Vijf verplichte opleidingsdagen per jaar

3 min.

PMO
Personeel
Belangenbehartiging

In een opiniebijdrage in De Tijd gaan de werkgeversorganisaties tekeer tegen het wetsontwerp van minister Dermagne dat bijkomende opleidingsverplichtingen wil opleggen aan de werkgevers. De organisaties vinden het wetsontwerp ‘onrealistisch en onwerkbaar’. 

Die bijdrage komt niet toevallig vandaag, want vandaag publiceert de NAR hierover een (verdeeld) advies. Volgens de werkgeversorganisaties doen de Belgische ondernemingen het al goed: met 2,4 % van de loonkost die besteed wordt aan opleiding, zitten we aan de top in Europa.

Deze discussie tussen werkgeversorganisaties en de minister van Werk duurt al langer. De minister wil voor alle werknemers minstens vijf dagen opleiding per jaar. In de sectoren van de zelfstandige kleinhandel (PC201) en grotere zelfstandige supermarkten (PC202.01) voorziet de vorige CAO voor het geheel van de sector een opleidingsinspanning van minstens gemiddeld twee dagen per jaar, per voltijds equivalent voor de jaren 2019-2020. De minister weigert echter die goed te keuren aangezien er geen groeipad wordt voorzien ten aanzien van de vorige CAO.

Volgens de werkgeversorganisaties, waaronder UNIZO en Buurtsuper.be, is zo’n strikt kader ‘in strijd met de in het regeerakkoord vastgelegde sectorale vrijheid om op een pragmatische manier maximale opleidings- en tewerkstellingsdoelstellingen te halen’.

Het feit dat Buurtsuper.be meer dan 20 jaar geleden een eigen trainingscenter, de cvba PMO, heeft opgericht dat jaarlijks 5.000 werknemers en werkzoekenden opleidt, geeft voldoende aan dat er binnen de sector veel aandacht wordt geschonken om personeelsopleidingen te faciliteren.

Gerelateerde artikels

Akkoord rond corona absenteïsme
Corona absenteïsme - update
Mondmasker personeel betalen?

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy