Vers, koel en duurzaam

6 min.

SuperMAG
Verhalen

Smeva ontwikkelt en produceert hoogwaardige koeltoonbanken, koelvitrines en koel- en vriescellen voor klanten in binnen- en buitenland. De familiezaak verkocht haar eerste meubel al in 1930. Vandaag is Smeva een innovatief bedrijf dat koeltechniek op het hoogste niveau aanbiedt.

“Smeva is van origine een echt familiebedrijf”, begint Robert Derks, International Sales Manager van Smeva. “100 jaar na de opstart staat er nog steeds iemand van de familie Smets — de derde generatie al — aan het hoofd van het bedrijf. Dat familieverleden maakt dat samenwerken, vertrouwen en ambitie de basis vormen van onze Smeva-bedrijfscultuur. Samen streven we naar de hoogst kwaliteit van onze koelmeubelen die ieder winkelconcept laten stralen. Het resultaat van gepassioneerd vakmanschap.”

Ondertussen werken er een 200-tal mensen voor Smeva, dat wereldwijd actief is en zich op de kaart heeft gezet als een innovatief bedrijf dat hoogkwalitatieve koelmeubelen produceert. De thuisbasis ligt in het Nederlandse Valkenswaard. 

Robert Derks

Het familieverleden maakt dat samenwerken, vertrouwen en ambitie de basis vormen van onze bedrijfscultuur.

Robert Derks International Sales Manager van Smeva

Duurzaam in materialen en mensen

Naast innovatie loopt duurzaamheid als een rode draad door het bedrijf. “Ons materiaal is ontworpen om jaren mee te gaan. Bovendien zijn de meubels gemakkelijk verplaatsbaar en flexibel. Je kan ze simpelweg uit elkaar trekken en in elkaar schuiven. Wanneer je winkel wordt heringericht, behouden we de basis van het meubel. De rest kunnen we eenvoudig voor je aanpassen.” 

90% van het gebruikte materiaal is gerecycled. Smeva gebruikt ook geen hout om zijn  ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Energie-efficiënte is uiteraard ook van belang: “Naast een goede technische installatie heb je als supermarkt ook koelmeubels nodig die efficiënt met energie omgaan. Al onze producten zijn ontworpen om op natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, glycol of propaan  te draaien.”  

Sinds een tweetal jaren werkt Smeva opnieuw met twee Vlaamse distributeurs, allebei bedrijven die onze familiale filosofie delen.

Smeva houdt ook rekening met een goede ergonomie. “Onze bedieningstoog heeft bijvoorbeeld een schuine zijde aan de achterkant waardoor je gemakkelijker bij de producten kan. Zulke kleine details zorgen dat er minder rugklachten zijn én minder ziekteverzuim.”  

Ook op de Belgische markt

Sinds een tweetal jaren focust Smeva zich opnieuw op de Belgische markt. Het werkt via vijf vaste distributeurs, waarvan twee in Vlaanderen: Carrier en Matheco Cooling. Zij doen de verkoop, service en ondersteuning voor Smeva in België. “Het zijn getrainde en gecertificeerde distributeurs die precies weten hoe onze producten in elkaar zitten. Het zijn trouwens ook bedrijven die onze familiale filosofie delen. Die persoonlijke klik was heel belangrijk toen we hen selecteerden.”  

Carrier & Matheco Cooling

Dirk Janssens, accountmanager supermarkten van Carrier, bevestigt dat: “Al sinds mensenheugenis is er een sterke band tussen Smeva en Carrier. Het familiaire karakter van het bedrijf past goed bij ons. Ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. De producten van Smeva passen goed in ons gamma: makkelijk te installeren, robuust en modern. Ook de kennis en ervaring die Smeva heeft opgebouwd met natuurlijke koudemiddelen zijn grote pluspunten. Iemand die voor Smeva kiest, kiest voor flexibiliteit, duurzaamheid  en betrouwbaarheid.”

“Het eerste koelmeubel waar ik ooit op mocht werken als jonge technieker was van Smeva”, getuigt ook Kris Matthijs, zaakvoerder van Matheco Cooling. “Ik was meteen verkocht  door de robuustheid en de kwaliteit die het uitstraalde. Toen Smeva weer op de Belgische markt kwam, stond ik als eerste klaar om  het te mogen verdelen. Ondertussen zijn we  zelf meer dan twintig jaar op de Belgische markt actief. Er is nog een hele weg af te leggen om onze vroegere positie op de Belgische markt terug te winnen. Maar in elke supermarkt en been houwerij waar ik mezelf voorstel, word ik met veel enthousiasme onthaald. Smeva staat er weer.”

Waarde toevoegen

Séverine Jakubowicz, eigenaar van de Match in Wepion, koos in 2005 voor een tweedehands Smeva-koeltoonbank op vraag van een van haar beenhouwers. “Die toog is ons altijd zeer trouw geweest”, vertelt Séverine. “In 2017 bleek hij, na 25 jaar, toch aan vervanging toe. Toen onze koeltechnische partner Matheco Cooling vertelde dat zij nog steeds Smeva konden leveren, was dat een grote geruststelling."

"De nieuwe generatie toonbanken zijn zeer innovatief op ergonomisch en technisch vlak. We waren een van de eersten om een koel-toonbank op CO2 te plaatsen. De toonbank is zo ontworpen dat ons personeel makkelijk de producten kan bereiken. Smeva is nog steeds de voortrekker en het voorbeeld van wat een goede beenhouwerijtoonbank moet zijn. Wij kunnen daar alleen maar blij van worden.”  

Smeva verkoopt geen meubels, maar een mooie presentatie én optimale versbeleving.

“De grootste focus van Smeva is de zoektocht naar meerwaarde voor onze eindklanten”, besluit Robert. “We verkopen geen meubels maar een mooie presententatie én optimale versbeleving. We helpen om de beste balans te vinden tussen omzet en versheid.”   

Gerelateerde artikels

Bijzonder varkensras met speciaal dieet
Vergeten en lekker zoet

Rammenas, pastinaak en zoete aardappel

Vergeten en lekker zoet

4 min.
Jong en gek genoeg om een buurtsuper uit te baten

Actueel

De grote Lenteschoonmaak
Februari zonder supermarkt
Een boon voor de boon
cover-van-supermag-dec-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy