Al 120 jaar lang produceert en verkoopt Confiserie Temmerman snoepgoed in Gent. Doorheen al die jaren bleef de zaak relevant én succesvol. Hoe je dat doet? Dat weet de vijfde generatie Temmerman als geen ander. Laurence Temmerman runt het charmante snoepwinkeltje in Gent, terwijl haar broer François een overzicht houdt op de kwaliteit en de productie van het snoepgoed, inclusief de iconische cuberdons.
“We zijn niet 100% zeker hoeveel generaties we precies teruggaan”, begint Laurence haar verhaal. “Nog vóór de eerste Temmerman-winkel opende, maakte de familie van mijn overgrootvader al peperkoeken in Maldegem. In 1904 verhuisden mijn overgrootvader en overgrootmoeder de productie naar Gent en openden ze hun eerste winkel.”
![]()
Nog vóór de eerste Temmerman-winkel in Gent opende, maakte de familie van mijn overgrootvader al peperkoeken in Maldegem.
Begrip in en rond Gent
Ze vestigen zich op de hoek van de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat. In de gewelfde kelders onder het pand, die in verbinding staan met de Sint-Pietersabdij, worden peperkoek, koekjes, chocolade en andere confiserie vervaardigd. Confiserie Temmerman wordt al snel een begrip. Niet alleen in Gent, maar ver daarbuiten.
Kort na de Tweede Wereldoorlog neemt Laurences grootvader de zaak op jonge leeftijd over. “Hij maakte de naam Temmerman echt groot omdat hij zich volledig op de productie focuste. Mijn grootmoeder, die uit de modewereld kwam, hield zich vooral bezig met de verpakking van het snoepgoed.”
Veel klanten herinneren zich haar nog: met haar uitgesproken karakter was zij in die tijd hét gezicht van Temmerman. Later stappen ook Laurences vader en tante in de zaak, waardoor de traditie voortgezet wordt en Temmerman steeds verder groeit.
Authentiek pand
“Onze ouders wilden liever niet dat mijn zus, broer en ik in de zaak stapten. We moesten onze eigen weg vinden. En dat hebben we ook gedaan,” vertelt Laurence, die advocate werd. Toen de familie in 2003 de kans kreeg om de zaak en het merk te verkopen, grepen ze die.
Alleen het winkeltje aan de Kraanlei bleef in handen van haar tante. “Dat winkeltje was echt de baby van mijn oma. Ze heeft het pand gehuurd op een moment dat de buurt een beetje een louche reputatie had”, vertelt Laurence grappend. “Een gewaagde keuze dus om daar een zaak te openen. Ze had al snel door hoe uniek dit gebouw is.” En terecht. Vandaag is het authentieke pand een van de oudste en mooiste gebouwen van de stad. Het trekt dagelijks nieuwsgierige toeristen.
Na het overlijden van zowel haar tante als haar moeder rolt Laurence toch in de zaak. “Ik miste als advocate het werken met een tastbaar product. Mijn broer, die lange tijd in Colombia woonde en in de chocoladesector werkte, besloot ook terug te keren. Toen we de kans kregen om het merk ‘Temmerman’ terug te kopen, zijn we er volledig voor gegaan.”
![]()
Versheid en kwaliteit staan voorop, ook als ons snoep in de supermarkt ligt. Dat ambachtelijke karakter zit in ons DNA en dat willen we bewaken.
140 snoepsoorten
Vandaag runt Laurence met veel passie het snoepwinkeltje in de Kraanlei. Het assortiment telt maar liefst 140 snoepsoorten, waarvan ze het merendeel zelf artisanaal produceren. Broer François volgt de productie op en beheert ook de winkel in Aalst en de webshop.
Door de stijgende vraag naar ambachtelijke producten vind je hun snoepgoed inmiddels ook in enkele supermarkten. “We krijgen daar superpositieve reacties op”, zegt Laurence. “We willen die markt zeker verder uitbreiden, maar enkel als we ons ambachtelijk proces kunnen behouden. Versheid en kwaliteit staan voorop, ook als ons snoep in de supermarkt ligt. Dat ambachtelijke karakter zit in ons DNA en dat willen we bewaken.”
Bij Confiserie Temmerman wordt alles – inclusief ingekochte producten – vervaardigd met hoogwaardige ingrediënten. “We werken met Arabische gom in plaats van gelatine en gebruiken natuurlijke kleurstoffen. Onze zachte fruitsnoepjes bevatten 80% fruit en onze chocolade bevat zo min mogelijk of zelfs geen palmolie."
"Maar het allerbelangrijkste ingrediënt is versheid. Dat wordt vaak onderschat bij snoepgoed. Daarom maken we onze cuberdons steeds in kleine hoeveelheden. Zo zijn ze altijd vers. Er is gewoon niets beter dan een verse cuberdon!”
Smeuïge cuberdons
Laurence toont de Temmerman-cuberdons. “In de jaren 30 waren de maskers van Ensor en de Commedia dell'arte heel populair. Daarom hebben onze cuberdons deze maskervorm gekregen, en niet die van een klassiek ‘neuzeke’. Het is intussen een signatuur en heeft bovendien als voordeel dat de cuberdons minder snel versuikeren en langer smeuïg blijven.”
Niet alleen het snoepgoed, maar ook het winkeltje zelf ademt authenticiteit. Het interieur is een eerbetoon aan de familiegeschiedenis. Laurence hecht veel belang aan de inkleding. “Ik heb een zwak voor een mooie presentatie. Het is een teken van respect voor je product én je klant. Ik ben ervan overtuigd dat je dat respect ook terugkrijgt.”
![]()
Ik heb een zwak voor een mooie presentatie. Het is een teken van respect voor je product én je klant.
Ook online succesvol
Hoewel Temmerman een succesvolle webshop heeft en zelfs snoep naar de Verenigde Staten verzendt, blijft de fysieke winkel essentieel.
“Ik geloof sterk in de kracht van een echte winkel, zeker bij voeding. Wij verkopen eigenlijk een verwenmoment. Daarom is de juiste beleving zo belangrijk. Mijn twee fantastische flexi-jobbers zorgen ervoor dat klanten hier een warm onthaal krijgen. Ze houden ervan om een ‘klapke’ te doen met de klanten en dat wordt enorm gewaardeerd. Vooral toeristen vinden het verbazend hoe vriendelijk we hier nog zijn.”
Bij Confiserie Temmerman word je even weer kind. “Onze klanten zijn altijd vrolijk, of worden het zodra ze binnenkomen. Dat is waarschijnlijk het geheim achter ons 120-jarige bestaan. En de kwaliteit, natuurlijk. Je komt voor de ervaring en krijgt er topkwaliteit bij,” besluit Laurence met een glimlach.
Actueel
33 winkels in Brussel en Wallonië
Ekoplaza wordt Färm
Lees artikel
Belgen kopen alsmaar minder Belgische voeding
Belgische voedingsindustrie blijft groeien, vooral door export
Lees artikel