebben allemaal speeltjes zoals ballen, hooi en stro ter beschikking. De stallen hebben grote ramen zodat daglicht binnen kan en de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme ervaren. Buiten zou misschien qua dierenwelzijn nog beter zijn maar naar emissies en duurzaamheid dan weer absoluut niet”, legt Filip Van Laere uit.

Filip Van Laere, varkenskweker Duroc d’Olives

Op het vlak van dierenwelzijn zijn we hier een stap verder gegaan dan wat de wetgeving vraagt.

Filip Van Laere, varkenskweker Duroc d’Olives

“Omdat we zelf ook ambachtsmensen zijn, richten we ons hoofdzakelijk op horeca, slagers en de betere buurtsupers. We vinden dat zij het best geplaatst zijn om een lekker, kwaliteitsvol en smakelijk stukje varkensvlees aan te bieden”, aldus Bart Mouton.

De vleesvarkens worden dan wel door grossiers gekocht, de rol van de families Mouton en Van Laere stopt daar niet. Zij zijn aanwezig op beurzen en events om de afgewerkte producten aan te prijzen en te laten proeven. Duroc d’Olives besteedt ook veel aandacht aan merkbeleving. Dat blijkt aan de verscheidenheid van producten, de manier waarop ze voorgesteld en verpakt worden, de leuke receptenboekjes en de spitsvondige gadgets. “Want varkensvlees is een stuk vlees, maar het is vooral ook beleving”, besluit hij.

Lekker van bij ons

Duroc d’Olives is trotse ambassadeur van ‘Lekker van bij ons’. Lokaal produceren is goed voor de consument én voor de lokale economie. Vlees van bij ons is duurzamer, minder lang onderweg en voldoet aan strenge milieu- en dierenwelzijnsregels. Dat maakt het de beste keuze voor op je bord.

Gerelateerde artikels

Een plaatselijk aanbod brengt leven in je winkel
"Zoete, zaadloze paprika's zitten in de lift”
Bijverdienen wordt blijverdienen

Actueel

Flavor Shop betrekt team bij elke aanwerving
"Kwaliteit in plaats van lage prijzen promoten"
UNIZO wil af van overdreven ontslagbescherming
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy