Wat met FAVV controles?


Coronacrisis
FAVV
Voedselveiligheid

Het FAVV focuste de laatste weken op de 'essentiële zaken' zoals opvolging van non-conformiteiten, het beheer van de Europese RASFF-waarschuwingen, het beheer van voedseltoxi-infecties, klachten van de consumenten en de autoriteiten, frauderisico en gerichte monsternemingen.

Vanaf 27 april, en onder voorbehoud van de instructies die de Nationale Veiligheidsraad eerstdaags zal geven, zal het FAVV geleidelijk aan al zijn controles hervatten.

Let wel: 

Plaatsen waar risicopersonen aanwezig zijn en/of waar bezoek verboden is (rusthuizen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven,...) zullen nog altijd enkel worden bezocht indien dit strikt noodzakelijk is.

Voor alle controles wordt alles in het werk gesteld om de tijd ter plaatse zo kort mogelijk te houden. In de sectoren waar de kans op meerdere contacten tussen verschillende personen mogelijk zijn, wordt met aangepaste checklists gewerkt. 

Tijdens controles moeten een aantal bijzondere maatregelen worden voorzien die te allen tijde moeten worden nageleefd. De controleur / inspecteur zal de gecontroleerde hierover specifiek inlichten. Voor een overzicht van deze maatregelen, zie hieronder. 

Nog vragen? 
Ann Wayenberg en Veronique Bert, onze experts voedselveiligheid en hygiëne, staan de Buurtsuper.be-leden in deze hectische corona tijden bij met raad en daad. Indien jij ook vragen of twijfels hebt, aarzel dan niet om hen te contacteren via veronique.bert@unizo.be en ann.wayenberg@unizo.be


Deze bijzondere maatregelen zullen tijdens een FAVV controle moeten worden nageleefd: 

Uitvoering controles
Controleurs houden voldoende afstand van de gecontroleerde (minstens 1,5 meter) en geven uiteraard geen hand.
Controleurs verzorgen een goede handhygiëne voor en na de controle.
De missies worden grondig voorbereid. Dit maakt het in deze moeilijke corona-periode mogelijk om de tijd aanwezig bij de bezochte operator tot een minimum te beperken.

De inspecteur of de controleur zal steeds oordelen of een missie bij een operator al dan niet kan starten. Er kunnen situaties zijn bij een operator, bv. een zeer kleine zaak, waarbij de social distancing haast onmogelijk te waarborgen is.

Indien operatoren voor hun personeel strengere veiligheidseisen hanteren dan deze voorzien door de Veiligheidsraad, dan dienen zij deze voor de controleur of de inspecteur te voorzien.

Bij een operator waar het niet mogelijk is om op een hygiënische manier de handen te wassen (let op: in de primaire sector kan dat voor sommige operatoren niet van toepassing zijn) zal steeds een maatregel genomen worden, in het bijzonder bij zaken waar men bereidingen doet en niet op een hygiënische manier de handen kan wassen.

Indien operatoren moedwillig de social distancing niet respecteren om zo de controle te hinderen of te laten afbreken, wordt dit beschouwd als “het hinderen/belemmeren van de controle” (KB erkenningen art 15 punt 4) alsook “het bedreigen of schenden van de integriteit van de personeelsleden van het FAVV (KB erkenningen art 15 punt 5) à hiervoor zal klacht worden ingediend bij de politie en zullen maatregelen worden genomen, zoals het opstarten van de procedure voor de intrekking van de erkenning of de toelating.

Documenten
Controles van documenten worden beperkt. Men kan vragen dat deze documenten na de fysieke controle gemaild worden. Contact van materiaal van de controleur met dat van operatoren wordt in de mate van het mogelijke beperkt en er wordt indien nodig ontsmetting voorzien.

Een aantal documenten (gunstige rapporten, BOOD-fiche …) zonder onmiddellijk juridisch gevolg kunnen in overleg met de operator getekend worden door de controleur (met vermelding: corona-maatregel, tekent voor kennisname operator). Een alternatief is de operator een foto te laten nemen van het rapport. Er mag ook geopteerd worden om een kopie van dit rapport per mail en/of gewone post na te sturen.

Van documenten (monsternemingsverslagen, …) waarvoor in een later stadium (analyse niet-conform, …) een juridisch gevolg mogelijk is, kan de operator op de hoogte worden gebracht via een aangetekend schrijven of een mail met ontvangst- en leesbevestiging.

Documenten waaraan maatregelen gekoppeld zijn, zullen wel degelijk ter ondertekening voorgelegd worden, met respect van de maatregelen voor de social distancing en de handhygiëne. Indien operatoren niet wensen te tekenen, of dit niet in veilige omstandigheden kan, dan wordt dit genoteerd en zullen de documenten aangetekend opgestuurd worden.

 

Gerelateerde artikels

Het leven zoals het is: audits in de slagerij
Controle op parasieten in vis
Waar of niet waar?

Goede handhygiëne

Waar of niet waar?

3 min.

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy