7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

3 min.

Energie
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Buurtsuper.be vraagt aan de Vlaamse regering om door gerichte compensaties op korte termijn te voorkomen dat de meerderheid van de ondernemingen verlies maakt én op lange termijn door fiscaalvriendelijke maatregelen toe te laten dat investeringen in de energietransitie mogelijk worden.

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, maakte een bedrijfseconomische analyse dewelke de impact van de stijgende energiekosten op de rendabiliteit in kaart brengt. Enkel door toedoen van de gestegen energiekosten zal 64,34 % van de ondernemingen verlies maken dit jaar. Samen met de eveneens gestegen personeelskosten zal 7 op 10 zelfstandige supermarkten het boekjaar 2022 in het rood afsluiten.

Met uitzondering van het Coronajaar 2020 hebben de zelfstandige supermarkten de afgelopen boekjaren systematisch handelsmarge verloren waardoor het aantal verliesbedrijven schrikwekkend hoog is. Zowel in 2018 als in 2019 was één op vijf verlieslatend. Vorig boekjaar (2021) zakte dit aantal door toedoen van enkele lockdownmaanden naar 16,3 %.

Alleen al door de stijgende energiekosten zal 64,34 % dit jaar verlies maken. In combinatie met de loonkosten die 10 % stijgen (= evenveel als de drie voorgaande boekjaren samen!) zullen 7 op 10 supermarkten in ons land verlieslatend zijn. 

Tot deze conclusie komt Buurtsuper.be door een balansanalyse van het boekjaar 2021 en een projectie met de inmiddels bekende cijfers op vlak van de gestegen energie- en personeelskosten. Deze analyse houdt nog geen rekening met de blijvende daling van de verkoop- en handelsmarge door toedoen van de tanende consumptie en talrijke prijspromoties. De volledige impact hiervan kan pas bij het afsluiten van het boekjaar 2022 in rekening worden gebracht.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Op een moment dat onze sector voluit moet investeren in installaties die alternatieve energie kunnen opwekken, is de vaststelling dat hiervoor de nodige middelen ontbreken. Een deel van de zelfstandige supermarkten hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in winkelhernieuwingen die hen ten aanzien van de stijgende concurrentie en e-commerce aantrekkelijk moet houden."

"Die winkelremodelings kosten doorgaans € 1500 / m² of voor de gemiddelde buurtsuper € 1.500.000. Bijkomende investeringen in alternatieve energiewinning zoals zonnepanelen kosten snel meer dan € 100.000. Nochtans zijn die investeringen nu meer dan ooit nodig om de energiekosten te drukken én onze economie minder afhankelijk van Russisch gas te maken.”

Buurtsuper.be roept de Vlaamse regering dan ook op om door gerichte compensaties op korte termijn te voorkomen dat de meerderheid van de ondernemingen verlies maakt én op lange termijn door fiscaalvriendelijke maatregelen toe te laten dat investeringen in de energietransitie mogelijk worden.

Meer weten

Voor een uitgebreid financieel rapport van de impact van energiekosten op zelfstandige supermarkten in tekst en cijfers, download onderstaande documenten. 

Gerelateerde artikels

Wat er wél en niet verteld werd over de hoge supermarktprijzen
"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"
Buurtsuper.be vanavond in 'Het Grote Gelddebat'

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy