Vlasser Nestor Hanssens begon tijdens de oorlogsjaren met het selecteren en branden van koffie. 90 jaar later spreken we met zijn achterkleinzoon Nicolas die met evenveel passie en vastberadenheid waakt over het kwalitatieve en zachte karakter van ‘Grootmoeders Koffie’.
“We zitten nog op dezelfde plek als waar mijn overgrootvader in 1935 van start ging”, steekt Nicolas van wal. “Omdat we blijven groeien zijn we wel een paar keer verhuisd, maar altijd binnen dezelfde driehoek.”
Grootmoeders Koffie maakt, net zoals Nestor dat vroeger deed, zachte, licht verteerbare koffies. “We willen dat mensen kunnen genieten van hun kopje koffie. Niet alleen van het eerste, maar ook van het tweede en derde. Dat bereiken we door de samenstelling van de koffiebonen, die trouwens uniek is voor iedere branderij, maar ook door de manier van branden. We branden nog altijd op de authentieke, ambachtelijke manier: licht en langzaam met een zeer mild karakter. Hierdoor is Grootmoeders Koffie officieel erkend als streekproduct.”

Beleving centraal
Grootmoeders Koffie mag dan wel een ambachtelijke branderij zijn, een klein bedrijfje kan je het niet noemen. Recent werd geïnvesteerd in een magazijn met 800 extra palletplaatsen. Er is ook een belevingsruimte waar opleidingen worden gegeven en je koffies en machines kunt testen. “Wij doen heel veel in-house”, vervolgt Nicolas. “Ook het inpakken. Dat heeft als voordeel dat we meteen na het proeven – en enkel als mijn vader en ik onze ‘zegen’ geven – de koffie kunnen verpakken.”
Momenteel leiden de ouders van Nicolas Grootmoeders Koffie. Nicolas en zijn jongere broer Benjamin werken mee en zullen de zaak ooit overnemen. Het is nu vooral vader Patrick die de wereld rondreist op zoek naar de beste koffiebonen. “We hebben een vast gamma van koffiesoorten dat we niet zo vaak wijzigen. De recepten zijn doorheen de jaren min of meer hetzelfde gebleven. Dat maakt dat we al lang en heel nauw samenwerken met boeren en coöperatieven over de hele wereld.”

Meer b2b
Klanten van Grootmoeders Koffie zitten evenwichtig verspreid in drie groepen. In de eerste plaats is dat de retail met vooral lokale supermarkten, maar ook bakkerijen en delicatessenzaken. Naast het leveren van de koffies, installeert Nicolas hier ook steeds vaker volledige koffiecorners.
Een tweede belangrijke groep is de horeca: van sterrenzaken tot koffiehuizen en het lokale café waar Grootmoeders Koffie de koffie, maar ook de thee, melk, suiker, koekjes, machines en zelfs de opleidingen voorziet om met de koffiemachines te leren werken. En dan is er nog de kantorenmarkt. Die is de laatste jaren volgens Nicolas het sterkst gegroeid omdat steeds meer mensen graag een lekkere kop koffie drinken op kantoor.
Het assortiment van Grootmoeders Koffie bestaat uit een Originals- en een Delicatessengamma. Daarnaast is er sinds kort ook Coureur Espresso. “Verschillende professionele wielrenners stopten tijdens hun training bij klanten van ons voor een koffietje. Zo zijn we op het idee gekomen om een koffie voor de sporter én de supporter op de markt te brengen. Het is een iets krachtigere koffie, met een evenwichtige cafeïnebalans die een natuurlijke boost geeft. Leuk weetje, we werken voor Coureur Espresso vooral met Colombiaanse bonen, een verwijzing naar de vele goede Colombiaanse wielrenners die er zijn”, knipoogt Nicolas.
En wat brengt de toekomst? “We blijven groeien en willen verder investeren in de automatisering van de branderij”, besluit Nicolas. Ook een b2b-webshop staat op de agenda. “Maar onze grootste focus zal dit jaar liggen op de viering van ons 90-jarig bestaan. Wat we precies gaan doen, hou ik liever nog even geheim. Ik kan wel verklappen dat er in het najaar van alles staat te gebeuren rond en met onze koffies!”
Actueel

Voor jou gelezen
Wat betekent de meerwaardebelasting concreet voor jouw bedrijf?
Lees artikel

"Ondanks de UNIZO vrijstelling blijft dit extra belasting"
UNIZO en Buurtsuper.be reageren op de meerwaardebelasting
Lees artikel
