Verbod op bamboevezels en melamine

3 min.

FAVV
Voedselveiligheid

Sinds enige tijd heeft de consument in de winkels een rijke keuze aan vaatwerk en keukengerei dat bamboevezels bevat. Dit kunnen allerhande gebruiksvoorwerpen zijn: van bekers tot borden, schalen, snijplanken, bestek,... Deze producten worden vaak gebruikt als alternatief voor wegwerpvaatwerk of ook nog als een ‘meer natuurlijk’ alternatief voor keukengerei vervaardigd uit melamine, zoals bordjes voor kinderen.
 
Nochtans, vaatwerk gemaakt van bamboevezels bestaat niet altijd voor 100% uit bamboe!

Meestal wordt een polymeer, meestal melamine, toegevoegd aan deze bamboevezels. Welnu, elk materiaal dat melamine bevat, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, wordt als kunststof beschouwd en moet dus voldoen aan de voorschriften van de EU-wetgeving betreffende materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in contact te komen (Verordening (EU) 10/2011). Op basis van deze EU-wetgeving is bamboe niet toegelaten voor de vervaardiging van dergelijke producten.
 
Anderzijds, zijn er producten die enkel uit bamboe zijn vervaardigd, eventueel bedekt met een laagje vernis of ze zijn verlijmd, en dus geen melamine of andere kunststof materialen bevatten. Deze producten zijn wél toegelaten en vallen onder een andere wetgeving (Verordening (EG) 1935/2004 en het Koninklijk besluit van 11 mei 1992).
 
De consument kan visueel het onderscheid maken tussen materiaal dat gemaakt is van bamboe en materiaal dat bestaat uit een mengsel van bamboevezels en melamine. In het eerste geval is de houtstructuur van de bamboe duidelijk aanwezig. In het tweede geval lijkt het materiaal op kunststof. De structuur van bamboe/hout is niet meer aanwezig.

Gerelateerde artikels

Uitstel validatie autocontrolesysteem
Renewi, waste no more
Webinar 'onverpakte voeding in retail en horeca'

Actueel

Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift
Acht Vlaamse traditionele streekproducten erkend
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy