Van Kosovo tot Hasselt

6 min.

SuperMAG
Verhalen

Skender Shala en Arberie Pllana baten samen de Spar in Runkst uit, en dat doen ze zo op hun eigen manier. Door de combinatie van lokale producten, Balkanspecialiteiten en verse waren bieden ze de Hasselaren een bijzondere mix aan. Voeg daar nog hun aanstekelijk enthousiasme aan toe, en je begrijpt meteen waarom ze met hun buurtwinkel zoveel harten veroveren. 

Skender en Arberie leren elkaar 19 jaar geleden kennen. Beiden ontvluchten ze jaren daarvoor de oorlog in hun geboorteland Kosovo. Ze settelen zich in Runkst, een multiculturele wijk in Hasselt. Skender werkt er jaren als kok en traiteur in de horeca, Arberie studeert er af als verpleegkundige.

“Wij kwamen geregeld in een kleine specialiteitenwinkel op het pleintje in Runkst”, steekt Skender van wal. “Toen de eigenaar stopte, heb ik dat overgenomen. De winkel werd niet zo goed onderhouden, dus hebben we het pand eerst helemaal opgeknapt. Ik zorgde er ook voor dat alle producten kraakvers waren. Fruit en groenten ging ik drie keer per week op de vroegmarkt in Brussel halen. Dat winkeltje liep heel goed.” 

In 2017 besluiten ze daarom om de Spar, enkele panden verder, over te nemen. “De winkel stond al een tijdje leeg en omdat mijn eigen winkel te klein werd voor de grote vraag die ik van klanten kreeg, hebben we de stap gewaagd. Best spannend, maar we besloten ervoor te gaan.”

Arberie, die nog als verpleegkundige aan de slag was, nam loopbaanonderbreking om haar man te helpen bij de opstart. “Maar intussen zijn we vier jaar verder en ben ik er nog steeds. Ik heb uiteindelijk afscheid genomen van mijn job in het ziekenhuis.Het runnen van een winkel neemt veel tijd in beslag, soms werken we wel 80 uur per week. En daarnaast hebben we vier zonen, die uiteraard ook tijd van ons vragen.”

Arberie Pllana

We nemen graag de rol van ontmoetingsplaats op voor onze buurt. En dat lukt aardig.

Arberie Pllana

Koffie in de buurtwinkel

Al voelt het niet altijd aan als werken, want in de winkel combineren ze hun passie voor eten met hun engagement voor mensen. “Soms is het hier een praatcafé”, vertelt Arberie. “We nemen graag de rol  van ontmoetingsplaats op voor onze buurt. En dat lukt aardig. Achteraan in de winkel staat bijvoorbeeld een koffiemachine waar klanten een gratis koffie kunnen krijgen. Vaak zie ik daar mensen een praatje slaan met elkaar. Zo werk ik toch nog een beetje in de sociale sector.”

Dat er verse producten in de rekken liggen, is voor Skender een erezaak. Toen hij de Spar overnam, wilde hij er daarom zeker van zijn dat ze verse waren konden aanbieden. “Samen met medewerkers van de Spar Colruyt Group ben ik naar de centrale verdelingsplaats in Mechelen getrokken. Ik moest met mijn eigen ogen zien hoe het fruit en de groenten daar verdeeld werden. Pas toen ik zag dat het allemaal heel vers was, kon ik gerust zijn.”

Skender Shala

Soms komen de mensen uit Antwerpen, Gent, Brussel … naar onze winkel om onze producten te kopen. Een tijdje geleden hadden we zelfs een klant uit Parijs.

Skender Shala

Over de grenzen heen

Ook de verschillende specialiteiten die de winkel aanbiedt, maakt dat sommige klanten van heinde en ver komen. “Toen we de Spar overnamen, wilde ik ook de Balkanproducten  uit mijn vorige specialiteitwinkel aanbieden. Ik wist dat daar ook veel vraag naar was. Gelukkig liet de Spar Colruyt Group ons daar vrij in. Ieder jaar hebben we bijvoorbeeld een grote lading speciale paprika’s uit Kosovo. Daar zijn  
de klanten verzot op.

Maar ook onze speciale sauzen of ćevapčići, de befaamde gehaktworstjes, verkopen als zoete broodjes. Soms komen de mensen uit Antwerpen, Gent, Brussel … naar onze winkel om deze producten te kopen. Een tijdje geleden hadden we zelfs een klant uit Parijs. Doordat we ook geregeld posten op onze Facebook- en Instagrampagina vinden veel meer mensen ons. Niet alleen mensen uit de buurt dus, maar ook ver daarbuiten.”

Ook lokale producten zijn een belangrijk onderdeel van het aanbod. Zo gaan Skender en Arberie met plezier samenwerkingen aan met lokale producenten. “Toen ik hoorde dat er in de buurt het Runkster Bier werd gebrouwen, was ik meteen verkocht. Dat moest zeker ook een plaats in onze winkel krijgen”, zegt Skender. 

Skender Shala

Dat onze werknemers zich goed voelen in het team en de klanten vriendelijk bedienen, vinden we veel belangrijker dan de ervaring die ze kunnen voorleggen.

Skender Shala

Divers

Dat hun winkel helemaal past in de volkse wijk waarin ze gevestigd is, hoeft niet te verbazen. “Het is een heel diverse buurt, er wonen veel verschillende nationaliteiten, en daar past onze winkel perfect in”, vertelt Arberie. Ook hun team weerspiegelt die diversiteit.

“Eerst beoordeelden we sollicitanten vooral op hun ervaring. Maar na verloop van tijd merkten we dat dat niet doorslaggevend is. Mensen komen naar hier omdat ze vriendelijk ontvangen worden. Dat onze werknemers zich goed voelen in het team en de klanten vriendelijk bedienen, vinden we veel belangrijker dan enkel de ervaring die ze kunnen voorleggen. Daarom staan we open voor iedereen.” 

En nu?

Tijdens de coronapandemie vonden steeds meer klanten de weg naar Spar Runkst. “Ik denk dat wij een veilige thuishaven waren in een moeilijke tijd”, legt Arberie uit. “Mensen werden hier persoonlijk begroet en we zetten heel erg in op hygiëne.”  

Om hun klanten nog meer ruimte te geven, breidden ze hun winkel vorig jaar ook uit. Hun beenhouwerij-eiland werd groter en ze zetten nog meer in op verse kant-en-klaar-gerechten van de traiteur. Maar Skender en Arberie blijven dromen. “In de toekomst zouden we onze broodafdeling nog willen verruimen. Zodat we de Runkstenaren binnenkort de allerlekkerste koffiekoeken en broodjes kunnen aanbieden.”    

Gerelateerde artikels

Op de koffie met ...

Nele, onze media coördinator

Op de koffie met ...

3 min.
Deel onze verborgen camera video’s
Passie voor multicolor

Drie kleuren in een hap

Passie voor multicolor

4 min.

Actueel

Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
Op de koffie met ...

Nele, onze media coördinator

Op de koffie met ...

3 min.
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy